Jak regulovat vytápění, chlazení, výměnu vzduchu a žaluzie?

Jak regulovat vytápění, chlazení, výměnu vzduchu a žaluzie?

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Všechno souvisí se vším. I v běžném rodinném domě je dnes spousta technologií, které mohou spolupracovat a dochází pak nikoliv k součtu, ale symbióze – násobení výhod.



Je to o penězích, tepelném komfortu, tepelné pohodě. Ani ne za rok a půl, bude většina těchto technologií v domě povinná. Na horší dům ani nedostanete stavební povolení. Již od 1.1. 2020.

Tento dům je optimalizován. Od 12.9. 2017 do poloviny dubna 2018 spotřeboval jen 1500 kWh elektřiny na topení a teplou vodu. Tedy cca 3.300 Kč. Dům je spíše přetápěn, na 23,5 °C. Obyvatelé mají rádi teplo. Proč by měli šetřit, když za teplo neplatí téměř nic? 

Dům má jen jednoduché a vysoce účinné technologie s dlouhou životností a nenáročné na servis. Snadno ho utáhnete i z důchodu, nebo podpory v nezaměstnanosti.

Seznamte se tedy s novými technologiemi a jich přínosy pro náš život, již dnes.

K otázce regulace – záleží, na koho natrefíte. Regulace může být drahá a složitá, nebo jednoduchá, spolehlivá a účelná.

Vytápění

Vytápění je celkem jasné. Každý plynový kotel, nebo každé tepelné čerpadlo má již v sobě ekvitermní regulaci. Není problém regulovat každou místnost zvlášť. Není to ale zpravidla o energetických úsporách, je to o komfortu. Možnosti regulace každé místnosti.

Tepelné čerpadlo má pro ekonomiku domu význam zásadní. Zajišťuje několikanásobně levnější teplo, než např. plynový kotel, zajišťuje ekotarif – levnou elektřinu pro celý dům, a může i chladit, někdy dokonce zadarmo. Navíc může spotřebovávat elektřinu z vlastní fotovoltaiky. Často se reguluje přes mobil, internet.

regulace vytápění

Chlazení

Chlazení je dnes pojem stále více používaný v oblasti rodinných domků. Zvláště po letošním létě 2018. Chlazení může být prováděno běžnou klimatizací – (neplést s rekuperací). Ta má samozřejmě tím nižší výkon a účinnost, čím je venku tepleji. Nově se používá i chlazení reverzním chodem tepelného čerpadla (to měla již tepelná čerpadla od fy Kodek v základní výbavě před 20 lety). Zvláště systém voda voda a země voda má právě vysokou účinnost chlazení v létě.

Novinkou, asi 15 let starou, je Natur Cooling, nebo – li pasivní chlazení, bezkompresorové chlazení. I bez chodu kompresoru, tedy nepočítáme – li oběhová čerpadla, pak zadarmo, lze dostat chlad do rodinného domku. Máte – li podlahové topení, lze uvažovat 5 kW chladícího výkonu, což je významné. Naopak rekuperace k chlazení je nevýznamná. Ta přenese jen cca 1 kW chladícího výkonu a způsobuje spíše technické komplikace. Chlazení tedy může být zdarma. I když nemáte tepelné čerpadlo.

V praxi těžko uchladíte stavbu, kde chybu způsobil projektant. Viděl jsem dřevostavbu v Krásných Polích, která byla koncem dubna silně přehřívána sluncem, přesto, že 2 velké klimatizace jely naplno. Solární zisk je perfektní věc v domě s velkou tepelnou kapacitou, který dokáže solární zisky vhodně využít a zpracovat. Tepelná akumulace = tepelná pohoda.

Rekuperace

Přesněji řízené větrání s rekuperací tepla. Je perfektní věc. Dnešní novostavby perfektně těsní. Hygienickou výměnu vzduchu pak je nutno zajišťovat nuceným oběhem vzduchu. Je to velmi příjemné, když se ráno vzbudíte v místnosti, kde není vydýchaný vzduch, ale čistý, čerstvý, jako pod stanem. A za necelý rok a půl to bude povinné v každé novostavbě.

Rekuperace dodávané od Master Energy mají již v sobě čidlo vlhkosti. Tedy, samy si přidají výkon, například když se někdo v koupelně osprchuje. Stejně tak si mohou přidat výkon, když u vás v obýváku usedne 10 lidí.

Ono, regulace není jen o topení a chlazení. Je to i o tepelné pohodě. A tím je nutno rekuperaci malinko jinak nastavit. Rekuperace není tolik o úsporách. Je to spotřebič, ne zdroj. Jde ale o zdraví a komfort.

regulace vytápění

Žaluzie

Na nastavování žaluzií mnohdy kladou MAR firmy (měření a regulace) důraz. Žaluzie, zvláště u pasivních domů, nemají tak velký vliv na dům. I státnímu fondu životního prostředí postačuje regulace tlačítkem. Když v létě 2017 nechali omylem na pasivním domě na Vsetíně vytažené žaluzie, moc se nepřehřál. Bylo tam jen 27 °C, ale venku pomalu + 40 °C.
K žaluziím je spíše častěji žádané Větrné čidlo. Vítr by je mohl poškodit. Mohou být doplněny i solárním čidlem, to ale třeba v Praze, za 13 let od jedné zkušené firmy v oblasti žaluzií, nekoupil nikdo. Občas se navrhuje regulace, u dražších a složitějších regulací, meteostanicí. Žaluzie může mít velký význam u vysoce prosklených objektů.

Fotovoltaika

Naopak třeba fotovoltaika, je sice perfektní věc, zvláště jako záloha, tedy energetická bezpečnost, soběstačnost, ale z hlediska návratnosti moc návratná není, zvláště pak s ohledem na životnost jednotlivých komponent a z důvodu ročního rozložení výroby elektřiny. Ale je to elektřina zadarmo. Návratnost se bude zkracovat s plánovaným zdražováním energií.
Vlastní vyrobenou elektřinu můžete spotřebovat ve vlastním tepelném čerpadle. Zemní plyn si nevyrobíte.

Inteligentní dům inteligentně.

I regulace inteligentní dům může mít svou platnost ve Vašem projektu. Například v roce 2011 jsme realizovali Inteligentní dům inteligentně. V Severních Čechách.

Větší dům, ne dobře zateplený, cca 350 m2 měl pouze přímotopy. Neměl tedy ani radiátory. Velká část domu z důvodu úspor byla silně nedotápěna a stejně platil 160 000,- Kč za energie. Namontovali jsme tam účinný solární systém, tepelné čerpadlo, radiátory a další firma tam dodala regulaci inteligentní dům s 9 kalorimetry. A pak přišla jako na zavolání „Sibiřská zima“. 9 kalorimetrů pro nás přineslo nové poznatky. Hydraulika běžné známého schématu kotelny se ve skutečnosti chovala malinko jinak, což se běžně topenáři ani projektanti nedozvědí. Solární systém, při porovnání s 10 let zpětně získanými daty má 3 x vyšší účinnost, než vakuové trubicové kolektory s účinností 80 % a tepelné čerpadlo má 2 x vyšší účinnost, než tepelná čerpadla „Teplo z nitra hlubin Země“. Náklady na topení a teplou vodu klesly na 24 500,- Kč a celý dům je vytápěn, všude je příjemné teplo.

Jak vidíte, dům je komplexní systém

Pokud se ale povede spolupráce projektantů stavebních, projektantů technologií a energetického specialisty (auditora), mohou být výsledky vynikající a nemusí to být drahé. Naopak, dům může obdržet významnou dotaci.

Do regulace domu nemusíte dávat velké peníze, abyste měli špičkový dům. Spíše jde o sladění energií a minimalizaci nároků na servis.

Novostavby: Dům stavíte zpravidla 1 x za život. Je mnohem levnější, udělat to hned pořádně než to pořád dodatečně předělávat. Ale i rekonstrukce domů, provedou – li se důkladně, ale hlavně efektivně, mohou mít vynikající výsledky. Třeba v Brně jsme zateplením starého bytového domu udělali úsporu 80 % a zbývajících 20 % vydělí 4 tepelné čerpadlo. Spotřeba domu tak klesne na 5 % původní spotřeby?

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Jak se připravujete na zdražení elektřiny 2022  
Téměř nulový dům bez zateplení 
Topení a chlazení zdarma pro průmysl 4.0 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Video k článku zde - Autor: Ing. Pavel Sýkora 12. 9. 2018

     



bydleti.cz


Životní styl