Téměř nulový dům bez zateplení

Téměř nulový dům bez zateplení

Kategorie: STAVBA

Heluz je stavební systém velmi známý na českém trhu. Hodně oblíbený, hodně používaný. I v oblasti pasivních domů. V roce 2015 domy Heluz obsadily přední příčky v soutěži o pasivní dům roku.



Nulový dům

Pasivním domem však dnes již tak mnoho lidí nepřekvapíte. Za několik málo let bude pasivní standard běžná nutnost. Stavební úřady horší dům než pasivní, ani nepovolí. S tím Heluz počítá a je vždy o krok napřed. Již nyní má k dispozici a testuje Nulový dům.

Tento dům, bungalov, je v horách na Valašsku. Od standardu Nulového domu jej dělí jen velmi malá investice, cca do 30.000 Kč. V této ceně by to chtělo pořídit několik fotovoltaických panelů.

Fotovoltaické panely jsou dnes levné. Ještě nedávno se kupovaly v ceně 16.000 - 20.000,- Kč, cena se prudce snížila na 3.000 - 4.000 Kč. Proto energetická bezpečnost, energetická nezávislost a energetická soběstačnost jsou dnes pro běžného občana celkem snadno dostupné.

Dům má unikátní jednovrstvé zdivo, Heluz 50 2 in 1, již se nebude zateplovat měkkým zateplovacím systémem. To znamená dlouhou životnost a nízké servisní náklady na opravy fasády. Ovšem zpět k testovanému domu. Zatím nemá ani teplovodní solární kolektory, ani fotovoltaiku. Je to dům bez zateplení. Má jednoduché, ale účinné technologie. Rekuperaci, která zajišťuje perfektně čistý a zdravý vzduch, jako byste spali venku pod stanem, a účinný systém tepelného čerpadla – přímé vypařování chladiva. Měděný zemní kolektor. Chladivo běhá po zahradě samo a sbírá teplo. To je vysoce účinná středoevropská technologie. Ve Skandinávii mají jiné podloží – Granit, tam se tepelná čerpadla dimenzují jinak.

V domě není záložní ani bivalentní elektrokotel. Jen tepelné čerpadlo. Má neuvěřitelně nízkou spotřebu – příkon je pouhých necelých 450 W (dříve měla tepelná čerpadla příkon 1–4 kW).

Rekuperace je velmi zajímavá právě dnes, při boji se smogem. Vyšší stupně filtrací mohou smog silně eliminovat. Proč nedýchat doma krásný čistý, čerstvý vzduch? Při použití uhlíkových filtrů se nám v praxi, u jiné instalace, podařilo i "odbourat" i sousedův uhelný komín, který usilovně kouřil kousek od nasávání rekuperace. Vyplatí se proto postavit dům jednou a pořádně, ne jej každých 10 let rozbíjet a překopávat.

Téměř nulový dům

Jiné projekty pasivních domů náklady na energie dohánějí velkým solárním systémem, což je v zimě k ničemu, nebo dřevem, což je otročina. Navíc ovšem, jak sám majitel říká, že kotelna je jednoduchá. Viděl v televizi kotelnu pasivního domu a to prý byla hrůza, co tam všechno bylo.

Jako topenář mohu jen souhlasit – jednodušší kotelny bývají účinnější, ale taky mnohem méně náročné na servis, opotřebení, životnost, spolehlivost.

Dům má přiznanou dotaci 435.000 Kč, mohl by ještě čerpat 50.000 Kč na teplovodní solár a až 100.000 Kč na fotovoltaiku. Má to ale smysl, při tak směšně nízké spotřebě energií? To je již spíše pro fandy, kteří fandí energetické soběstačnosti. Dům má tedy nakročeno k Ostrovním domům, ty jsou bez připojení na elektrickou síť, nebo k energeticky soběstačným domům.

Spotřeba domu na topení 

Spotřeba domu na topení a teplou vodu by měla být jen kolem 3.000 Kč. Ročně. Ne měsíčně. Běžné pasivní domy, které se chlubí v médiích, mívají spotřebu elektřiny na topení a teplou vodu kolem 16.000 - 20.000 Kč.

Tepelné čerpadlo nemá záložní, ani bivalentní elektrokotel, i při minus 18 °C plně postačuje tepelné čerpadlo se svým příkonem kompresoru 423 W a ještě vypíná. Má tedy výkonovou rezervu. To, že tepelné čerpadlo nemá elektrokotel, je velmi důležité. Tzv. monovalentní dimenzování tepelného čerpadla. "Je chybou prodat zákazníkovi tepelné čerpadlo a nutit ho v zimě topit elektrokotlem", říkají rakouské firmy s tepelnými čerpadly. "To pak znamená, že na dobu silných mrazů v zimě, při půl milionu rodinných domcích, "potřebujete další Temelín". Ovšem topení elektrokotlem se vždy projeví i v peněžence zákazníka.

Firma Heluz má odborníky pro návrh těchto domů, jejich energetickou optimalizaci i vyřizování dotací. Nebojte se na ně obrátit. Jde o Vaše peníze, peníze Vašich dětí, peníze Vašich vnoučat, Vaše životní prostředí a životní prostředí Vašich potomků a i sousedů.

Téměř nulový dům

Měděný kolektor na zahradě je nekonečný zdroj energie pro dům.

Experimentální dům Heluz na Valašsku má vyřešeno i hospodaření s vodou. Má vlastní studnu a vlastní domovní čistírnu odpadních vod Akvatik. Vyčištěná voda by perspektivně v malém rybníčku mohla umožňovat chov ryb. Jde tak o zpětné využití splaškové vody hned v místě znečištění.

Chov ryb může být vysoce efektivní. Žádné jiné zvíře, v živočišné říši, neumí přeměnit 50- 100 % krmiva na bílkovinu. Ani kráva, ani králík, ani slepice. Pstruh 10 cm se kupuje za 10 Kč a za 6 měsíců má 30 cm.

Jde tedy nejen o energetické úspory, ale i o částečnou potravinovou soběstačnost. Což se v nebývalé míře projeví i v peněžence a životním stylu investora. Peníze, které neutratíte, jako byste vydělali.

Motto : 

Nenarodili jste se pro to, aby jste celý život pracovali, platili daně a pak umřeli. Zvolíte - li odborníky z firmy Heluz, při optimalizaci své novostavby, můžete mít spoustu důležitých věcí doživotně zdarma, nebo téměř zdarma. Teplo, elektřinu, vodu, kanalizaci, i potraviny ?

Autor: Ing. Pavel Sýkora, energetický specialista
Zdroj: www.masterenergy.cz

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Paráda. To je lék na dnešní dobu - Autor: jano 4. 2. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl