Jak se připravujete na zdražení elektřiny 2022?

Jak se připravujete na zdražení elektřiny 2022?

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

V současné době je ČR vývozce elektřiny. Elektřina je levná. V zahraničí to tak, ale není.



Díky Energiewende v Německu stoupla cena elektřiny pro občana. Domácnosti tam platí cca 7 Kč/kWh. Nestoupla, ale cena elektřiny pro průmysl. Němci si tak ochraňují průmysl. "Ekologii" tedy zaplatí německé domácnosti.

No, co se na nás chystá?

V roce 2022 se má uzavřít cca 40 % uhelných elektráren v ČR a některé v Německu. Důvodem je ekologie. ČR přestane být exportér elektřiny. V Německo se v roce 2022 mají uzavřít všechny jaderné elektrárny. Již v současné době Německo řeší nedostatek a výkyvy dodávek elektřiny dovozem elektřiny ze zahraničí.

Zdražování elektřiny

Plánuje se tedy zdražování elektřiny. No, ono, Energetická koncepce ČR je malinko nekoncepční. Zvláště když uvážíme elektromobilitu. Tedy zavádění elektroaut. Jinak, "slovutní profesoři" nás již v roce 2004 strašili, že pokud nepostavíme další jaderné elektrárny, za 15 let nebudeme mít čím svítit. 15 let právě uplynulo a ČR místo plánovaného nedostatku vyváží obrovské množství elektrické energie. Jde o to, že průmysl i občané snižují spotřebu elektřiny velkým tempem.

Vezměte takový větší rodinný dům v Brně. Viz Levné bydlení a topení v Brně. Dům 80 % energetické úspory dosáhnul zateplením, zbývajících 20 % vydělí 4 tepelné čerpadlo (tedy topný faktor se rezervou uvažujeme 4). Tepelné čerpadlo čerpá teplo z hlubin nitra Země pod Brnem.

zdražení elektřiny 2020

 

Průmysl 4.0

V průmyslu umožňují technologie velmi zajímavé úspory. například využití 1 kWh elektřiny 9 x. Viz Topení a chlazení zdarma pro průmysl 4.0.

Tedy, Zelení nám tlačí silou mocí zelené technologie, jako fotovoltaiku a větrníky, betonářská a stavební lobby výstavbu nových elektráren. Cena elektřiny je na burzách navázána na cenu ropy a zemního plynu. Již nyní nás straší články typu – zdražení elektřiny v roce 2019 o 10 %, kvůli ceně uhlí, které prý již zdražilo. Uhlí přitom v energetickém mixu má podíl kolem 50 %. V Německu je zase zájem o výstavbu plynových elektráren. Politici v ČR se naopak hájí tím, že obyvatelstvo je velmi citlivé na cenu elektřiny.

Bude se tedy elektřina zdražovat kvůli uzavírání starých elektráren, nebo uzavírání starých + budování nových elektráren?
Výhodou občana je, že je konečný spotřebitel. Může využít vysoké dotace, dům zateplit, instalovat vysoce úsporná tepelná čerpadla a fotovoltaiku. Může se tak stát vysoce energeticky soběstačným a nezávislým. A tedy dosáhnout energetické bezpečnosti. Takový dům, s velmi nízkými provozními náklady je lepší než penzijní připojištění. Snadno ho utáhnete i z důchodu.

 zdražení elektřiny

Technologické možnosti tedy jsou.

Jak říká staré baťovské heslo: "Kdo je připraven, není ohrožen." Firma SV Heating s.r.o. Vám ráda pomůže s optimalizací Vašeho projektu a získáním dotací. www.masterenergy.cz

Autor: Ing. Pavel Sýkora, energetický specialista
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Levné bydlení a topení v centru Brna
Téměř nulový dům bez zateplení
Topení a chlazení zdarma v průmyslu 4.0


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 né, elektřina se bude zdražovat kvlůli  - Autor: nedostatku  22. 7. 2018
 Zdražení plynu pro Slovensko - Autor: Severní proud 2 22. 7. 2018
 Hilter získal uhlí, ocel, pšenici  - Autor: 1. minuta  2. 9. 2018
 Belgie uzavřela 6 ze 7 atomových  - Autor: elektráren 3. 11. 2018
 Elektřina zdražuje o 10 % - Autor: kolik to je ?  23. 1. 2019
 https://www.lamaenergy.cz/ - Autor: Otakar Solden 3. 7. 2019

     



bydleti.cz


Životní styl