Energie zadarmo. Teplo zdarma.

Energie zadarmo. Teplo zdarma.

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Je v tom něco magického. Vzpomínáte na Přemka? „A máte to zadarmo“. Dost lidí by chtělo mít energii levnou, nejlépe zadarmo.



Levná energie umožnila lidstvu technický pokrok. (v roce 1785, kdy bylo levné a dostupné uhlí, James Watt vynalezl parní stroj. Byly doby, kdy dostupná ropa sama vytékala ze země – nastal rozvoj naftových a benzínových motorů). Dnes je levná energie podmínkou k přežití. A stále lákavá je energie zadarmo. Není to ale jen bájný Grál, nebo Kámen mudrců? Nemusí být.

Jaké jsou zdroje energie zadarmo?

1. Teplovodní solární kolektory

Mohou být zajímavým zdrojem tepla zadarmo. Nevýhodou je časové rozložení dodávky tepla. Nekryje se příliš se spotřebou. Není problém zajistit teplou vodu pro dům jaro, léto, podzim zdarma, ale v zimě slunce moc nesvítí. Nevýhodou je investice a náklady na provoz. Výhodou je energie zdarma. Opravdu účinné kolektory umí dodávat teplo i za deště, i pod sněhem, jak bylo naměřeno 9 kalorimetry on-line přes internet na Inteligentním domě inteligentně v Severních Čechách, v době „sibiřské zimy“.

V oblasti pasivních domů a bytových domů, kdy je vyšší podíl TV na celkové energii, je význam těchto teplovodních kolektorů pochopitelně vyšší. Velký význam mají i pro ohřev vody do bazénů. Pozor, některé kolektory na trhu, tvářící se sebevědomě, nedosahují ani 30 % parametrů, udávaných výrobcem, zato mají „o to více certifikátů.“  Návratnost investice teplovodních solárních systémů obvykle nebývá vysoká. Ale zase je to teplo zadarmo.

2. Fotovoltaické solární kolektory

Dnes jsou reklamou tlačeny „vrchem spodem.“ Přesto, že jejich cena klesla za posledních 10 let z původních 16.000 – 20.000 Kč na 2.800 Kč, návratnost jejich investice není nijak vysoká. Ale je to elektřina zadarmo. Jsou velmi drahé na ostrovní systém. Zde návratnost překračuje i násobně životnost některých komponent. Je to ale výhodné, nikoliv jako zdroj, ale jako úspora. Proč platit za elektřinu v létě, když je jí všude kolem plno zadarmo? Přičtěte si i podzim a jaro. V zimě ale výkon fotovoltaiky limituje k nule. Dost výhodné je kombinovat fotovoltaiku s tepelným čerpadlem.

Fotovoltaické solární kolektory

3. „Nejlevnější je energie, kterou nepotřebuji.“

Tedy investice do zateplení. No, zateplením lze energetickou náročnost mnohých budov snížit i o 80 %. Jsou úvahy, že investovat do zateplení mnohých budov v ČR je výhodnější než postavit další Temelín. Něco na tom bude. Nám se osvědčil energetický mix. Zateplení + levný zdroj tepla. Viz „Levné bydlení a topení v centru Brna.“

Zateplením se snížila spotřeba tepla o 80 % a zbývajících 20 % vydělí tepelné čerpadlo minimálně 4. Tepelné čerpadlo čerpá teplo z hlubin pod Brnem, hlubinnými vrty. Tedy, dostaneme se na 5 % původní energetické spotřeby domu?

4. Tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo odebírá sice teplo z okolí, které je zadarmo, ale k tomu čerpání tepla potřebuje elektřinu. Pokud ho poháníte fotovoltaikou, je to teplo zadarmo, pokud kupujete z elektrárny, již to něco stojí. A pokud máte málo účinné tepelné čerpadlo, tak to teplo z tepelného čerpadla může být i drahé.

U pasivních domů právě tepelné čerpadlo dělá velkou úsporu. Ale i u velkých nezateplených objektů. Tam může být tak vysoká návratnost investice, že je Tepelné čerpadlo zadarmo.

Teplo zadarmo

Tepelné čerpadlo dokáže ale i část tepla vyrábět úplně zdarma, pokud využijete „ztrátové teplo“ chladivového okruhu. Taková tepelná čerpadla jsme instalovali, ve firmě Kodek, již před 15 lety. Dnes se dá to teplo využít k vytápění skleníků, případně bazénů,..

Velkou výhodou je, že toto teplo zadarmo získáte právě v topném období, nezávisle na počasí a denním období. Třeba v noci. Viz vytápění skleníků zdarma.

A tím se již dostáváme k Soběstačným domům o potravinové soběstačnosti. Putin dnes upozornil ruský zbrojní průmysl, aby se připravil na možnost skokového zvýšení výroby, Soběstačné domy by se mohly hodit.

5.Geotermální vrt

Geotermální vrt je úžasný zdroj tepla, případně elektřiny zdarma. I na území bývalého Československa je několik geotermálních vrtů, které topí i třeba část velkého města zdarma. V současné době jsou realizovány 3 vrty i v ČR, jde ovšem o velmi vysokou investici.

Jak vidíte, všude kolem nás je spousta tepla a energie zdarma, je jen nutno uchopit to za správný konec. Energetické posudky, realizace a poradenství provádí forma SV Heating s.r.o. Můžete se na ni obrátit.

Autor: Ing. Pavel Sýkora, energetický specialista
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Vytápění skleníku 
Téměř nulový dům bez zateplení
Ideální dům – ekonomika


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Pěkné, jasné přehledné.  - Autor: Tono  3. 3. 2018
 Parní stroj 1765, omlouvám se za překlep - Autor: Ing. Sýkora 3. 3. 2018

     



bydleti.cz


Životní styl