Ideální dům

Ideální dům

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Každý má jiný ideál krásy. Někomu se líbí brunety, jinému blondýny, někdo má rád holky, jiný vdolky. Jaký by měl být ideální dům.?



A není růže bez trní. Tedy, každé řešení má své výhody a nevýhody, ve stavebnictví a v topenářství, chcete – li energetice rodinných domů nevyjímaje.

Jaký by měl být ideální dům?

Ideální dům by asi měl zabezpečovat bezpečí, pohodlí, mělo by to být rodinné hnízdo. Někdo to dokáže vytvořit na 850 m2 jiný chce 2 hektary. Díky dnešním technologiím můžete být vysoce nejen energeticky ale i potravinově soběstační i na těch 850 m2. Nepotřebujete 13 ha, jako kdysi sedláci.

Pokud by měl být dům pohodlná a bezpečný, měl by být vysoce úsporný a soběstačný.

Voda

Začněme vodou. Pokud vám nejde elektřiny, 3 dny nějak vydržíte. Bez vody jste ale omezeni již po několika hodinách. Nebo li kopejte studny, dokud to jde. Ano, studna může stát 60.000 - 100.000 Kč ale máte vodu do smrti zadarmo. A pokud doplníte svůj dům fotovoltaikou, máte i tu vodu a elektřinu zajištěnou. A je chyba fotovoltaiku nebrat. Ještě před 10 lety stál jeden fotovoltaický panel 16 20.000 Kč. Dnes kolem 3.000, Kč. Fotovoltaika se vám tak vyplatí i bez dotací, ale aktuálně dotace pro rodinné domky dosahuje 150.000 Kč. Proč to tedy nebrat?

Vyplatí se studna?

Když nemáte vodu, dal byste za ni cokoliv. Ale ta studna se může i rychle vyplatit. Pokud nezvolíte tepelné čerpadlo země voda ale za cenu zemního kolektoru tepelného čerpadla uděláte studnu, můžete mít tepelné čerpadlo voda voda. Tedy tepelné čerpadlo topí ze studny. A to o 30 % účinněji než ze zemního kolektoru. Tedy, přesměrujete peníze do studny, zvýšíte výkon a účinnost tepelného čerpadla a máte vodu pro dům. Tedy, pokud to jde a studna je dostatečně vydatná. 

Ideální dům

Vyplatí se tepelné čerpadlo do novostavby?

Mnoho projektantů a stavebních firem často rádo tvrdí, že ne, ale jak je to z pohledu energetického specialisty ve skutečnosti? Dnešní novostavby jsou úsporné. Pokud tam dáte třeba plynový kotel, 100 - 120 000, Kč vás plynofikace vyjde. Ale protože budete mít malou spotřebu zemního plynu – máte úsporný dům, máte nejdražší tarif, nejdražší zemní plyn. Cca 18 Kč / kubík. A drahou elektřinu pro domácnost, protože nemáte ani přímotopnou sazbu, nebo Ekotarif levnou sazbu s tepelným čerpadlem pro celý dům. Pro celou domácnost. Pokud dáte tepelné čerpadlo, budete mít 3 - 5 x levnější teplo a navíc levnou elektřinu pro celý dům.

Tepelné čerpadlo navíc může chladit. Ať už kompresorem, nebo velmi levně bezkompresorově. Tepelné čerpadlo může dodávat do skleníku i teplo úplně zdarma. Tzv. ztrátovým teplem chladivového okruhu.

A co životnost? Kvalitní tepelné čerpadlo má mnohem delší životnost než plynový kotel a může být mnohem méně nákladné na servis, než plynový kotel. Nepotřebuje revize plynových kotlů , kontroly plynových kotlů , revize komínů.

Samospotřeba

Navíc je zde otázka samospotřeby. Zemní plyn si nevyrobíte, ale elektřinu ano. Třeba fotovoltaikou. a spotřebujete ji v tepelném čerpadle. Získáváte tak vysoký stupeň energetické bezpečnosti a soběstačnosti. Takové "perpetum mobile". "Sám si vyrábím, sám spotřebuji." Samospotřebitel.

Co dřevo, peletkový kotel?

Dřevo již dávno není levný odpad. Dřevo se stalo obchodní komoditou. A navíc spotřebovává obrovské množství času. Váš čas je vzácný, a omezený. Nechcete ho raději věnovat manželce, dětem, koníčkům chodit na ryby, do hor, práci ve skleníku a na zahradě?

Znáte ten vtip: Přijde maďarský turista do Tater a potká baču.
" Bačo, jak tady v zimě můžete žít? "
„No celý den sedíme u kamen a topíme,“ odpoví bača. " a je nám tu v Tatrách teplo".
" No a co v létě? " ptá se opět maďarský turista. " No, celé léto chystáme dřevo na tú zimu".

Teplo z peletek moc levné není, a kotel taky není levný. Ale dřevo je krásné topení v krbu na neděli. Jsou ale pasivní domy, do kterých jsme v minulosti dodávali Speciální kamna do obýváku, které nepráší, umí stáložár až 12 hodin, a nepřetápí místnost. "Sto lidí, sto chutí." Od 7.1. 2017 již to ale není dotačně snadné.

Vyplatí se pasivní dům?

Mnoho projektantů a stavebních firem často rádo tvrdí, že ne, ale jak je to z pohledu energetického specialisty a stavebníka ve skutečnosti? Za pár let již horší, než pasivní dům ani nepostavíte. Dnes naopak posunem do pasivního domu získáte dotace, které jsou často vyšší, než navýšení investice. Mně se velmi líbí, že pasivní dům je dotažený dům. Vylepší až do konce. Nehrozí, že každých 10 let budete něco rozkopávat a překopávat. Udělat to jednou a pořádně je nakonec i levnější. A efektivnější. Pasivní dům i s dotací, lze stavět i svépomocí. Nedat tepelné čerpadlo do pasivního domu mnohdy považuji za konstrukční vadu. Právě to tepelné čerpadlo tam dělá tu úsporu a posunuje dům až k nulovému standardu. A to jsou pak již nulové domy.

Takový bungalov s tepelným čerpadlem, bez fotovoltaiky a bez teplovodních solárních kolektorů již stojí, a měl by mít spotřebu kolem 3000 Kč celoročně na vytápění. Jak vidíte, technologicky nic složitého. Nic komplikovaného.

Dnes se začínají prosazovat, z hlediska bezpečnosti opět Domy kryté zeminou. Betonový dům, tam nám vyšla spotřeba energií jen 8 kWh/m2 a rok, tedy taky téměř nulový dům. U Zlína je celé sídliště těchto domů.

Dešťová jímka

Vyplatí se zachytávat déšť? S dotací ano. Bez dotací vám mnohem větší užitek přinese , za podobné peníze, studna. Proč ale nemít obojí, dešťovou jímku i studnu?

Kanalizace

Místo centrální kanalizace je daleko výhodnější decentrální čištění odpadních vod. Decentrální čištění je cca 10 x investičně levnější, než budování centrální kanalizace a provoz je taktéž mnohonásobně levnější. Velkou výhodou je ale ekologie. U decentrální kanalizace nedochází k odvodnění celých údolí. Voda se čistí přímo v místě znečištění a lze ji zde zpětně využít, nebo zasáknout do země. A to není málo vody. Jeden rodinný domek cca 250 m3 vody ročně. Co teprve celá obec?

Někteří lidé ve vyčištěné vodě z domovní čistírny odpadních vod chovají i ryby. A to je vysoce efektivní. Ryba umí to, co žádné jiné zvíře v živočišné říši. Ani kráva ne, ani slepice ne. Ryba umí přeměnit 50–100 % krmiva na bílkovinu. Na maso. Pokud uvážíme, že bude žrát třeba kukuřici v ceně 4 Kč/kg.

Dotace

O peníze jde až v první řadě. Doporučuji proto dotace čerpat postupně. U běžné novostavby se tam můžete dostat, včetně dotace na deš´tovou jímku, přes 700 000 Kč. Ale hlavně získáte super úsporná a vysoce soběstačný dům.

A co ty potraviny?

Doba se změnila. Ve světě již dávno. Uvádí se, že „Zemědělská revoluce " proběhla nedávno. V ČR doba zemědělské revoluce teprve nastává. Lidstvo již dnes větší část ryb odebírá z akvakultur. Moře již není schopné uživit lidstvo. Nebo spíše, dnes se již nevyplatí lovit v moři, levnější je chovat ryby v akvakulturách. Nehledě na kvalitu ryb v mořích danou jejich znečištěním, Rozvoj akvakultur, pro chov ryb, je v současné době nejrychleji rozvíjejícím se oborem. Odborníci dokonce mluví o zemědělské revoluci, po cca 10.000 letech lidstva, kdy 1. zemědělskou revolucí bylo, že lidstvo začalo provozovat zemědělskou činnost. To nevím, tak dlouho zahrádku neprovozuji.

I v oblasti rodinných domků se již prosazují akvaponické skleníky. Na malé ploše lze vypěstovat velké množství zeleniny a masa. 3 x 5 m by bylo vhodné mít u každého rodinného domku. Ale i skleník 6 x 5 m, může mít tepelnou ztrátu jen 2 kW, je možno tedy pěstovat vlastní potraviny celý rok. Poznáte to na chuti. Vaše perfektně dozrálá zelenina, ve vzdálenosti "na dosah ruky", bude mít naprostou odlišnou chuť i výživnost než marketová strava. Takový domácí skleník může významně přispět i do rodinného rozpočtu, v případě prodeje přebytků zeleniny a masa ze zahrádky.

Jak vidíte, všechny tyto technologie můžete mít klidně i na pozemku 850 m2. Nejde o investici, jde o sladění a výběr technologií. V případě zájmu kontaktujte odborníky z firmy Master energy. Pokud máte Ekotarif, i ten elektrokotel, nebo elektrokolo v budoucnu budete nabíjet levněji.

Sladěné technologie se navzájem podporují. Vysoce podporují, přímo násobí, není to jen součet, vzniká synergický efekt.


Autor: Ing. Pavel Sýkora, energetický specialista
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Téměř nulový dům bez zateplení
Dotace na novostavby
Nejlepší kotel do novostavby
Akvaponický skleník s topením zadarmo
Tepelné čerpadlo a elektromobil

 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 zajímavé, komplexní a přehledné  - Autor: lomo 7. 11. 2017
 Ekonomické přínosy Ideálního domu  - Autor: jsou bombastické.  23. 11. 2017
 Němci platí 7,- Kč / kWh.  - Autor: Zpackaná Energiewende 30. 11. 2017
 Nerovnováha  - Autor: Cílek 3. 1. 2018

     



bydleti.cz


Životní styl