Vytápění skleníků zdarma tepelným čerpadlem

Vytápění skleníků zdarma tepelným čerpadlem

Kategorie: ZAHRADA

Zájem o skleníky je stále vyšší. Lidé mají zájem mít zeleninu dozrálou, kvalitní, plnou vitamínů, lahodných přírodních chutí a absolutně čerstvou. Tedy nadosah od ruky. A je možno mít zeleninu celoročně? S vytápěním a dosvitem ano.



Skleník je znamení luxusu, tedy dříve byl. Něco jako Viktoriánská Anglie. Dnes je skleník znamením zdravého životního stylu. BIO zeleniny, vlastní zeleniny, potravinové soběstačnosti. Chcete – li mít skleník celoročně, požívají se Solární skleníky. Nebo skleníky vytápěné.

Konstrukce skleníků

Konstrukce skleníků, zvláště pěstební technologie, doznávají skokových vývojových změn. Kvalitativních. Pěstování se více automatizuje a roste úrodnost skleníků. Tedy, klesají i požadavky na plochu. Dříve byly skleníky s hlínou. Později hydroponické, aeroponické , nyní přicházejí akvaponické skleníky.

Vytápění skleníků

V praxi lze vytápět skleník: Draze, levně, nebo zadarmo. Záleží tedy, jak drahé topení má váš dům. Máte – li levné teplo, můžete mít levné vytápění skleníku. Pokud ovšem pořídíte do domu tepelné čerpadlo, aktuálně s dotací 127 500,- Kč, ideálně do nezatepleného domu, můžete mít vytápění skleníku v topném období zdarma. Ztrátovým teplem chladivového okruhu. A to se vyplatí. Teplo zadarmo se vždy vyplatí.

Dle velikosti domu je ovšem efektivní vytápění zdarma, vhodné s tepelnými čerpadly nad 10 kW výkonu. Možnosti tedy jsou. Mít kvalitní zeleninu zdarma, i teplo pro vytápění skleníku zdarma. Zelenina letošní zimu zdražila skokově. Běžné saláty se prodávaly za 60 Kč kus. Budete - li pěstovat saláty, papriky a rajčata, pro začátek, budete mít pestrou, zdravou, vyzrálou stravu plnou vitamínů, zdarma a BIO. Později můžete přidat melouny. Zajímavé jsou i okurky Hadovky štěpené na dýně. Mají vysokou úrodu.

Skleník

Dotace

Jak vidíte, není to o investici. Naopak, díky dotacím, investice nemusí být vysoká. Připravují se další dotace na dešťovou vodu. Pro zahrádkáře 20.000,- Kč, jen na nádoby položené na zahradě. Pokud budete dešťovou vodou i splachovat, je dotace 60.000,- Kč. Další dotací je dotace na domovní čističky odpadních vod. Pro rodinný domek je dotace 130.000,- Kč. Pro větší čističky, "např. uliční, je dotace 270.000,- Kč, žádat ovšem musí obec.

Ono se vyplatí vyladit projekt Vašeho domu, nebo Vaší novostavby. Využít dešťovou vodu, ztrátové teplo, dotace....Váš dům, ať již rekonstrukce, nebo novostavba, může být vysoce soběstačný, ekologický, šetrný k přírodě, levná na provoz. Můžete mít vodu zdarma, energie zdarma, topení zdarma, potraviny zdarma, dokonce i maso, již se hodně rozšiřuje chov pstruhů na zahradě. A to s pomocí poměrně vysokých dotací.

Vytápění skleníků zdarma tepelným čerpadlem je vhodná metoda pro rekonstrukce domů a větší domy. pro novostavby bych doporučoval spíše cestu Nulových domů. Novostavby mají nízké tepelné ztráty.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Pokud je to úplně zdarma , je to velmi - Autor: Kotěj kutil 5. 3. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl