Elektroinstalace svépomocí a tajemství WAGO svorky

Elektroinstalace svépomocí a tajemství WAGO svorky

Kategorie: STAVBA

Když byl na internetu před 15 lety článek, Elektroinstalace rodinného domu svépomocí, pod článkem se rozproudila "velmi vzrušená " debata. Část diskutujících tvrdila, že to není možné, jedná se o vysoce odbornou práci, další část tvrdila, že to možné je. Dokonce si navzájem vyhrožovali inzultací.



Doba se ale rychle změnila. Viděl jsem 2 provozovny, kde elektroinstalaci prováděl, v ceně i dnes v roce 2019, 100 Kč/hodinu, vyučený obuvník. Revizák elektro mu jen řekl, vše bez závad, a plísnil ho kvůli tomu, že kazí ceny.

Živnostníci dnes nejsou a nebudou, ještě větší sranda bude po zavedení EET pro živnostníky. Jak mi říkala jedna podnikatelka, "likvidující" obchod v centru Zlína, kde podnikala od revoluce: " Dnes už to podnikání není tak zajímavé. A peníze se dnes dají vydělat i jinak". Ví, co říká, může srovnávat.

Tato elektroinstalace je v části ČR, kde nezaučený brigádník má 200 Kč / hodinu a pokud ve firmě zůstane, nabízeli mu 43.000 Kč.

Elektroinstalace svépomocí tedy může být řešení, pokud neseženete řemeslníka.

Elektroinstalace svépomocí

WAGO svorka

"Člověče neviděl jsem nikdy WAGO svorku vyhořenou,“ říkal jeden profík snad s 30 letou praxí.

V čem tkví její tajemství?

Jak určitě víte, WAGO svorky se používají k silovým kabelům, tedy vodiče pro zásuvky i osvětlení, a i k datovým kabelům.
Dříve se spoje, na hliníkových vodičích, prováděly zatočením kombinačkami do sebe, a zamotáním izolačkou. Později již byly v krabicích spoje se šroubky. A to byl problém, ty byly méně spolehlivé než stočením kombinačkami.

Doporučovalo se, zvláště na hliníkových vodičích, půl roku po instalaci, šroubky projít a dotáhnout. "Hliník teče", nebo – li měknul pod šroubky a často pak spoj "vyhořel". U WAGO spojky, svorky, je vodič stále pod tlakem pružiny. Kontakt je tedy perfektní.

WAGO svorky

Vzhůru do instalací, klidně i svépomocí.

Na obrázku je kotelna se špičkovým tepelným čerpadlem vzduch voda 5 - 17 kW, v Západních Čechách, kdy každé patro je regulováno zvlášť.

Kotelna bude topit, mohla by i chladit, každé patro zvlášť, navíc je zde i příprava na vytápění bazénu.  V každém patře je domovní stanice – terminál, který přímo komunikuje s tepelným čerpadlem. Udržuje tedy tepelné čerpadlo v režimu optimálních otáček, tím šetří životnost kompresoru, ale hlavně snižuje spotřebu elektřiny a zajišťuje perfektní tepelnou pohodu i v režimu změn počasí.

Reguluje se snadno z každého patra přes internet, výrobce kontroluje – diagnostikuje chod tepelného čerpadla přes internet. Záruka je 7 let na celé tepelné čerpadlo, nejen kompresor.

Je to tedy o živnosti zařízení, spolehlivosti, nízkých provozních nákladech, nízkých nákladech na servis. Komfortu, jednoduchosti obsluhy.

Profesionální práce, klidně i svépomocí, pod dohledem odborné firmy.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Jak se připravujete na zdražení elektřiny 2022  
Dotace na novostavby 
Téměř nulový dům bez zateplení 
Nejlepší pasivní dům 
Elektroinstalace domu svépomocí 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Video k článku je zde  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 7. 4. 2019

     



bydleti.cz


Životní styl