Nejlepší pasivní dům

Nejlepší pasivní dům

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

Který pasivní dům je nejlepší? Nedávno proběhla konference v Centru pasivního domu. Byly zde diskutovány v podstatě 3 koncepce.



Každý projektant, architekt a dodavatel, upřednostňoval svá řešení. Má být v pasivním domě techniky málo, nebo moc? Má být složitá, nebo jednoduchá a účinná? Co to přinese uživateli?

Tepelné čerpadlo s fotovoltaikou.

Novinkou zde byl koncept Tepelné čerpadlo s fotovoltaikou. Jak se to chová? Tepelné čerpadlo je spřaženo – sladěno s fotovoltaikou. Včetně meteostanice. V Západní Evropě je takto sesíťováno asi 200 000 tepelných čerpadel. Většinou vzduch voda.

Pokud prý tepelná čerpadla zjistí, že se žene studená fronta, včas natopí dům, tedy s předstihem, teplem s vyšším topným faktorem.

Kolik vychází investice? Kolem 3/4 milionu Kč. Tepelné čerpadlo + fotovoltaika. Zvlášť dotace, na tepelné čerpadlo s fotovoltaikou, je 150.000 Kč. Byl zde prezentován dům, ne pasivní, který má 5 kWp fotovoltaiky, 7 kWh akumulátor a tepelné čerpadlo vzduch voda. Navíc má regulaci inteligentní dům, tedy investice kolem 1,5 milionu Kč jen do technologií – tepelné čerpadlo, fotovoltaika a inteligentní dům.

Kolik zaplatí za energie? Roční náklady na elektřinu kolem 7.000 Kč. Tento přednášející hodně mluvil od domech zkažených krbem...

V pasivních domech totiž často krb působí problémy z hlediska provozování a regulace.

Další byl Pasivní dům s otevřeným Krbem

Vynikající architekt se řídí radami svého profesora. Ty byly 3.

Dům musí mít:

- Prostorový zážitek ( někde v domě musí být výška stropu 6 m)
- Zelený obývák ( zahradu)
- Krb s otevřeným ohněm.

"Pokud zákazník toto nechce, řekněte mu, ať si koupí byt." To je nařízení jeho profesora. V podstatě souzní s " Corbusierem" a jinými věhlasnými architekty. Tyto domy dosahují pasívnosti. Tyto domy s otevřeným ohništěm mají dokonce elektrické podlahové topení. To jsou domy, pro chudé zákazníky, v ceně 3–5 milionů Kč". A tento architekt zase kritizoval " inteligentní domy, kdy dítě nebo tchýně ani nedokáže rozsvítit světlo na zahradě. A návštěva servisáka při výměně modulu inteligentního domu vyjde kolem 50.000 Kč. Ono, něco pravdy na tom bude, že složitější a dražší technologie, nemusí být lepší. Uvážíme – li životnost technologií, náklady na servis a obnovu...

Jak říkal nedávno hlasatel v populárním pořadu Pozor zákruta: "Je krásné, že nemusíte mít dnes náhradní žárovku v povinné výbavě auta. Je krásné, že životnost dnešní moderní „žárovky" je delší než životnost auta."

Ale když přestane svítit, jdete do servisu a zaplatíte 500 EUR za výměnu elektronického modulu k "nové moderní žárovce". Kdežto za starou žárovku jste zaplatili 2–3 eura.

Někdo ale chce jezdit Teslou. Technicky náročnější zařízení, když už jsme odbočili k autům. Kolik lidí, tolik chutí. Ale zpět k pasivním domům.

Pasivní dům

Dům bez starosti.

Toto je koncept pasivního domu, ve kterém jsou pouze jednoduché vysoce účinné technologie s dlouhou životností a nenáročné na servis. Ještě bych doplnil nezávislé na počasí. Technologie, včetně teplovodního podlahového topení stály cca 430.000 Kč a 430.000 Kč byla vyřízená dotace.

A kolik protopí takový dům?

Velmi málo. Od 12.9. 2018 do 4.9. 2018 pouze 1973 kWh elektřiny na topení a teplou vodu. Tedy, při ceně 2,20 Kč / kWh cca 4.300 Kč.

Kolik zaplatíte za topení a teplou vodu vy?

Dům má navíc, díky tepelnému čerpadlu, levnou elektřinu, pro provoz celého domu. Regulace domu je přitom jednoduchá a účinná. Uživatelsky přívětivá. Dům je nenáročný na obsluhu. Nevyžaduje obsluhu.

Lze ale předpokládat, že stejně jako v automobilovém průmyslu, tak i na stavbách, dříve či později, vám stát bude nutit složitější a komplikovanější systémy, i když někdy "mnohem méně účinné". Pro výběr technologií a optimalizaci Vašeho domu kontaktujte firmu www.masterenergy.cz

Optimalizace domu je často o výběru a sladění technologií, ne o investici. A pokud někdo tvrdí, že technologie do pasivního domu jsou drahé a složité, může ale nemusí mít pravdu. Je to o výběru.

Budujte a stavte proto raději dříve, dokud jsou dotace a účinné technologie. A dokud jsou řemeslníci a odborníci.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Topení a chlazení zdarma pro průmysl 4.0  
Téměř nulový dům bez zateplení

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 no jo, dražší nemusí být lepší  - Autor: lepo 27. 1. 2019
 Překlep: . Od 12.9. 2017 do 4.9. 2 - Autor: Ing. Pavel Sýkora 27. 1. 2019
 video k článku  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 29. 1. 2019

     



bydleti.cz


Životní styl