Pažitka
Pažitka je známa od dob Starověkého Řecka a Říma. Již v té době byla velmi ceněna v lidovém léčitelství i v kuchyni. Pažitku naleznete jak ve všech evropských kuchyních, tak i v čínské, indické i severoamerické a to především jako zelené koření do polévek, omáček, salátů, do vaječných jídel, do másla, sýrů, tvarohů, na zdobení příloh (rýže, brambor, bramborové kaše), na chléb s máslem, na obložené chlebíčky, na ozdobu pečených mas a ryb atd.
Kategorie: KOŘENÍ A LÉČIVKY Libeček lékařský alias české maggi - kořeni i léčivka v jednom
Libeček - vytrvalá bylina pochází z Přední Asie. Znali ho již obyvatelé starověkého Řecka a Říma. Ti mu také dali jeho rodový název "levisticum" nebo "ligusticum", protože se rostlina hojně vyskytovala v italské Ligurii. Do ostatní Evropy byl později přenesen mnichy benediktýny. Zmínka o libečku je i v herbáři abatyše Hildegardy, která jej doporučuje jako lék proti mnoha nemocem, počínaje zimnicí a konče žloutenkou. Dříve byla v Čechách tato rostlina velmi oblíbena, pěstovala se na všech zahrádkách. V první polovině 20. století upadl libeček poněkud v zapomnění, ale v současné době se mu dostává stále větší obliby.
Kategorie: KOŘENÍ A LÉČIVKY