Šalvěj lékařská – účinky a recept na sirup proti kašli

Šalvěj lékařská – účinky a recept na sirup proti kašli

Kategorie: KOŘENÍ A LÉČIVKY

Nejen v sychravém podzimním počasí, kdy je lidský organismus náchylný na všemožná nachlazení, oceníte účinky šalvěje lékařské (salvia officinalis). Uleví nám od špatné nálady, působí protizánětlivě, antivirově a je přírodním antibiotikem.



Šalvěj lékařská malý zázrak v léčitelství

Šalvěj je úzce spjatá s rozmarýnem a často jsou považovány za sesterské byliny. Ve skutečnosti jsou mnohé z přínosů šalvěje pro zdraví odvozeny od kyseliny rozmarýnové. Využití šalvěje v medicíně sahá již tisíce let do historie. V počátku byla šalvěj využívána jako protilék pro hadí kousnutí, ochrana proti zlu, lék na ženskou neplodnost a jiné.

Moderní výzkumy šalvěje na lidské tělo odhalují daleko širší využití.

Šalvěj lékařská

Podpoří mysl i náladu

Již malé množství šalvěje, které konzumujete, vám zvýší schopnost koncentrace a stimuluje paměť. Šalvěj by měli popíjet a přidávat do potravy studenti i osoby, které mají intelektuálně náročnou kariéru. Stimulací funkce mozku zlepšuje a odstraňuje různé kognitivní poruchy. Výtažky z šalvěje udržují mysl mladistvou a svěží i ve starším věku.

Protizánětlivé účinky

Šalvěj obsahuje protizánětlivé látky a její žvýkání tyto látky uvolní rychleji než tinktury. Chuť bylinky je velmi intenzivní, ale pokud trpíte zánětlivými problémy (respiračními či potížemi trávicího traktu), zkuste šalvěj raději žvýkat. Působí i na problémy jako je artritida či dna, na srdeční onemocnění i zvýšený krevní tlak.

Antioxidační účinky

Šalvěj je rovněž silně antioxidační. Má vliv i na chronické a degenerativní onemocnění, které oslabují organismus. Mnoho z těchto onemocnění je způsobeno volnými radikály, nebezpečnými produkty buněčného metabolismu, které napadají zdravé buňky a způsobují jejich mutace. Šalvěj všechny volné radiály neutralizuje a zabraňuje další tvorbě.

Působí proti virům i bakteriím

Výborně si poradí i virovými a bakteriálními infekcemi, které napadají kůži i sliznici úst či nosu a podpoří imunitní systém. Pomáhá obnovit obranyschopnost kůže. Je velmi účinná na ekzémy, akné, na zanícenou a postiženou pokožku.

Reguluje hladinu cukru v krvi

Pokud jde o diabetes panuje široká shoda, že výtažky z šalvěje napomáhají regulovat uvolňování glukózy uložené v játrech, což zabraňuje velkému kolísání hladiny cukru v krvi. Šalvěj tak pomáhá zabránit nástupu diabetu 2. typu nebo jej zvládnout, pokud se již projevil.

Sirup proti kašli s šalvějí a medem

Budete potřebovat

  • 1 hrnek (nebo více dle potřeby) čerstvých, nejlépe organických lístků šalvěje lékařské
  • 1 hrnek (nebo více dle potřeby) kvalitního medu od místních výrobců
  • šťávu z 1 citrónu
  • uzavíratelnou sklenici

Šalvějový sirup s medem

Jak na to?

Umyjte a důkladně vysušte šalvějové lístky. Odstraňte lístky od stonků a lístky vložte do sklenice. Do sklenice pak vylijte med s citrónovou šťávou. Ingredience smícháme čistou a suchou lžičkou. Nádobku utěsníme. Sirup by měl odležet minimálně týden. Nezapomeňte každý den sirup důkladně promíchat čistou lžičkou a znovu dobře utěsnit.

Po týdnu vyjměte lístky a vytlačte z nich všechen med. Med můžete přemístit do jiné láhve nebo nechte v původní. Sirup podávejte po čajových lžičkách na bolest v krku a kašel nebo promíchejte v čaji. Medicínu uložte v chladnějším a temném místě. Sirup by měl vydržet velmi dlouho, protože med je skvělým konzervantem.

Související články:
Co to je koronavirus 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl