Jak pěstovat bylinky proti nachlazení i v zimě?

Jak pěstovat bylinky proti nachlazení i v zimě?

Kategorie: KOŘENÍ A LÉČIVKY

Podzimní deště, ranní mlhy, mrazy, výkyvy teplot a další změny počasí dokáží nepříznivě zapůsobit na lidský organismus. V zimních měsících lékaři evidují zvýšený počet osob nakažených nejrůznějšími virózami, chřipkovými epidemiemi, angínami a nachlazením.



Ačkoliv nachlazení trvá obvykle jen několik málo dnů, může nám zkomplikovat život, překazit důležitou schůzku nebo narušit předvánoční domácí pohodu. Přesto ale nemusíte polykat jeden prášek za druhým, abyste se nachlazení zbavili nebo se mu dokonce vyhnuli. Už naši předkové vsázeli na sílu přírodních produktů a bylinek. O nich bude řeč i v tomto článku.

Proč dát přednost bylinkám před léky?

Blahodárných účinků některých rostlin si všimli již pravěcí lidé. Některé byliny uklidňují mysl, napomáhají při spánku, další působí antisepticky a jiné podporují obranyschopnost a posilují imunitu. Nemusíte být zrovna odborník, stačí zabrousit na internet nebo si pořídit domácí herbář, abyste zjistili, která rostlina vám pomůže při tom či onom onemocnění, co všechno z ní můžete vyrobit a jak ji pěstovat. Bylinek se totiž nemusíme vzdávat ani v tomto ročním období, existuje hned několik způsobů, díky kterým si je můžete vychutnávat. Některé můžete užívat preventivně, ve formě čajů nebo různých tinktur, jiné použijete i v kuchyni při vaření. Přitom pěstování bylinek není nijak náročné, zvládne to prakticky každý, a to po celý rok.

Jak pěstovat bylinky i v zimě?

Méně tepla, světla i nižší teploty všeobecně většině rostlin nesvědčí, proto se může zdát jejich pěstování v zimních měsících náročnější. V tomto období rozlišujeme dva způsoby pěstování – rychlení a odpočívání. U první metody můžete mít z rostliny užitek po celou zimu, získáte z ní maximum, ale pravděpodobně ji natolik vyčerpáte, že se s ní na jaře budete muset rozloučit. V druhém případě necháte rostlinu odpočívat, budete ji méně zalévat a užitek z ní budete mít až na jaře. Ideální je, pokud si od každé byliny pořídíte dvě sazenice, u jedné budete uplatňovat rychlení a druhou necháte přes zimu odpočívat. Tím pádem můžete sklízet po celý rok. Nesmíte ale zapomenout, že v každém případě potřebují rostliny dostatek světla, ideální je pro jejich pěstování tedy zimní zahrada, nebo dobře prosvětlená místnost. Truhlíky a květináče byste ale neměli dávat na parapet k oknům, kde může docházet k mísení teplého vzduchu od topení a chladného vzduchu ze špatně těsnících oken, což by rostlinám nesvědčilo. Pokud jste vždy snili o vlastním koutku, ve kterém se budete moct věnovat milovanému zahradničení, a to i ve chvílích, kdy se příroda uloží k zimnímu spánku a zahradu pokryje sníh, není nic jednoduššího, než si vybudovat vlastní zimní zahradu. Kromě okrasných květin zde můžete pěstovat i zmiňované bylinky, které využijete nejen při zdravotních potížích, ale i v kuchyni. Její vybudování může být náročné, finančně i časově, ale odměnou vám bude klidné místo, kam můžete utéct od stresu i starostí. Společnost Ferratum Money vám pomůže vyřešit finanční problémy spojené se stavbou i vybavením zimní zahrady.

byliny

Které bylinky porazí chřipku i nachlazení?

Rýmovník:

Díky jeho snadnému pěstování, množení i pozitivním účinkům na lidský organismus se tato rostlina v posledních letech velmi rozšířila do mnoha domácností. Má všestranné využití, její léčivé účinky získáte tepelným zpracováním i za syrova. Rýmovník má typickou mentolovou až lehce kořeněnou vůni, která se uvolní, jakmile jeho lístky lehce promnete mezi prsty. Už jen samotná vůně vám dokáže uvolnit dýchací cesty při prvních příznacích nachlazení. Vyzkoušet můžete také klasický čaj nebo sirup. Mezi další blahodárné vlastnosti rýmovníku patří i jeho desinfekční účinky, o kterých ale mnoho lidí neví. Přitom se jedná o takový zelený přírodní peroxid.

Mateřídouška:

Bylinka s poetickým názvem je charakteristická svou uklidňující vůní, navíc pomáhá při nadýmání a svalovém napětí. Kvetoucí nať pomáhá při nachlazení a žaludečních potížích. Vyrobit z ní můžete velkou spoustu léčivých produktů, například čaj, olej i mastičku. Při bolesti v krku a kašli můžete nálev z mateřídoušky používat ke kloktání či inhalaci.

Šalvěj lékařská:

Bylina s typicky fialovými květy má protizánětlivé účinky, používá se při bolestech v krku, zánětlivých onemocněních i kašli. Je zdrojem mnoha minerálních látek, hořčin a vitamínů, za zmínku stojí zejména vitamín C. Šalvěj hojně využívají kuchaři při přípravě různých pokrmů, například ryb či tučnějších mas. Díky své vůni se používá i v kosmetickém průmyslu.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl