Plynová krize

Plynová krize

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Dnes velmi aktuální téma. O co vlastně jde? Běžný občan si musí skládat obraz ze střípků separovaných informací v éteru.



Již před několika měsíci bylo možno najít na internetu článek, kdy Putin říká: Končí éra levného plynu.

Faktem je, že cena plynu je vázána na cenu ropy, jak říká Ing. Vítek, slovenský energetický expert.  Cena ropy již není 150 USD za barel, ale pod 40 USD za barel. Je možné, že za tak nízké ceny se nevyplatí plyn těžit a dodávat.

 

Již před 1 - 2 lety se na internetu objevil článek ruského ministra energetiky, o tom, že současný zemní plyn se těží na ložiscích otevřených za dob Sovětského Svazu. A ložiska již pomalu budou vyčerpána. Z toho důvodu, samotné Rusko, bude mít kolem roku 2012 až 2014 energetickou krizi.  Zemního plynuje na Sibiři hodně, není ale tak snadné se k němu dostat.

 

Nesmějte se, energetickou krizi již loni pocítila např. Saudská Arábie a řešila ji dovozem uhlí. V médiích již probleskují informace, že zemního plynu dnes nemá dost ani Rusko. To by znamenalo asi plynové prázdniny. I když, na Slovensku neobnovení dodávek zemního plynu může znamenat kolaps energetiky. „Ale až za 12 dnů, proto si politici zatím vážné starosti nedělají.“ 

 

Co s tím má běžný občan dělat? Nic, celosvětovou ekonomiku a energetiku asi neovlivníme. Ale můžeme velmi výrazně ovlivnit energetiku vlastního domu, někdy i bytu.

 

Benzinová elektrocentrála

 

Jak? Je dobré mít záložní benzinovou elektrocentrálu. To vám jistě potvrdí občané Horního Vsacka, části okresu Vsetína. Když zde před cca 2 – 3 lety byla kalamita, některé rodinné domy neměly elektřinu až 3 týdny!

 

Záložní krb

 

Topíte – li rodinný zemním plynem, sama cena tohoto tepla vám již dnes ukazuje, že byste se měli přeorientovat na jiný druh energií. Stavíte – li novostavbu, určitě uvažujte záložní krb, nejlépe s teplovzdušnými rozvody, pak již není problém připojit k němu i rekuperaci.

 

Peletkový kotel a tepelné čerpadlo

 

Pokud rekonstruujete dům, doporučoval bych zvážit peletkový kotel, který je na více druhů paliv. Nebo tepelné čerpadlo. Tepelné čerpadlo ovšem musí být kvalitní, nemusí být drahé. Určitě ne vzduch voda, při dnešních cenách elektřiny je u takového, v zimě málo účinného systému tepelného čerpadla, drahé topení.

 

Nezávislost

 

Zemní plyn je pro EU dovoz. Navíc se dováží z politicky nestabilních oblastí, přes další politicky nespolehlivé oblasti. Je až s podivem, kolik miliard v minulosti některé státy zaplatily za plošné plynofikace. Abychom se stali závislými. Přitom každá závislost je špatná. Ať je to již patologické hráčství, internet, alkohol, tabák,…Navíc peníze za zemní plyn odchází do Ruska. Kdežto peníze za tuzemské zdroje energií zůstávají v ČR a podporují českou ekonomiku.

 

 

Nízkoenergetický dům

 

Pokud stavíte nový rodinný dům, vyplatí se uvažovat o nízkoenergetickém, nebo pasivním standardu. Ideální však je Plusový dům. Takový ještě produkuje energii pro své okolí, což je velmi finančně výhodné. 

 

Co ještě ke globální energetice?  Uran za posledních 10 let zdražil 10 x. Nejvíce ho nakupovalo Rusko! Ale na Rýně je již vydáno asi 300 stavebních povolení na Geotermální elektrárny. To je cesta pro energetickou svobodu Evropy. To neznamená, že průmysl plyn potřebovat vůbec nebude, že lze ale velmi výrazně snížit jeho spotřebu.

 

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora, Energetický auditor

Zdroj: www.kodek.cz

 

Související články:

Peletkový kotel

Vytápění bytu za pět tisíc ročně

Vytápění domu může mít spotřebu jen jako rychlovarná konvice

Automobil s nulovou spotřebou paliva

Geotermální elektrárny


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Vyrábět elektřinu spalováním z - Autor: dmi 14. 1. 2009
 Energie, svoboda, nezávislost. - Autor: lou 14. 1. 2009
 Jo zelení ( Jane Fondová) po u - Autor: lou 14. 1. 2009
 Zajímavé sdělení premiérky Tim - Autor: lou 14. 1. 2009

     



bydleti.cz


Životní styl