Vytápění bytu za pět tisíc ročně

Vytápění bytu za pět tisíc ročně

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Ano, je to možné. V době, kdy ceny energií rostou, za dveřmi je krize, je velmi moudré investovat do úspor. To je vůbec nejvýhodnější investice, zvláště v době, kdy peníze ztrácejí hodnotu. Investované peníze Vám nikdo nevytuneluje, a během, například 20 let, se vám vrátí i dvacetkrát krát.



Pokud je Váš byt napojen na velkém sídlišti na centrální zásobování teplem, legislativa vám svazuje ruce. Odpojit se od tohoto přirozeného (síťového) monopolu nebude jednoduché.  Ceny se tam pohybují od 400 – 750 Kč/GJ neboli, za teplo nezateplený byt se starými okny zaplatí kolem 40.000,- Kč. Ano, ale jiné byty, přesto že nezateplené, a se starými okny, zaplatí za teplo jen kolem 5.000,- Kč ročně, pokud si pořídí levný zdroj tepla. Jako např. tato deseti bytovka u Brna.

 

Je zde automatický ekologický kotel od fy Kodek. Zapaluje se jedenkrát za rok, palivo v zásobníku vydrží i několik dní bezobslužného provozu. Teplota topné vody do radiátorů je regulována ekvitermně. Tedy podle venkovní teploty. Radiátory jsou tedy neustále teplé, nevychládají, což je velmi příjemné. A navíc i úsporné. Ekvitermní regulace přináší úspory.  

 

vytapeni-bytu-008.jpg

 

Kolik zaplatí za teplo?

 

Kotel spaluje tuhá paliva v ceně 185,- Kč/q (tedy 1,85 Kč/kg) včetně DPH a dopravy.  Kotel má vysokou účinnost spalování (přes 86 %). Díky tomu je kotel ekonomický i ekologický. Teplo neutíká komínem v podobě kouře.  Náběh na plný výkon je do 3 minut. Jedná se tedy o pohotový zdroj tepla. Cena tepla vychází na 122 Kč/GJ, tedy 0, 44 č/kWh. Je to moc, nebo málo?

 

Elektřina přímotop bude od ledna 2009 v ceně 2,60 Kč/kWh. Takže kotel vyrábí teplo 5,9 x levněji než ti, kteří topí elektřinou.  Pokud Váš byt nakupuje centrální teplo v ceně např. 600 Kč/GJ, to je 2,16 Kč/kW. Po přechodu na automatický ekologický kotel budete topit několikanásobně levněji, návratnost investice bude kolem 2 let.

 

Jak koupit kotel bez hotových peněz?

 

Jsou dvě možnosti:

 

- Na kotel si buď vezmete úvěr. Splátky úvěru (půjčky) budou již první rok možná menší, než to, co nyní platíte za teplo. Kotel tak bude ziskový již  první rok.

 

- Nebo vám kotel dodá realizační firma. Pro Vás to není investice, platíte jim úsporami za teplo.

 

Kotle se vyrábí ve velikostech od rodinných domků, přes firmy a horské chaty, až po sídliště. Nahrazují původní kotle na elektřinu, zemní plyn a naftu. Mohou spalovat i peletky a štěpky. Firma Kodek tyto kotle instaluje již 14 let v oblasti celé ČR i zahraničí. V příštím roce se kotle budou opět zdražovat.

 

Teplo, to jsou peníze.  A peníze, ty jsou o informacích.

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora

Zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Otázka - Autor: sci 14. 12. 2008
 Vytápění bytu za pět tisíc roč - Autor: Ing. Sýkora 15. 12. 2008
 Vytápění bytu za pět tisíc roč - Autor: ambs-ace 22. 12. 2008
 Náklady na těžbu zemního plynu - Autor: Ing. Sýkora 24. 12. 2008
 Vytápění bytu za pět tisíc roč - Autor: luk 13. 4. 2009
 Vytápění bytu za pět tisíc roč - Autor: Ing. Pavel Sýkora 23. 9. 2009
 Kotel pro 12 bytovku 80 kW za 95 000,- Kč. 6 x  - Autor: inzerce 4. 1. 2013

     



bydleti.cz


Životní styl