12 voltová domácnost

12 voltová domácnost

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

V současné době, díky rozvoji úsporných technologií, dochází k trvalému a skokovému snížení spotřeby energií. Je 12 Voltová domácnost realita nebo scifi?



Výrobci elektřiny a provozovatelé sítí však musí vydělávat, stejně tak jako stát potřebuje získat nemalé finanční prostředky na podporu obnovitelných zdrojů, v řádu údajně bilionu Kč v průběhu 20 let, jež se zavázal smluvně podporovat.

A co na to občan?

Místo investic do úspor, začínají lidé investovat do zdrojů energií. Vývoj technologií to umožňuje. Dnes koupíte fotovoltaický panel za zlomek ceny před 10 lety. I ERÚ si stěžuje, že v ČR je 6 000 nových zdrojů elektřiny, váš může být 6 001. Stále více rodinných domů kolem nás je ostrovních, i ve městech, bez napojení na elektrorozvodnou síť. Pokud se v roce 2017 změní účtování elektřiny, bude ostrovních domů hromadně přibývat.

Lidé dokážou v praxi systém fotovoltaiky v rodinném domku zjednodušit. Popisoval mi jeden realizátor svůj fotovoltaický, ostrovní systém. Nemá tam měnič. V domě má 12 V rozvody, řekněme 10 V. Systém se dle jeho názoru zjednodušuje, zlevňuje, stoupá spolehlivost. LED osvětlení mu funguje, ještě při 6 - 7 Voltech. Tedy, umožňuje mu to hlubší vybíjení akumulátorů. Nevím ovšem, zda to není v rozporu s životností akumulátorů. Akumulátorů má 35 kWh. Televizi má 12 nebo 24 V, nyní shání tepelné čerpadlo na 12 V. Ono, třeba u pračky se systém zjednodušuje. Při běžném pohonu pračky fotovoltaikou mát jeden měnič "na střeše" u fotovoltaiky, druhý na motoru pračky. U 12 Voltového rozvodu odpadají oba měniče. Je to levnější, spolehlivější. Dle jeho názoru i účinnější, spotřebiče jedou i na nižší napětí, kdy by měnič již nedával nic.

Fotovoltaika

A co další spotřebiče?

Sporák: Pokud použijete Pomalý hrnec, postačuje vám výkon 130 W.
Myčka - napojí se na bojler s teplou vodou, kterou ohříváte dřevem, solárem, krbem s teplovodním výměníkem a podobně.
Rychlovarná konvice - bude možná pomalejší, nebo použijte plynovou bombu.
čerpadlo ve studni - používá se s nádobou "nad domem", kterou si napustíte v době přebytku solárního výkonu.
Pračka - podobně jako myčka se napojí na teplou vodu.
Trouba - opět může být plynová, péct umí ale i mnohá kamna. Existují i solární vařiče a pece.
Cirkulárka - vyměníte ji za motorovou pilu.

Investice do úspor

I kvalitní teplovodní solární systémy mohou být vysoce účinné. To prokazuje realizace Inteligentního domu inteligentně. Dům je osazen 9 kalorimetry ON line přes internet. I v době sibiřské zimy dával 37 kWh tepla denně zdarma, to máte 4 x 200 litrů bojler horké vody. Topil i pod 3 cm vrstvou sněhu, topí i za deště. Lze tedy uvažovat o solárním vytápění v zimě. K dispozici jsou několikaletá přesná denní naměřená data, která to potvrzují. Teplo tedy zdarma mít můžete, elektřinu většinu roku taky.

Investice do úspor, tedy hlavně v průmyslu, nahradí spíše investice do zdrojů. Dnes se budují třeba dřevoplynové elektrárny velmi levně, stačí mít dostatek suroviny - paliva:

 

U rodinných domků lze taktéž dosáhnou klidně i ostrovního systému. Dnešní rodinné domky začínají mít tepelnou ztrátu do 2 kW. To lze utáhnou celoročně fotovoltaickým solárním systémem, případně doplněném o generátor elektřiny. Po 120 Voltech, 220 Voltech, 230 Voltech, asi přichází 12 voltové rozvody. Inu, jde o peníze.

Levné energie byly rozhodující pro vznik průmyslové revoluce. Dnes jsou již levné i zdroje energie. Síťoví dodavatelé se stávají minulostí. Ať již jde o energie, vodu, kanalizaci.

Vy nejste závislí na sítích, sítě jsou závislé na vás. Oni zdražit můžou, vy kupit nemusíte.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Tepelné čerpadlo celoročně poháněné fotovoltaikou
Vyplatí se tepelné čerpadlo do novostavby?
Dům s tepelnou ztrátou do 2 kW a vysokou dotací
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Trend reálnější,  - Autor: Real Madrid 26. 1. 2016
 7,20 Kč /kWh. Bydlím na chatě - Autor: Kaspar 26. 1. 2016
 + 75 000,- Kč za elektřinu - Autor: Josef Dušek 1. 2. 2016
 Výkon 3 x400 V 25 Amper  - Autor: Jarda 9. 2. 2016
 17.321kW - Autor:  10. 2. 2016

     



bydleti.cz


Životní styl