Zavíječ zimostrázový likviduje krušpánky

Zavíječ zimostrázový likviduje krušpánky

Kategorie: ZAHRADA

Buxusy neboli krušpánky patří k oblíbeným okrasným dřevinám. Bývají využívány na živé ploty a taky se z nich vytváří tzv. živé sochy. Bohužel se v posledních letech v Česku šíři likvidátor těchto rostlin. Je jím zavíječ zimostrázový. Dá se s tímto škůdcem nějak bojovat?



Zavíječ zimostrázový nejvážnější hrozba pro zimostráz

Pro zimostráz vždyzelený (buxus sempervirens) neboli krušpánek je zavíječ zimostrázový nejvážnější hrozba, které může vést až k jich totální likvidaci těchto rostlin. Proto je potřeba boj s tímto škůdce nepodcenit a začít s ním hned.

Zavíječ zimostrázový

Zavíječ zimostrázový (cydalima perspectalis), je původem z východní Asie. Byl poprvé zaznamenán v Evropě v roce 2007, v jihozápadní Německu a Holandsku. Od té doby se vyskytl v mnoha jiných evropských zemích. Současné klimatické modely předpovídají další šíření druhu nejen v Evropě ale i u nás. A tak jej už možná i vy máte na zahradě. Jen jste třeba na to ještě nepřišli 

Zavíječ zimostrázový

Co o něm víme

Zavíječ zimostrázový (Cydalima perspectalis ) je drobný motýl z čeledi travaříkovití. Jde o nevýrazného motýlka, kterého si na zahradě ani nevšimnete. Dospělý motýl má rozpětí křídel kolem 4 cm. Křídla jsou bílá s odstíny zlaté a fialové okraje hnědé. Tento hmyz není dostatečně prozkoumán, ale předpokládá se, že zakládá každý rok až čtyři generace potomků a je schopen přezimovat ve formě kukly na stromech. 

Motýl (dospělé stadium hmyzu) může žít 8 dní a létá až několik kilometrů daleko. Ale hlavní příčina zamoření našich rostlin není dána dosahem létání, ale dopravou již zamořených rostlin. Rané stádium tohoto hmyzu je špatně rozpoznatelné a  tak se někdy prodávají stromky, které jsou zamořené vajíčky nebo larvami. Housenky zavíječe zimostrázového dorůstají délky až 5 cm. Okusují nejen listy buxusu (krušpánku), ale i také jejich zelenou kůru.

Zavíječ zimostrázový likvidace

Jak poznáte napadený zimostráz?

Jde to velmi obtížně. Housenky totiž likvidují keře zimostrázu zevnitř. Tím pádem si jich v počáteční fázi ani nevšimnete. A v době, kdy se housenky objeví na okraji keře, je už vnitřek krušpánku totálně zlikvidován. A tak někdy bývá příliš pozdě na jakoukoliv záchranu krušpánku. 

Prevence je nejdůležitější

V době, kdy se housenky pustí i do vnějších listů je rostina defakto zlikvidována. V tu dobu je již na záchranu pozdě. Proto je nejdůležitější předvídat.  Jediná vhodná prevence spočívá v důkladném prohlížení zimostrázů uvnitř keře. Nejlépe, když větvičky rozhrnete a podíváte se dovnitř. Přítomnost zavíječe zimostrázového prozradí poškozené listy, pavučinky (zápředky) nebo přítomnost housenek, ale také množství trusu připomínajícího drobné zelené granule. Jedinci s dobrým čichem někdy zachytí neobvyklý zápach, který také může varovat.

Zamoření zavíječem se v počátečních fázích napadení velmi špatně detekuje. Ranná stadia larev nebo vajíčka jsou bez důkladné prohlídky špatně zjistitelné. A tak se dokonce takto zamořené buxusy prodávají i ve specializovaných prodejnách.

Likvidace zavíječe zimostrázového

Fyzická likvidace zavíječe zimostrázového

U malých stromků může být ruční odstranění larev účinné. Ale pouze v případě, že se opakuje každé 2-3 dny.

Osvědčilo se že prý i ošetření keře silným proudem vody z tlakového postřikovače. Pod napadený keř nejprve rozložte igelitovou plachtu, na kterou vodou vyplavené housenky odchytejte a následně zlikvidujte.

Biologická likvidace zatím nefunguje

Biologická likvidace je zatím neúčinná. Ptáci se tímto hmyzem moc neživí (pravděpodobně kvůli vysokým úrovním toxických alkaloidů, které produkují larvy). Jiní přirození nepřátelé zatím fungují zatím jen v laboratorních podmínkách, ale v praxi zatím žádných uspokojivých výsledků dosaženo nebylo. I v původní Asii má larva málo přirozených nepřátel.

Zavíječ zimostrázový -  chemický postřik

Chemická ochrana je nejúčinnější. Jediný možný způsob, jak čelit této invazi a jak ochránit rostliny, je s pomocí insekticidů. Nejvhodnější je použití speciálních insekticidů proti žravým škůdcům. S jeho výběrem vám poradí odborníci v každém zahradním centru. Účinné by měly být přípravky s obsahem látky thiacloprid.

Důležité je začít s bojem proti zavíječi zimostrázovému co nejrychleji, protože housenky jsou abnormálně rychlé a napadený zimostráz je pak těžší zachránit.

Napadený zimostráz

Související články:
Jak na slimáky
Pěstování Kari na vysokých záhonech

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Kde je motýl ?? - Autor: JanaJanska 16. 10. 2016
 likvidace zavíječe - Autor: čen 16. 6. 2019

     



bydleti.cz


Životní styl