Kontroly kotlů v domácnostech

Kontroly kotlů v domácnostech

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Kontroly kotlů se blíží. Není třeba se bát, není dobré ani kontroly oddalovat. Na podzim budou zase média šířit paniku, od ledna pak hrozí pokuta 20 000,- Kč.



Kontroly kotlů ale mohou běžnému občanovi přinést statisíce na dotacích a ušetřit miliony, počítáme - li uspořené peníze za topení, třeba za 30 let. Například firma Master energy spol s r.o. i firma Kodek, má osoby oprávněné k provádění kontrol i vyřizování dotací.

Nejrůznějších kotlů na trhu je obrovské množství. Lidé topí vším možným. Kontrola má být spíše odborná pomoc, poradenství. Aby se ke kotli v průběhu jeho života, dostal odborník. A pomohl ho třeba seřídit, nebo poradil s volbou nového zdroje. Nemá pravomoc zakázat provoz zdroje.

Pod podmínku kontrol spadají kotle na tuhá paliva, napojené na teplovodní otopný systém, o příkonu 10 - 300 kW. Tedy, včetně teplovodních kamen a krbů s teplovodními výměníky. Nerozhoduje přitom, zda zdroj používáte 4 dny v roce, nebo každý den, jako hlavní zdroj tepla.

Kontroly kotlů v domácnostech

Čím topit?

To je asi kardinální otázka, z níž vyplývá, jak topit. Stále více lidí, i těch, kteří mají vyřízenou dotaci na dřevoplyn, mění zadání na automatický kotel na uhlí, nebo na tepelné čerpadlo. Proč? Chtějí topit levně a pohodlně. Což kusové dřevo, ani peletky moc neumožňují. S automatem na uhlí se klidně dostanete na celoroční náklady na topení do 12 000,- Kč, a do kotelny chodíte třeba 1 x za týden.

Kotlíková dotace je vůbec vzácná příležitost, ojedinělá, jak dostat dotaci na automat na uhlí s velmi nízkou cenou tepla a na nezateplený dům!

Vždyť Ing. Krátký, z asociace výrobců topenářské techniky si stěžoval, že loni Zelená úsporám dala na ekologizaci kotlů dotaci pouhých 190 kusů za celý rok. Kdežto kotlíková dotace počítá asi s 80 000 kotly?  Z hlediska servisu, naopak s peletkami se trh vyvíjí malinko jinak. Cena stoupá k 8000,- Kč / tunu, výhřevnost je různá, a co je špatné z hlediska servisu, často se i v pytlovaných peletkách objevují třeba kleště a jiné předměty, které mohou vyvolat náklady na servis nebo peletky jsou lisovány včetně brusného prachu brusných papírů ve stolárnách, což taky kotlům nečiní dobře.

U dřeva jsou zase kotle náchylné na kvalitu, obsluhu a nastavení. A stačí málo, a kotel lze rychle zničit, i za 11 měsíců provozu je asi rekord, nebo vám stoupne spotřeba dřeva klidně o polovinu.

Kontroly kotlů v domácnostech

Těmto všem nedostatkům by právě Kontroly kotlů v domácnostech měly zamezit. Mohou se tedy velmi kladně projevit nejen na životním prostředí v obci, ale i v peněžence provozovatele zdroje.

Jak se bude ochrana ovzduší vyvíjet do budoucna? Pravděpodobně jako v Německu. Tam je jedno, jaký má kotel certifikát. Ani to nikoho moc nezajímá. Přijde vám kontrola a vy musíte měřit emise v rodinných domcích 2 x za rok. Spíše tedy systém bude stále přísnější. A s pomocí kotlíkové dotace, při vhodné volbě zdroje, můžete mí vystaráno na mnoho desítek let.

Vyberte si: Dotace, nebo pokuty?

Levné teplo bez práce, nebo složitý kotel a drahé a pracné teplo? Zatím si ještě můžete vybrat.

 

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora, osoba oprávněná ke Kontrolám kotlů
Autor: www.masterenergy.cz

Související články:
Moderní domy bez komínů
Kotlíkové dotace
Nejlepší kotel do novostavby


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 tvařme se, že nikdo nic nechce - Autor: tono 28. 5. 2016
 kontroly tepelných čerpadel - Autor: Ing. Pavel Sýkora 28. 5. 2016
 neprošlo 30 % dotací - Autor: úředník 6. 6. 2016
 Pravda o Titanicu - Autor: tito 8. 6. 2016
 Costa Concordia - Autor: Horace Badman 8. 6. 2016
 Metanolová aféra - Autor: švábenský 14. 6. 2016
 Kontrole podléhají i nové kotle - Autor: Ing. Pavel Sýkora 16. 7. 2016
 Kotle - Autor: proky 17. 7. 2016
 úředník přijde !!!! - Autor: schváleno 7. 9. 2016
 Proč ta buzerace? - Autor: občan trpící buzerací Bruselu 7. 10. 2016
 Pojištění majetku  - Autor: Affmark 17. 2. 2024

     



bydleti.cz


Životní styl