Návod jak na slimáky

Návod jak na slimáky

Kategorie: ZAHRADA

Připadá vám váš boj se slimáky nekonečný, nevyhratelný, otravný a nepříjemný? Lze ten boj vůbec vyhrát?



Jak na slimáky

Dost lidí díky slimákům rezignuje na zeleninovou zahrádku, stejně jako rezignují chovatelé slepic na chov slepic kvůli kunám. Taky mi loni komplet sežrali Rebarboru a Libeček. Rozhodl jsem se, že letos je budu ničit na zemi, v povětří, ve vodě i podzemí. Pomsta bude strašná. To již nerozchodí. Tedy spíše se nerozlezou. Zvláště poté, co jsem viděl, jak mi malé, 1 cm dlouhé potvory, lezou po jahodové pyramidě, dokonce dříve, než jsem tam stihnul jahody vůbec nasadit! A to tam chci sadit ještě salát mezi jahody.

Jaké máme tedy taktické možnosti boje proti slimákům?

Mechanický sběr slimáků

Dost lidí pomalu každý večer obíhá zahradu, potvory sbírá, nebo na místě vraždí. Je to časově náročné, pokud máte zahradu u potoka, zdá se to být nekonečné. Nebo pokud je v okolí vysoká tráva. Když jsou ale malí, je to problematické.

Sběr slimáků domácím zvířectvem

Slepice, kachny čínské, speciálně kachna Indický běžec, tito všichni vám je sesbírají. Těžko ovšem kachny budete pouštět do záhonu salátu. To by se kachny přidaly ke slimákům a společně zaútočily na salát. Není ale problém slepice na večer pouštět na louku kolem zahrádky, zvláště poté, co posečete trávu.

Jak na slimáky

Mechanické překážky

Dost zahrádkářů má kladní zkušenosti s pozinkovaným plechem typu V, asi 1 cm x 1 cm. Našroubovaný třeba na vysoký záhon, nebo jahodovou pyramidu. Jako stříška. Slimáci to prý nepřelezou. Dalšími mechanickými překážkami může být popel, nebo písek.

Pasti a lákadla

Nejznámější způsob boje je zakopat do země plastovou, nebo kovovou nádobu, nalít syrup, nebo laciné pivo a každý večer chodit sbírat. Meloun - do vydlabaného melounu nasypat sůl. Jde o vysoce účinný systém likvidace slimáků. Kosti a skořápky - taktéž velmi lákají slimáky. Určitě nejdou slimáci na česnek.

Biologický boj se slímáky

Je již vyšší stádium boje. Je to ekologické. Na pozemek 10 x 10 m nakoupíte za cca 1100,- Kč hlístnice. Parazity, kteří sežerou slimáky. Pouze jimi zakujete zeleninové záhony. Pokud ovšem hlístnice nebyly skladovány v chladu, nejsou živé a nebude to fungovat.

Elektrická poprava

Dávají se 2 dráty 1 cm od sebe, napětí 12 Voltů baterie. Ideálně na desku jahodové pyramidy, nebo vysokého záhonu. Co tak dát dráty pod V uhelník jako u mechanické překážky?

Chemické granule a slímáci

Když selže všechno, zkuste toto. V drogerii koupíte granule, cca za 300,- Kč. Roztrousíte je po trávě, kolem záhonů, slimáci je sežerou a zdechnou.

Ochrana proti slimáků umístěním

Používejte pařeniště, skleníky, vysoké záhony, jahodové pyramidy a podobně, tam se slimáci hůře dostávají. Dále bych doporučil podpovrchovou zálivku. Pokud máte povrchovou, zalévejte ráno, ne večer.

Jaké znáte další taktiky jak na slimáky?

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Slimáci jsou hnusní. Všechno sežerou.  - Autor: Ou Ou 31. 5. 2015
 Pomocí hlístic - zajímavá metoda - Autor: Methoděj 31. 5. 2015
 Neudorff Ferramol - biologická methoda - Autor: Methoděj 31. 5. 2015
 Methoda nová - Autor: Methoděj 31. 5. 2015
 Video Pivní past na slimáky - Autor: Ing. Sýkora 31. 5. 2015
 Kolega projektant  - Autor: Ing. Sýkora 31. 5. 2015
 hlísticemi zalijete - Autor: Ing. Pavel Sýkora 31. 5. 2015
 Šnečí farma - Autor: Lojza Staňků 7. 6. 2015
 Radek Koňárek  - Autor: Al Staněk 7. 6. 2015
 Lze ekonomicky vyhrát boj se slimáky  - Autor: Bojovník 29. 6. 2015
 Slimáci - Autor: Hana 16. 7. 2017
 Jak na slimaky - Autor: Svetlana 21. 7. 2017
 boj se slimáky - Autor: Janina 24. 4. 2019

     



bydleti.cz


Životní styl