Jak ušetřit za vodu

Jak ušetřit za vodu

Kategorie: JAK UŠETŘIT

duloxetine alcohol hangover

duloxetine and alcohol uk

V příštím roce máme již naplánováno zvýšení ceny vody.



"Když se město rozhodne uskutečnit dotovanou výstavbu čistíren odpadních vod, dojde k navýšení ceny vodného a stočného minimálně o 50 procent. Je reálné, že se ceny zvednou v podstatě okamžitě," řekl v rozhovoru pro LN Philippe Guitard, šéf vodárenské firmy Veolia, která kontroluje 40 procent domácího trhu. Lidové noviny  26.6. 2010

Tak v příštím roce máme již naplánováno zvýšení ceny vody. A celkem brutální.  V minulém roce Veolia výrazně zvýšila cenu vody, neboť spotřebitelé šetřili vodou a spotřeba vody klesla.

Může se občan tomuto nekonečnému jařmu síťových monopolů bránit?   Jak kdo.

Každý má jiné možnosti. 

Je drahé dnes mít vodu od síťového monopolu?  Můj strýc, bydlící v jedné  vesnici na Vávrovci, který  byl odnepaměti povozníky označován za rozvodí moří, ( ačkoliv rozvodí moří to není), má vlastní studnu.  Ovšem obec byla kanalizována na centrální čistírnu odpadních vod.  Platí 1400,- Kč měsíčně.  Tedy 16 800,- Kč jen za kanály. (stočné)   

Víte, kolik zaplatíte za vodu během 30, 50 let provozu domu?  Miliony.  Mohl by se tomu nějak bránit?  Teď již ne.  Pokud je již jednou připojen na kanalizaci, platí stočné paušálem, i kdyby ze studny nebral ani kapku vody.

Je – li dům jednou připojen na kanalizaci, již nikdy nedostane stavební povolení na domovní čistírnu odpadních vod. 

Pokud ovšem pořídí domovní čistírnu odpadních vod dříve, než se vybuduje centrální kanalizace, může ji v praxi provozovat dále.  Ve vedlejší obci si 3 novostavby pořídily domovní čistírnu odpadních vod, nenechali se přinutit k přípojce na kanalizaci a již dnes šetří ročně desetitisíce korun.   

Budujte domovní čistírny odpadních vod, dokud to jde! Je lepší zaplatit za 60 000,- Kč vlastní domovní čistírnu, než platit ročně 15 – 30 000 Kč za vodu a kanalizaci.  Vlastní studna je výhodou. Pokud nemáte ve studni kvalitní vodu, dnes ji pomocí filtrů již získáte. 

Budete stavět?  První věc, která by se novém pozemku měla realizovat, je studna. V novostavbách se dnes realizují i dvojí až trojí rozvody vody. Využití šedé vody, popřípadě vody dešťové.  Není to jen ekologie, hlavně jde o peníze. 

Nemáte studnu ani dům?  Nejjednodušším řešením je vložit dlažební kostku do splachovače. Tím snížíte spotřebu vody pro splachování. Splachovat lze i vodou z pračky.    

Autor: Ing. Pavel Sýkora

Zdroj: www.akvatik.cz

Související články:

Penzijní spoření jinak

Studny vrchem přetékající

Šedá voda

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 mluvčí říkal 50 %, šéf Veolie 60 %. Roste to.  - Autor: hl 27. 6. 2010
 takže my jsme pro Francouze chudáci z Východu ?  - Autor: chuj 27. 6. 2010
 Ne chudáci, ale dojná Kráva. Miliarda čistého  - Autor: mil 27. 6. 2010
 Když budeme dál blbnout.... - Autor: ben 28. 6. 2010
 udeřila katastrofální sucha - Autor: 10 let 12. 7. 2010

     



bydleti.cz


Životní styl