Studny vrchem přetékající

Studny vrchem přetékající

Kategorie: STAVBA

Je to možné? Ano, stává se to občas i při vrtání na kopcích. Vrtáte na kopci, vyvrtá se studna a přetéká vrchem. Odborníci říkají, jsou tam napjaté spodní vody. Faktem je, že to nemusí být vždy výhoda.



pretekajici-studny-2.jpgNapř. chtěl jeden zahrádkář vyvrtat studnu u skleníku v zahrádkářské kolonii.  Kamarádi -  studnaři mu vyvrtali studnu 11 m.  Druhý den jim volal: „ Pojďte se podívat, co jste provedli.“  Tlaky se vyrovnaly, ze skleníku měl bazén, a místo zahrádky jezero.  Ne vždy to musí být výhoda. Vzniká zde problém, kam odvádět odtékající vodu. Výhodou zase je, že můžete budovat různá jezírka, popř. chovat ryby.

Toto je studna v Račném. Lidečko.  Investor se rozhodnul, že chce 7 m hlubokou kopanou studnu za 36 000,- Kč.  Bagr skončil ve 3 metrech, neboť tam byla skála. Přijel ST Kodek, vyvrtal 20 m. Je tam vody „ pro celé Lidečko.“  Přetéká vrchem.  Již při vrtání došlo k tomu, že kompresor vyvrtaný materiál nevyhazoval ven. V zemi jsou zřejmě velké pukliny (jeskyně), nebo je tam silný proud podzempretekajici-studny.jpgní vody, který stačil  odvrtanou suť odnášet.

Vrtané studny dávají zpravidla kvalitnější vodu a jsou vydatnější, než kopané.

Autor: Ing. Sýkora

Zdroj: www.studnyvrty.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 To je zajímavé. Že by pod Lidečkem  - Autor: Lidečkovjan 28. 11. 2010
 A pod Čertovými skálami byl vrt asi 1,6 km - Autor: Geolog 28. 11. 2010

     



bydleti.cz


Životní styl