Chov krav. Výroba mléka.

Chov krav. Výroba mléka.

Kategorie: POČTENÍČKO

Dříve byla na vesnici kráva běžné domácí zvíře. Na malé vesnici bylo i 2500 krav. Pak přišlo JZD. Zde nastoupil vysokoproduktivní chov krav, kvalita mléka již nebyla priorita. Pak nastoupila EU. Na vesnicích jich zůstalo jen 10 kusů. Československo, později Česká republika, byla potravinově soběstačná. Po plánovaném propadu zemědělství jsme nyní potravinově závislí na dovozu ze 30 %.



kráva.jpg

Jak je to s mlékem?

 

Výkupní cena v ČR je kolem 7 Kč /l. Bavorské mlékárny platí i 10 Kč /l. Pokud někdo doma chová krávu, lidé si chodí na mléko cca za 10 – 12 Kč. Na Slovensku je to nyní 17,- Sk /l. Podomáčtí , bezdotační  zemědělci jsou však již nyní rozhodnuti, že od Nového roku budou prodávat za 20 Sk /l. Náklady jim stoupají. Krmivo, benzín, hnojiva, očkování,…Já osobně si myslím, že mléko z hospodářských dvorů lze prodávat i za 30 Kč/l. Má úplně jinou kvalitu.

 

Kvalita mléka

 

To, co se prodává v obchodech, je jen bílá voda. Mnozí lidé dosud možná ani normální kravské mléko nepili. To je nádherně husté, mírně do žluta, z flašky vám ani nechce téci. Nehnije, jako „mléko z krámu.“  Snadno si z něj vyrobíte podmáslí, tvaroh, smetanu,…Podobně je tomu s máslem. Domácí máslo je do žluta, měkké i v chladu. Máslo z krámu, které již dnes dosahuje ceny 45 Kč / čtvrtku másla, je bílé, tuhé, „jako s margarínem.“ Nevím co do toho dávají, ale domácímu máslu je na hony vzdáleno. Vytáhnete – li máslo z krámu z ledničky, je tak tuhé, že ho nemůžete ani rozetřít. Zase se nekazí. Na 1 kg másla je údajně třeba 22 l mléka.

 

V některých zemích EU je údajně zakázáno prodávat odstředěné mléko. Bylo zjištěno, že veškeré vitamíny se vážou na tuk. Pokud mléko odstředíte, zbude Vám bílá voda. V Čr se v „krámech“ prodává výhradně odstředěné mléko.

 kráva 0007.jpg

Ekonomika chovu krávy

 

Odmysleme si socialistické dotace z Bruselu. Vidíme snadno, kam dostaly naše zemědělství. Jedna kráva nadojí denně cca 12 l mléka. ( Po otelení i 20, před otelením třeba jen 3 – 6 l). Ročně tedy vyprodukuje 3000 l mléka. S tím se dá počítat, ověřil jsem si to u jednoho chovatele. Roční tržba  za mléko může tedy být, při ceně 12 Kč /l 36 000 Kč. Ale již při 20 Kč /l tu bude 60 000 Kč. Dle mého názoru se chov krav na vesnici vrátí, což se nebude líbit Bruselu. Zřejmě se bude snažit komplikovat život farmářům osvědčenou metodou byrokracie. Ano, v některých vesnicích jsem si již všimnul, že se budují nové kravíny.

 

Biopotraviny

 

V Rakousku je velmi moderní, chodit si na mléko do Hospodářských dvorů, které mají značku Bio. Myslím, že to není špatný nápad, ani pro ČR. Značce bych zdravě  nevěřil, ale kvalita domácího mléka je jiná. 

 

Růst cen potravin

 

Nedávno Čína vykoupila sušené  mléko v celé EU. Potraviny, z důvodu malého nedostatku na trhu, jdou skokově nahoru. Tak to už spekulativní kapitál umí. Viz článek Ropný Zlom 6. Škarohlídi říkají, „ Aplikace socialistických principů v kapitalistickém tržním hospodářství. Postavit lidi do front, vyvolat nedostatek. Kapitalisti přišli na to, že socialismus nebylo až tak špatné hospodářství. Nedostatek čehokoliv tak krásně zvedá ceny“.

 

Autor: Ing. Sýkora KODEK

zdroj: www.akvatik.cz

 

Související články:

Ropný zlom 6

Včelí Med a chov včel
Chov krav. Výroba mléka

Kozí mléko
Chov koní zdarma


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Chov krav. Výroba mléka. - Autor: ruddy 27. 10. 2007
 Chov krav. Výroba mléka. - Autor: Lucka 11. 11. 2007
 Chov krav. Výroba mléka. - Autor: Sýkora 4. 1. 2008
 Pozor na mlékomaty. Kradou. Výherní mlékomaty.  - Autor: zlíňák 3. 2. 2013
 „Význam másla pro výživu člověka“ - Autor: 1938 4. 7. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl