Kozí mléko

Kozí mléko

Kategorie: POČTENÍČKO

Kozí mléko to je dnes velmi žádaná a vzácná tekutina. Má vynikající vlastnosti. Na trhu se téměř nevyskytuje. Chov koz není nijak náročný.



kůzlátko.jpgKoza je mlsná. To ví každé malé dítě. Co to znamená? Koza nesežere vše. Jako kráva. Koza si vybírá. Má velmi ráda např. bodláky. Kráva je jako kombajn. Sežere vše. Koza je taktéž velmi citlivé a inteligentní zvíře. To vám potvrdí i každý zvěrolékař. „stačí se na ni křivě podívat a zdechne“. Když se ale o ni pečuje s láskou, její výraz se vám jeví, jakoby se usmívala.

 

Kvalita kozího mléka

Kvalita kozího mléka je ve srovnání s kravským odlišná. Není tučné a je lehce stravitelné. Koza nadojí cca 4 litry mléka denně.

 

Použití kozího mléka

Kozí mléko je velmi vhodné pro děti. Zvláště pro ty, které jsou alergické na kravské mléko. Velmi vhodné je pro léčbu ekzémů. Zvláště atopického. Není nutno při atopickém ekzému navštěvovat často lékaře, investovat nemalé peníze do „nevonících mastiček“ a zatěžovat dětský organizmus hormonální léčbou, která se často stává jedinou uspokojivou.

 

Je velmi dobré užívat mléko vnitřně, ale také v něm děti koupat. Dále je vhodné pro důchodce, ale i pro sportovce. Děti si na  kozí mléko často zvyknou tak, že kravské pak odmítají. Velmi žádané kozí mléko je v zahraničí. Dává se do těch nejdražších sýrů.

 

Často se kozí mléko podává nemocným rakovinou. Pravidelná konzumace kozího mléka vede ke snížení nervozity, stresu, příznivě působí při kloubových onemocněních, regulaci vlhkosti pleti, onemocněních kůže. Je též určené pro lidi trpících alergií na mléko kravské. Kozí mléko se používá i v kosmetice a samozřejmě zdravé výživě. 3 l sušeného mléka cca 300,- Kč.

 

Kůzle, to je ideální velikonoční jídlo pro děti. Jedná se o „dlouhé maso“, křehké,  zdravé. Zvlášť chutné  je maso zapéct v troubě s brambory a smetanou. Kůzle má hodně kostí.

 

Druhy koz

Nejčastěji, pro mléko u nás byla chovaná koza Sánská ze Švýcarska. Ta je zpravidla bílá. Pak jsou to různé druhy hnědých, hnědobílých a hnědočerných koz. Ty však již dojí méně. Zato jsou odolnější. Dnes se také rozmáhají kozy  kamerunské. . Ty se nechovají pro mléko, ale jen pro maso. Maso je velmi chutné, koza je malá, asi jako střední pes. Cena kozy je cca 2500,- Kč. Kamerunská koza (ale i kamerunská ovce) má jednu velkou výhodu pro chovatele. Nepotřebuje vodu. Stačí jí voda z trávy, popř. rosa. Nemusí se dojit.  Je proto snadné pěstovat ji na dálku, na chatě. Lze ji používat i jako živou sekačku na trávu. kozy.jpg

 

Domácí mazlíček 

Existuje i trpasličí bílá koza. Původem z Afriky.  Často se chová jako domácí mazlíčci. Jsou hravá, přítulná. Po narození mají velikost králíka. Nejsou na mléko.

 

Chovy koz

Běžná koza, mimo kamerunské, je velmi citlivá na chov. Jsou vesnice, jako třeba Zubák, kde v zimě kozám oblékali „kabáty“ z ovčí kůže. Koza , popř 2 – 3, až 6 koz, byly v minulosti často živitelkami rodin. Bylo nutno o ně pečovat. 6 koz sežere cca totéž, co 1 kráva. 6 koz lze uchovat i na pozemku cca 1000 m čtverečních, pokud Vám sousedé dají trávu. Popř. pokud je můžete jít někam napást. Pokud náhodou koza nárazově sežere kbelík jablek, překyselí se, a může zdechnout. Pokud kozu dojíme, musíme kromě trávy, poskytnout jí i „nápoj“. Cca 5 litrů teplé vody, mírně osolit, spařený šrot, pšeničný, nebo kukuřičný, popř. oba. Můžeme přidat i mouku, brambor. „po otelení“ se jí dává lněné semínko. Jednorázově, tak 2 kg. Kůzle je neskutečně  hravé a fotogenické. Skáče, jakoby mělo na nožičkách našroubovaná péra.

 

Výroba sýru

koza.jpgV drogerii koupíte sířidlo. Pokud nemáte, nevadí. Do čerstvého mléka dáte pár kapek citronové šťávy. Tím se v mléku vysráží „sýrovina“. Necháte vysrážet, pak přecedíte přes plátno. Necháte okapat. Přidáte kmín, trochu soli, důkladně promnete a necháte den, dva v chladu uležet. A máte hotový lahodný  kmínový sýr.

 

Cena mléka

Již před 10 lety, stál litr kozího mléka, v Brně, Na veveří, ve specializované prodejně 18,- Kč. Loni v Prostějově byl za 28 Kč. Letos již se v Prostějově ani okolí kozí mléko neprodává. Ale poptávka trvá. Zdraví je jen jedno.

 

Kozí mléko dnes představuje nedoceněný produkt. Pro zdraví je velmi významný. Mnoho lidí to však neví. Farmaceutická lobby má mnohem větší možnosti reklamy svých „patáků“, než chovatelé koz. Já bych kozí mléko kupovala, jen kdybych věděla kde. Pro děti i pro sebe.

 

Autor: Pavla Sýkorová

 

Související články:

Chov krav. Výroba mléka

Ropný zlom 6 - zavádění nových výrob

Včelí Med a chov včel
Chov krav. Výroba mléka

Kozí mléko
Chov koní zdarma


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Kozí mléko - Autor: Ing. Sýkora 1. 11. 2007
 Kozí mléko - Autor: jouda 1. 11. 2007
 Kozí mléko - Autor: Jarmila Zelenská 2. 12. 2010
 tragický článek - Autor: pokorný 10. 1. 2013
 otázka - Autor: brodská  11. 1. 2013
 čtení pro předškoláky - Autor: Kubátová 11. 1. 2013
 je to pěkný článek. Praktický. Vycházející ze  - Autor: Prof. mUDr. Lojza 11. 1. 2013
 přednáška o kozách. O motyce přednášet  - Autor: Lojza od Koz 11. 1. 2013
 primitivovi - Autor: Zolla 11. 1. 2013
 Kontakt na autorku - Autor: k.k 11. 2. 2013
 Kontakt na autorku - Autor: k.k 11. 2. 2013
 poctivý učenlivý chovatel mívá mnohem lepší  - Autor: věda nebo praxe ?  13. 2. 2013
 Ty ceny jsou dnes taky někde jinde. Litr mléka - Autor: inflace 13. 2. 2013
 voda od revoluce zdražila 400 x. Stála 0,20 kč - Autor: zdražování 13. 2. 2013
 pěkný, praktický článek. Někteří meštáci dělají - Autor: certifikát EU na kozy 14. 2. 2013
 kozí mléko - Autor: Jana 3. 11. 2013

     



bydleti.cz


Životní styl