Užitečné rady pro pěstování květin v bytě.

Užitečné rady pro pěstování květin v bytě.

Kategorie: POKOJOVÉ ROSTLINY

Snad v každé domácnosti najdeme květiny. V bytě si vytváříme ideální klima pro naše bydlení. Ale to co je vhodné pro nás, nemusí úplně vyhovovat rostlinám.



Musíme si uvědomit, že rostliny v bytě jsou (pro ně) v umělém prostředí, kde mají omezený životní prostor méně slunečního světla, nízkou vlhkost vzduchu.  Proto je potřeba se k nim chovat citlivě. 

Pokojové květiny musíme především pravidelně přihnojovat. Ale pozor! Napřed však květiny zalijeme a teprve pak přidáváme roztok s hnojivem. Kdybychom totiž  hnojili na sucho, tak bychom jim mohli poškodit kořeny. 

Škůdci 

Objeví-li se na květinách mšice nebo jiní paraziti, opláchneme je vodou, ve které necháme máčet cigaretový tabák, nebo je lehce postříkáme vhodným speciálním přípravkem, který zakoupíme. Pozor na požívání venkovních postřiků. Ty nemusí mít zrovna příznivý vliv na životní prostředí v bytě.

Pokojová rostlina

Jednoduchá hnojiva

Ne všechny přípravky musíme kupovat. O využití tabáku jsme se už zmínili.

Vápno dodáváme květinám například ze skořápek. Usušené a roztlučené máčíme několik dní v dešťové vodě, kterou pak květiny zaléváme. Snížíme tak kyselost půdy. 

Pokud kyselost půdy chceme naopak zvýšit máčíme ve vodě rašelinu a tou pak zalíváme. Anebo rašelinu přidáváme do květináčů.

Do země na kaktusy je dobré přidat trochu otlučené staré omítky.

Květiny a dovolená

Co s květinami o dovolené? Osvědčuje se natočit do vany vodu asi do výše 1,5 cm a květináče do ní postavit. Květiny pak "přežiji" alespoň dva týdny. Rovněž se osvědčilo postavit květináče do vany tak, aby se voda přelila přes jejich okraj, pak květináče vyndat a zavinout do igelitové pleny. I to je vydrží, kdy  bez vody 14-18 dnů. 

Obecné nároky pokojových rostlin  

Vhodná vzdušná vlhkost je zárukou úspěchu pěkných rostlin v bytě. Z tropických oblastí pochází většina pokojových rostlin. V tropických lesích panuje horké a někdy značně vlhké ovzduší.

Hustá klenba stromů propouští do míst, kde tyto druhy rostou, jen zanedbatelné množství slunečních paprsků. Ale bez slunečního svitu  se pokojové rostliny také neobejdou. Uvědomme si, že intenzita světla prudce klesá vzdáleností od okna. To co nám připadá osvětlené to rostlinám nemusí stačit. Jenom na příkladu focení, kdy bez blesku v místnosti nevyfotíme, je jasné, že intenzita světla je v porovnání se situací venku nedostatečná.

Pokojová rostlina

Vhkost a průvan

Květiny v kořenáčích často nemají rády průvan, proto je dáváme na okno, které neotvíráme. Špatně taky některé rostliny reagují na minimální vzdušnou vlhkost, která se navíc snižuje sáláním tepla z topných těles nebo přímo z vytápěných podlah. Proto nezapomínáme pravidelně rosít listy. 

Opakem jsou rostliny z Afriky. Z této oblasti pochází mimo jiné  kaktusy a sukulenty.  Ty většinou pocházejí  pouštních a polopouštních oblastí. Zde je klima horké a suché.  Takže mlžení a vydatná zálivka zde naopak není žádoucí.  Přes zimu se velice dobře přizpůsobí suchým podmínkám s nižšími teplotami okolo 10°C.

Z listových afrických rostlin  jsou pěstované dračince, pepřince a begonie, které se naopak bez vzdušné vlhkosti neobejdou, pochází stejně jako africké fialky z tropických oblastí.

Pokojové rostliny

Každá rostlina vyžaduje jinou péči, proto si vždy zjistěme podmínky pro jejich úspěšné pěstování. Vyplatí  se pročíst na dané téma odbornou  literaturu, která nám poskytne radu, jak který druh rostliny přesně pěstovat.

Řezané květiny 

Řezaným květinám je třeba měnit vodu denně. Vodu dáváme chladnou, nejlépe čerstvě natočenou. 

TIP: Přečtěte si další zajímavé tipy ohledně pěstování nenáročných pokojových rostlin

Autor: Š.E.

Související články: 

Ibišek čínský neboli čínská růže 
Datlovník a jeho pěstování 
Pěstování citrusů
Vavřín pravý alias Bobkový list - koření nebo okrasa? 
Jak pěstovat kávovník


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Rostlina - Autor: Družbík M. 13. 5. 2012

     



bydleti.cz


Životní styl