Ibišek čínský neboli čínská růže

Ibišek čínský neboli čínská růže

Kategorie: POKOJOVÉ ROSTLINY

Ibišek je krásná rostlina, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Jde o nenáročnou a pěknou pokojovou rostlinu.



Obrázek ibišek 2Ibišek pochází z tropických částí Asie a do Evropy byl poprvé přivezen okolo roku 1731. Ibišek je pojmenovaný podle egyptského posvátného ptáka ibise, který byl ztělesněním boha Thovta. Egyptsky se jmenoval hib, řečtina toto slovo užívá v obměně ibis. Rod Hibiscus ( prosvirník, ibišek) zahrnuje asi 200 druhů. Jako okrasné rostliny se ibišky pěstují v mnoha formách. Můžou dosahovat až 2 metrů výšky, ale většinou jsou okolo metru.

 

Listy nejčastěji má tmavě zelené, lesklé, podlouhle oválné nebo podlouhle vejčité, na konci roztřepené. Velikost listů je tak do 15 cm, jsou umístěné na stéble jeden za druhým. Největší ozdobou, pro kterou se Ibišek pěstuje, jsou rozmanité zvonovité květy, jenž mohou být jednoduché či plné, v barevných odstínech od bílé, přes žlutou, oranžovou, růžovou až po sytě červenou.  V našich zeměpisných šířkách kvetou od jara do podzimu, květy jsou mnoha barev a barevných kombinací, jednoduché i plnokvěté, jejich počet závisí na velikosti rostliny. Květy vydrží zpravidla jeden den a prakticky nevoní. Střídají jej nově rozvíjející se poupata. Čínská růže je na pěstování nenáročná.

 

Pěstování

 

Ibišek je poměrně teplomilný. Letní teplota by měla dosahovat 20-25°C, zimní 15-20°C, minimálně však 13°C.  Nicméně některé odrůdy ibišku jsou dokonce natolik odolné, že je lze pěstovat venku, kde i přezimují.

 Obrázek ibišek

Umístěny by měly být na místě, kde je dostatek světla, ale nemají rády přímé polední slunce, listy se „spálí“, zežloutnou a opadají. V zimě ho je třeba umístit do světlé místnosti. Nejlepší stanoviště pro ibišek je na východním nebo západním okně. Na jižním okně je nutné v poledních hodinách zastínění.  V létě můžeme rostlinu umístit na balkón, ale chráníme ji před deštěm a větrem. Na jaře a v létě vyžaduje ibišek hojnou zálivku. V parném počasí je prospěšné rostlinu rosit.

 

Ibišky zaléváme tak často, aby zemina v květináči nikdy zcela nevyschla, ale nenecháváme rostlinu stát ve vodě. Jsou-li ibišky přelité, dělají se jim na listech nevzhledné žluté fleky, následně celý list zežloutne a opadá.

 

Vhodná půda vznikne po smíchání 1 dílu drnovky, 1 dílu listovky, 1 dílu rašeliny, 1 dílu písku. Přesazuje se v březnu nebo v dubnu. Po přesazení se ostříhá a v létě je ho možné opakovaně zastřihávat. Nádobu zvolíme objemnou. Na jaře se rostlina zkracuje a přesazuje do čerstvé zeminy.

Hnojení je nejlépe provádět každé dva týdny standardním hnojivem a nebo speciálním pro ibišky. Nedoporučuje se používat hnojivo na balonové rostliny (např. petúnie, pelargónie). Jeho složení totiž ibiškům nevyhovuje a spálí se.

 

Přezimování

 

Co se týká přezimování,  je dobré ibišek udržet při teplotě okolo 13°C – 15°C, zálivku omezíme na asi 1x – 2x týdně. Umístíme-li rostlinu dál od zdroje světla nebo na tmavší místo, rostlina během zimy zesílí.

 

Množení

 

Množení je nejvhodnější řízky, A to buď vrcholovými řízky v substrátu z živné zeminy při teplotě 20 - 25°C a nebo stonkovými řízky, které nejlépe zakořeňují v červenci až v srpnu.

které buď necháme zakořenit ve vodě, nebo sázíme do vlhkého substrátu. Množí na jaře a v létě. Mladé rostlinky zakryjeme igelitem nebo skleničkou a zajistíme jim vlhkost vzduchu a nedáváme je na přímé slunce.  Lze množit i semeny, které se vysévají v březnu.

 

Autor: E.Š.

 

Související články:

 

Ibišek čínský neboli čínská růže 
Datlovník a jeho pěstování 
Pěstování citrusů
Vavřín pravý alias Bobkový list - koření nebo okrasa?

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 žlté listy na ibišteku - Autor: Andrea 15. 10. 2011
 Ibišek čínsky - Autor: Krchnák Jozef 5. 8. 2018

     



bydleti.cz


Životní styl