Datlovník a jeho pěstování

Datlovník a jeho pěstování

Kategorie: POKOJOVÉ ROSTLINY

Jednou z rostlin, jež si můžeme vypěstovat sami ze semínka je datlovník. Jde o palmu s ozdobným listem. Může se stát tak na dlouhou dobu jednou se zajímavých a krásných rostlin v našem interiéru.



Obrázek datlovníkDatlovník  (Phoenix L)

 

Datlovníky jsou palmy s vysokým a štíhlým nebo zkráceným a nízkým kmenem, někdy můžou být taky i bez kmene. Jsou trsovité, mají  bohatě zpeřené listy, které  tvoří hustý chochol.

 

Původem jde o tropickou rostlinu z Asie a Afriky. Celkem známe asi 14 druhů. Při správném pěstování nám datlovník bude sloužit a zpestřovat interiér dlouhé léta ( v pokojových podmínkách 5 až 7 let).

 Obrázek datlovník 2

 

Pěstování datlovníku

 

Rostliny netvarujeme ani neřežeme, do humózní směsi zemin přidáváme drnovku. Datlovníky pěstujeme v menších květináčích, chorobami ani škůdci prakticky netrpí, během růstu je účelné přihnojování hnojivem. V zimně přihnojování zkracujeme. Teplota jim vyhovuje 20 až 25°C. Teplota by neměla jít pod 14°C. Má ráda zvlhčování. Pozor neměla by přeschnout.  Má ráda světlo, ale slunění v létě na přímém slunci by jí sežehlo listy. Pozor při přesazování aby se neporušil hlavní kořen.

 

 

Vypěstování ze semen

 

Obrázek datle

 

Pěstování ze semen je náročnější, ale za pocit vlastního výpěstku to stojí. Pokud si ji chceme vypěstovat ze semen, tak nejlepší pro výsadbu je březen až duben. Vhodná teplota pro klíčení je nad 25°C.

 

Autor: E.Š.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl