Bedýnky, zelenina pro rodiny, trh domácích potravin

Bedýnky, zelenina pro rodiny, trh domácích potravin

Kategorie: RADY A NÁPADY

Zdražování potravin je v ČR nejvyšší v Evropě, hlásají články médií. Ovšem nejen zdražování, ruku v ruce s tím upadá kvalita. Co se s tím dá dělat ?



Lidi se dělí na 2 skupiny. 1. velká skupina propadá apatii, druhá je akční. Úspory, samospotřeba je stále aktuálnější téma, nejen pro obecní a firemní rozpočty, ale i pro rodinné rozpočty, v souvislosti s pokračováním ekonomické krize. Peníze, které ušetříte, jako by jste vydělali.

Bedýnky

Jde o systém, ve světě velmi rozšířený. Vzniká komunita, která odebírá „ovozel“ v bedýnkách od místního farmáře, podle toho kolik se urodí a co se právě urodí. Mají to čerstvé, zpravidla i bio, a bez přirážek supermarketů. Za bedýnky platí předem, nebo při odběru. Například malá bedýnka pro 2 lidi na týden bývá v ceně 250,- Kč, větší bedýnka pro 4 člennou rodinu 350,- Kč. Včetně dovozu. Nevýhodou je, že nikdy předem neví, co dostanou. Co právě zraje.

Je to výhodné pro občana – konzumenta, i zemědělce. Zvyšuje se kvalita, je to zelenina s původem a dochází k obcházení obchodních řetězců. Zemědělec má jistotu odbytu. Někdy se komunitní zemědělství provádí na základě paušálních plateb zemědělci a členové komunity tak mají podíl i riziko, na hospodaření zemědělce. Když se hodně urodí, mají všichni. Když málo, stejně tak následky nesou všichni.Bedýnky je systém, jak obejít obchodní řetězce.

Zelenina

Družstvo Kompot

Jde o Komunitní Potraviny, občanské sdružení provozující produkční zahradu u Prahy. Od roku 2013 produkuje zeleninu pro cca 50 rodin. Na ploše 6 000 m čtverečních, tedy cca 3 měřice. Přebytky, které nezkonzumují, nabízejí k prodeji formou bedýnek. Jsou to družstevníci, mají podíl na pěstování – produkci zisku. Jednou za rok se musí zúčastnit zasedání, kde se i rozhoduje, co a kolik se bude pěstovat. Pracovníci jsou brigádní, nebo dobrovolní. Hnojí výluhem z kopřiv. Bez chemie.

Společné nákupy

Lidé se dnes začínají spojovat ke společným nákupům. Třeba několik rodin koupí a porazí tele, nebo prase. To je jiná kvalita ! Jen na Valašsku se chová asi 20 000 ovcí. Prodávají se v ceně 1000 až 1700 Kč / kus.

Jsou lidé, kteří pěstují na prodej papriky ve vytápěných foliovnících, nebo například husy. Před 10 lety, při pěstování paprik ve vytápěných foliovnících kotli Kodek, byl vždy problém, dát papriky na trh o 3 týdny dříve, než supermarkety a stihnout tak vysokou cenu, kolem 60 ,- Kč / kg. Dnes je situace drobných i větších pěstitelů zeleniny zajímavější. Papriky jsou ještě i v létě, v ceně od 60 do 117,- Kč / kg. Navíc letos bude velký výpadek v množství zeleniny na trhu. Polabí vyplavila voda, na Moravě je sucho. Je nízká úroda zeleniny, bude i málo brambor, na polích se „pěstuje“ fotovoltaika a bioplyn.

EU investovala obrovské finanční prostředky, aby zlikvidovala československé zemědělství dovozem dotovaných potravin. Kdysi potravinově soběstačná země je dnes závislá na dovozu potravin. Na Slovensku se uvádí, že se dováží 60 % potravin. Vzpomínáte si – Žitný ostrov, to byla obilnice Československa. Pěstovala se tam i rýže.

Lidé dnes doma pečou chleba a rohlíky, někteří si i melou mouku.

Mnozí lidé by rádi nakupovali od zahrádkářů, jen neví kde. Za tímto účelem by byl užitečný vznik internetového tržiště. Trh potravin. Každý by zde mohl nabídnout zemědělské přebytky „ze zahrádky“. Prodej do 20 000,- Kč je osvobozen od daně z příjmu. Konzument by si snadno mohl najít, kde se co nabízí.

Mnozí lidé jsou nadšeni, když při služební cestě do Zlína, mohou nakoupit čerstvou a kvalitní ovoce a zeleninu na tržnici pod Kaštany. „To je jiná kvalita, než nedozrálá chemie ze supermarketu“, říkají.

Tedy skleník, nebo zahrádka, může být nejen úsporou v rodinném rozpočtu, ale i přijmem. A možností podstatného zvýšení kvality potravin. Dnešní technologie umožňují celkem bezpracné, mechanizované až automatizované pěstování zeleniny. A internet by mohl umožnit „levnou distribuci“ v místě pěstování. Přímo od pěstitele. Bez prostředníků.

Autor:Ing. Pavel Sýkora
zdroj: www.kodek.cz

Související články:
Jak vypěstovat 2000 rajčat na 1 m čtverečním
Chov užitkových ryb

Penzijní spoření jinak

Dotace Nová zelená úsporám

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Bedýnky se osvědčily. Jedou. Jsou stále známější - Autor: funguje to 21. 7. 2013
 Bedýnky v zimě: V zimě obsahuje každá bedýnka - Autor: Můj objev roku. 22. 7. 2013
 Lidé se sdružují do komunit. Mají větší šanci - Autor: posun doby  22. 7. 2013
 Mapa - vajec. Najdi si svého nejbližšího dodavat - Autor: vajíčková mapa 22. 7. 2013
 hlídají si práci a vlastní trh. Na lidi, ze zákona - Autor: vlastní trh 22. 7. 2013
 Chovatelé hus nestíhají krýt poptávku - Autor: husy ze dvorku 23. 7. 2013
 Urbální zemědělství. Průmyslový Detroit končí.  - Autor: postindustriální společnost 23. 7. 2013
 Akvaponie je zázrak ekonomický, biologický  - Autor: 1 : 10 26. 7. 2013
 http://www.bydleti.cz/zahrada/akvaponie - Autor: akvaponie zde 27. 7. 2013
 nový trend ve městech. Samovýroba potravin - Autor: New York  29. 7. 2013
 Pěstujte vlastní suroviny pomocí akvaponie - Autor: zjednodušení 29. 7. 2013
  dal se na ryby, těstoviny a rýži.  - Autor: Jager mění jídelníček 31. 7. 2013
 polovina zaměstnanců si nosí obědy z domova - Autor: vyspělá kultura, zdraví 31. 7. 2013
 přicházejí farmářské supermarkety - Autor: ji 11. 8. 2013
 Pstruh duhový 130,- Kč / kg čerstvá ryba - Autor: Masorád 12. 8. 2013
 místo zeleniny Češi kupují levné pivo , nemají  - Autor: peníze 15. 8. 2013
 družstva fungují právě v době krize - Autor: kri kri  18. 8. 2013
 46 % inflace potravin - Autor: popo 29. 8. 2013
 optimální teploty pro růst rostlin - Autor: opit 29. 8. 2013
 právní aspekty prodeje bedýnek - Autor: od Kotěry 30. 8. 2013
 české zemědělství v zisku. 14 mld Kč - Autor: potraviny nesou 1. 9. 2013
 režim trestá potravinovou nezávislost odebráním - Autor: dětí  5. 9. 2013
 Guvernér ČNB zdražil potraviny. Změnou kurzu.  - Autor: Veleba řekl,  15. 11. 2013
 Supermarkety sú prvou líniou korporácií, - Autor: korpus 1. 2. 2014
 Malorolníci krmí svět, nikoliv korporace  - Autor: Londýnská konference o hladu 16. 2. 2014

     



bydleti.cz


Životní styl