Zahradní jezírka

Zahradní jezírka

Kategorie: ZAHRADA

Zahradní jezírka je trend dnešní doby. Estetika. Příjemné prostředí. Zahradní jezírka ale mohou být i užitečné. Zdroj zálivkové vody, akumulace dešťové vody, odvlhčení stavby a taky zdroj čerstvých ryb.

zahradní jezírko 007.jpgToto je malé jezírko v Prlově u Vizovic. Dům je ve svahu, na zahrádce je málo místa. 2 metry od domu je studánka – rybníček, po valašsky kadlbek.  Délka asi metr, šířka 80 cm, hloubka 70 cm. Dlouhá léta zde žili líni, nyní je zde 6 karasů. Spíše pro radost a okrasu. Není zděný, nejsou zde ani studniční skruže. Pouze vyskládán plochým kamením.

 

Toto je malinko větší zahradní jezírko. 4 x 2 m.  U Svitav. Byl zde problém, kam s vyčištěnou vodou z čističky. Dům je na kopci, malý pozemek. Rybníček slouží jako odpařovací, k čističce odpadních vod Akvatik. Současně jsou v jezírku okrasné  rostliny a chovají se v něm i ryby. Máte – li u domu čističku odpadních vod, tato produkuje denně 600 – 800 l vyčištěné vody. V případě 5 komorové technologie Akvatik je voda vyčištěná na takovou úroveň, že je možno mít za čističkou tzv. odpařovací rybníček. Tento, společně s malým zasakováním slouží k odvodu vyčištěné vody. V rybníčku jsou rostliny, majitel zde chová ryby.

 

Využijte odpadní vodu

 

Mezi jezírkem a čističkou Akvatik je jímka na vyčištěnou vodu. 3,6 m3.  Tuto lze opět použít přímo v místě znečištění ! Jedná se tedy o vysoce ekologickou záležitost. Použití vyčištěné vody – např. pro zahradní zálivku, nebo pro splachování WC. Právě špičková technologie Akvatik umožnila opětné použití vody. Čistička je 5 komorová, se zajištěním proti nárazovém nátoku – přelití. Pokud vypustíte vanu, nebo spláchnete, nedojde k tomu, že se odpadová voda přelije a nevyčištěná voda odteče z čističky, tak jako u běžných čističek. V Austrálii mají ještě další dočišťovací sekce, a vodu z čističek používají jako pitnou.

 

Voda je a bude vzácná surovina. I v Evropě. Jih Španělska je již dnes přetvořen na poušť. Dokonce se zde objevují stejní ptáci, jako na Sahaře !

 

K chovu ryb

 

zahradní jezírko 007a.jpgPenzion Rosnička má jámu ve štěrkách u Váhu. 3 x 7 m, jako bazén. Voda nepřitéká, ani neodtéká. Pouze neznatelný průtok štěrky. Majitel říká : v 1 m3 můžete chovat až 21 pstruhů. Hosté si mohou sami chytit k večeři opravdu čerstvého pstruha.

 

Pro okysličení stojatých rybníčků v létě se používají buď motorek do akvária, u větších rybníčků úsporný kompresorek od čističky Akvatik. Má spotřebu jen 60 W/hodinu. Pokud by jel nepřetržitě 8500 hodin v roce, ( což je i zbytečné, stačí přerušovaný provoz)  spotřebujete jen 510 kWh elektřiny. Zaplatíte, při tarifu D56 jen 918,- Kč !!! To je, pro rodinný rozpočet zanedbatelná částka. Naopak, ročně můžete vyprodukovat i 375 kg ryb, při ceně pstruha 120,- Kč/kg je to neuvěřitelných 45 000,- Kč.

 

Samozřejmě, je nutno odečíst krmivo. To ale může být i zdarma, např. krev z jatek. To už se ale  dostáváme od okrasných zahradních jezírek k rybníčkům užitkovým. Velmi zajímavý užitek z čističky, ze které odebíráte vodu,  že ?  Z „čističky“ získáte čerstvé ryby.

 

Jaké volit ryby do rybníčků?

 

Máte – li průtočnou vodu, nebo rybníček s filtrací, lze volit i pstruhy. Znám rybníček – 2 betonové panely zakopané v zemi, kde majitel chová 1000 pstruhů. Krmí je vším možným, nejvíce rostou po krvi z jatek. Jako přívod a odvod vody slouží překopnutá meliorační trubka s nonstop průtokem vody.  „Pstruh je však velmi náročný na prokysličení vody“, říká rybářský hospodář Jarek Vaňatka z Valašských Klobouk. „Proto se mnohde i v potocích nahrazuje Pstruhem Duhovým. Ještě méně náročný je Lipan.

 

V Lipině má majitel rybníček s čerpadlem a filtrací. Má zde  i Jesetery. Pokud máte stojatou vodu, bez prokysličení, téměř bahno, vyhovuje Karas a Lín.“ Němci říkají: „ Lín je pstruh rybníka“. A mají pravdu. Perfektně upraveného lína na talířku  nerozezná ani odborník od pstruha. Nevadí mu ani zahnívající bahno. Má krásně nazelenalou barvu. Když ho vytáhnete z vody, hraje všemi barvami do zelena. Říká se „Lín jak víno.“ 

 

Zpříjemněte si svou zahradu zahradním jezírkem. Získejte z ní další užitek. Investice nemusí být vysoká.

 

Autor: Ing. Sýkora

zdroj: www.akvatik.cz

 

Související články:

Zahradní chovný rybníček

Zavlažování zahrad zdarma
Bezúdržbová zahrada


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 375 kg pstruha, dle aktuálních cen Tesco - Autor: Inflace je kozelná věc 24. 12. 2011
 mražený kapr v Lidlu je taky 135,- Kč / kg - Autor: samozásobitel 26. 3. 2012
 Pangasius - je tam více než 50 % vody s  - Autor: fosfátama 14. 11. 2012
 Zahradní jezírko - Autor: Lucka 28. 3. 2013
 Ryby budou velmi vzácné : žrací stroj Kormorán - Autor: děs běs 6. 5. 2013

     



bydleti.cz


Životní styl