Zahradní chovné rybníčky

Zahradní chovné rybníčky

Kategorie: ZAHRADA

Lze použít pro zahradní jezírka vodu z čističky? Jak je to s chovem ryb?

zahradní rybníčekKvalitní čistička odpadních vod Akvatik produkuje vyčištěnou vodu  v kvalitě odpovídající potokům a jezerům. Mnohdy je vody z čističky dokonce kvalitnější, než voda v potoce, kam se voda z čističky odvádí.

 

Někdy úřady vyžadují směšovací rovnici. Výpočet, jak se znečistí potok, do kterého je vyústěna čistička. Mnohdy dle měření vyjde,  že voda ze špičkové  čističky Akvatik  je čistější  než v potoce !

 

Při chovu pstruhů nelze spoléhat na to, že voda z čističky je provzdušněna. Čistička je aerobní, tedy vzduchová.  Kyslík se spotřebovává pro čištění vody. „ Sežerou“  jej bakterie. Pro ostatní, na kyslík méně náročnější ryby, by neměl být problém, ty mohou existovat i bez dodatečného provzdušnění.

 

Čím krmit ryby?

 

Vykládal mi jeden rybář ze Vsetína : „ Byl jsem u známého. V rybníčku ( zahradním jezírku)  měl pstruhy, kolem 25 - 30 cm. Ptal jsem se, jak jsou staří – prý jen 4 měsíce. Krmí je granulami pro psy. Rostou jako diví“.

 

Dříve někteří gurmáni postupovali jinak. Chovali 2 čuníky. Jednoho snědli, druhého zabili a zavěsili nad rybník. Červi much z něj do rybníka prý padali několik měsíců. Automatické krmení, lahůdka pro ryby. V chovných rybnících se pstruhům dávají i kukuřice, chleba apod.  Možná ale přírůstky nebudou tak vysoké.

 

Jedna rodina na Slovensku, která má asi 4 rybníčky 3 x 4 m, s malinko průtočnou vodou, tak je krmí speciálním rybím krmivem K1. Příjmy z prodeje ryb podstatně vylepšují rodinný rozpočet. V nevelkých rybníčcích chovají kapry a pstruhy.

 

Výnosnost chovu ryb

 

Paní baronka Hildprantová z Otenhausen neobnovila svůj zámek Blatná včetně panství jen proto, že vlastní dostatek lesů, ale díky tomu , že už počátkem 90. let, v době nejtvrdší pro zemědělce, vlastnila rybníky. Sladkovodní ryby jsou na evropském trhu žádané, jsou zdrojem financování obnovy jejího panství.

 

Jak říká Ing. Šakal: " I Rožmberkové měli své bohatství založeno na chovu ryb."

 

Zpříjemněte si svou zahradu. Získejte z ní další užitek. Investice nemusí být vysoká.

 

Autor:Ing. Sýkora

Zdroj: www.akvatik.cz

 

Související články:

Zahradní jezírka


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Údržba zahradního jezírka - Autor: Kamil Olšovský 23. 2. 2010
 se používá vytápění rybníků. Malinko se zvedne  - Autor: Dnes  18. 10. 2011
 chovat domy ryby je stále výhodnější. Pstruh - Autor: Potraviny zdražují 24. 12. 2011

     



bydleti.cz


Životní styl