Ropný Zlom 3. - Ropný krach

Ropný Zlom 3. - Ropný krach

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Život po ropném krachu. Transition towns. Některá města v Anglii se již připravují na život po ropném krachu. Představte si, že není ropa, jak budete žít?



Je zde 5 základních bodů, které se snaží plnit.

 

1.Místní alternativní měna.

2.Lokalizace zásobování potravinami, potravinová bezpečnost.

3.Energie jako Community Interest.

4.Rozšiřování řemeslných dovedností, svépomoc.

5.Recyklace.

 

Jde o svépomoc a samozásobitelství, na využití místních zdrojů, zkrátka toho, co mají po ruce. Lidé, kteří se dnes v projektu angažují nejsou  fanatici přežití nadcházejících katastrof s planoucíma očima, ale obyčejní muži a ženy hledící vstříc těžké budoucnosti. Věří v obnovení místních ekonomik, v pěstování vlastních potravin - i kdyby to mělo znamenat zrýt místní zábavní park a pěstovat v něm ovoce a zeleninu.

 

Lokální vláda

 

V neposlední řadě vznikla v rámci TTT i podskupina pro místní správu (Local Government). Uvědomili si to podstatné - že bez aktivní účasti samosprávných orgánů a úřadů města, okresu i hrabství nedokážou prosadit nic. Tato podskupina má na starosti právě propojování potřeb ostatních aktivit s činností místních orgánů. Chce také  aktivně působit na členy samospráv i místní úředníky při vytváření místních politik, které mohou zásadně ovlivnit výsledky snahy TTT.

 

Místní alternativní měna.

 

Zde mnohá města narazila na nepochopení vlády. Smyslem místní měny  je podporovat místní obchody a živnosti a udržet peníze ve městě. V britské Dolní sněmovně totneskou libru obhajoval zdejší konzervativní poslanec Anthony Steen , a několik jich dostal darem i princ Charles , který se o celém projektu vyjádřil velmi uznale. Za tuto místní měnu lze nakupovat již v 18 místních obchodech. 

 kráva 000.jpg

Lokalizace zásobování potravin, potravinová bezpečnost

 

To je zdravý sedlácký rozum. To skutečně věděl, takové zásady,  každý sedlák. Je velká škoda, že se tito sedláci nedostali do vlády v době porevoluční euforie, kdy se s velkým nadšením likvidovalo v ČR zemědělství, které nám záviděl celý svět. Tehdy jsme byli potravinové soběstační, dokonce jsme potraviny vyváželi. Dnes jsme ze 30 % závislí na dovozu. Změní – li se skokově cena dopravy z důvodu nedostatku ropy, změní se skokově i cena potravin. Mnozí dnešní 25 letí již si nedovedou sami na záhumence ani vypěstovat brambory. Nemají vztah k půdě. Dříve, na záhumenkách, se dařilo vypěstovat obrovské množství potravin, lidi v domcích měli čuňíky, slepice, králíky,…Vypadá, že tato doba se vrátí.

 

Společný zájem o energie

 

Tato oblast znamená podporu solárních systémů, tepelných čerpadel, kde to jde, geotermálních elektráren. Myslím, že tato oblast nepálí např. Francii. 80 % elektrické energie zde je vyráběno z atomu. Díky tomu, i cena elektřiny již dnes je cca o 30 % nižší, než v ČR!

 

Řemeslné dovednosti

 dřevo 007.jpg

 

Postupující specializace profesí v globalizovaném světě má za následek mizení zručnosti lidí a ztrátu znalostí i dovedností, které budou v postfosilním světě potřeba. Zaměřuje se např. na obdělávání půdy, sběr plodin, vaření, výrobu nátěrových hmot, vytápění dřevem apod.

 

 

 

Recyklace

 

Odpady můžou být zdroj bohatství, potřebných surovin. V odpadní vodě z čističek, lze úspěšně např. pěstovat i ryby, používat vodu na zálivku apod. viz. http://www.akvatik.cz  ,  Čistá voda zdarma. Je zajímavé, že v mnohém jde o to, co jsme v ČR měli již před 15 – 20 lety. A co jsme s velkou slávou zrušili.  Naši předkové nebyli hloupí.

 

Autor: Ing. Sýkora

zdroj: www.kodek.cz

 

Související články:

Čistička odpadních vod

Ropný zlom 1.

Ropný zlom 2.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Ropný Zlom 3. - Ropný krach - Autor: Jindřich Kalous 18. 6. 2009
 Omluvu nečekejte - Autor: Josef 24. 3. 2011
 Klidně se Vám onluvím, pane Kalous,  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 25. 3. 2011
 Ropný zlom již tradičně opět v nedohlednu - Autor: Jan Horten 11. 8. 2012

     



bydleti.cz


Životní styl