Čištička odpadních vod

Čištička odpadních vod

Kategorie: STAVBA

Kam se špinavou vodou? Jak to udělat, aby likvidace špinavé vody – odpadní byla co nejlevnější? Nedala by se voda recyklovat a opět použít ?



Vždyť voda je surovina. A v Evropě není zrovna levná. Např. ve Francii se platí 100 Kč/kubík vody stočné + 100,- Kč /kubík vody vodné. Tedy několikanásobně více, než nyní v ČR. Naši politici stále avizují zvýšení cen na evropskou úroveň.

Obrázek čistička 01 

Kromě starší metody čištění odpadních vod - kanalizace - jsou dnes k dispozici, i pokročilé technologie. Ekologičtější a úspornější. Decentralizované čištění odpadních vod. Ta se čistí, přímo v místě znečištění. Parametry vyčištěné vody některých domovních čističek jsou takové, že vlastně vodu recyklují. Lze ji opět použít např. na zalévání zahrady.

 

Dříve se používaly mechanické čističky odpadních vod. Bubnové, nebo kartáčové. Protože v čističce je vysoce agresívní prostředí, byly poruchové. Dnes se už téměř nevyrábějí. Příliš se neosvědčily ani bublinkové čističky. Kyslíkové. Produkovaly velké množství kalu. Decentralizované čištění odpadních vod v místě znečištění je dnešní moderní trend. Není nutno rozkopat a zadlužit obec.

 

Toto vysoce účinné  vyčištění vody umožňují například čističky Akvatik. Pro rodinné domky se užívá VH 6. Ta má kapacitu 6 člověkoekvivalentů – lidí. Má sníženou produkci kalu. Kal se odstraňuje 1  x za 1 – 2 roky. Navíc jej lze odebírat, v případě zájmu,  jako tuhou fázi. Bez nutnosti povolávat nákladní automobil pro odsátí kalu. Ukládá se do speciální  „kapsy“. Chod čističek, zvláště v obcích, lze centrálně kontrolovat a automatizovat. 

 

Tato technologie čističek pro svoji vysokou účinnost, se používá i pro likvidaci těžkých kovů, např. v galvanických provozech. Pokovení kovů. Čistička má vyřešen i nárazový přítok vody, např. Při vypuštění vany.

 

Dodává se kompletní, včetně dmychadla pro provzdušnění čističky.. Toto má ochranu proti zatékající vodě.  A poklopu. Běžná cena 56 000,- Kč, je v dubnu snížena (sleva 35 %. ). Čističku lze instalovat i svépomocí. Pod dohledem a zaškolením firmy Akvatik. 

 

Jak postupovat, máte – li  již  v projektu předepsánu  jinou čov, než Akvatik a chcete využít tuto novou, moderní biotechnologii   ? Naprostá většina stavebních úřadů, přinesete – li jim parametry  čističky Akvatik, kontroluje pouze kapacitu ( počet člověkoekvivalentů)  a parametry vyčištěné vody.   Záměna čističky je pak snadná. Neprovádí se nový projekt.

 

Jak opět vidíte, informace jsou  cennější, než peníze.

 

 

Autor: Ing. Sýkora

Zdroj: www.akvatik.cz

 

Související články: Čističky odpadních vod zadarmo


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl