Dálkové vytápění. Jak se odpojit?

Dálkové vytápění. Jak se odpojit?

Kategorie: PANELÁK

Technický pokrok a růst cen energií, nelze zastavit. Možná jen přibrzdit. Stále více paneláků, činžáků a bytových domů se dnes snaží odpojit od dálkového vytápění.



Teplárenství je dnes na rozcestí. Nevědí, zda bude uhlí, za kolik bude uhlí a čím v budoucnu topit. Pokud by chtěli topit něčím jiným, třeba zemním plynem, jsou nekonkurenceschopní.

Dálkové vytápění je dnes velmi drahé. Byty a paneláky se dnes odpojují, přecházejí na decentrální vytápění elektrokotli, budují plynové kotelny, biomasové kotelny, ti nejprogresivnější instalují tepelná čerpadla.

Dálkové vytápění, CZT ) centrální zásobování teplem) je dnes již nekonkurenceschopné. I při přechodu na elektřinu lze dnes ušetřit. Budování biomasových centrálních kotelen nepřineslo očekávané a slibované levné teplo. Biomasové kotelny dodávají teplo v ceně kolem 900 Kč / GJ, naopak paneláky vytápěné tepelnými čerpadly mají teplo v ceně jen 130 - 160 Kč / GJ. Tedy, několikanásobně levněji.

Dálkové vytápění

Úspory energií

Evropská unie, díky cenám energií, je již nekonkurenceschopná. Cena elektřiny likviduje průmysl, i zemní plyn je dnes v EU 3 x dražší, než třeba v USA. Stejně tak cena tepla je obrovská. Dávno pryč je doba, kdy velké průmyslové podniky v městech dodávaly levně mnohdy odpadové teplo pro vytápění bytů. Proto Bruselské direktivy nařizují členským státům energetické úspory. Dle směrnice EU z roku 2012 musí členské státy do roku 2020 dosáhnout 20 % úspory primárních energií a 20 % snížení emisí. Jmenuje se to strategie 20 – 20 – 20. Členským státům, které průběžně po 3 letech kontrolované úspory nebudou dosahovat, se zastaví toky peněz z Bruselu. U nás to politici zatím neřeší. Mají dost starostí sami se sebou, ne tak se ještě starat o nějaký průmysl, nebo národní hospodářství. Na školení energetických auditorů a energetických specialistů zaznělo, že politici se zajímají o záležitosti jen svého funkčního období. Nějaký rok 2020,….Tedy, postarat se musí občan sám. Třeba odpojením od dálkového vytápění a instalací tepelného čerpadla do paneláku.

Panelák

Jak se odpojit od dálkového vytápění

„Není to úplně jednoduché ani snadné“, říká energetický expert Ing. Vítek z firmy Master Energy s.r.o., který se odpojováním od dálkového vytápění zabývá asi 15 let. „Někdy to trvá i rok 2, je to spíše otázka mnohdy právnická, než technická, ale řešení je spousta, pokud je vážný zájem, řešení se najde. Třeba odpojování bytového domu v Moravské Třebové trvalo asi rok. Zastaralé, drahé a energeticky ztrátové dálkové vytápění bylo nahrazeno tepelným čerpadlem. Tím došlo k cca 75 – 80 % úspoře primární energie, využívání obnovitelných zdrojů a skokovému snížení emisí. Ale hlavně k podstatnému, skokovému a trvalému snížení ceny tepla. Tím pádem je spokojena i banka, která investici financovala“.

Zatímco u tohoto projektu dojde k využití 1 kWh elektřiny 4 – 5 x, v průmyslu se dosahuje až 9 násobku. Energetické úspory začínají být nutnost ekonomického přežití, díváme – li se na věc globálně. Mysleme globálně, jednejme lokálně. Je to pro naše dobro. Jde o nás.

Ony ty bruselské direktivy ne vždy, jsou úplně hloupé. Mnohdy je to právě naopak.

Autor: Ing. Pavel Sýkora, energetický auditor
Zdroje: www.kodek.cz
www.masterenergy.cz

Související články:
Solární vytápění bytů v Brně
Inteligentní dům inteligentně
Úsporné byty

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 jojo. uspoř, šetři, nebo zmrzni. Jinak zkrachuješ. - Autor: Úspory 20. 10. 2013
 A není lepší plynofikace paneláku ?  - Autor: zimomřivý nájemník 21. 10. 2013
 pokud by koupili 10 kondenzačních plynových  - Autor: topenář 22. 10. 2013
 Reportáž TV Prima video z Moravské Třebové - Autor: tepelné čerpadlo v paneláku 29. 10. 2013
 Další reportáž I Dnes o bytovce v Mor.  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 5. 11. 2013
 Nová Sektorová daň pro energetiku - - Autor: Tejc 14. 12. 2013

     



bydleti.cz


Životní styl