Úsporné byty

Úsporné byty

Kategorie: PANELÁK

Úsporný byt je byt, který má nízké náklady na provoz. Tedy na vytápění, teplou vodu a elektřinu. Je mnoho cest – způsobů, jak tohoto cíle dosáhnout. Paneláky, bytová výstavba - byly původně koncipovány jako levné, pohodlné bydlení, s nízkými náklady a bez starostí.



Inspiroval mne Ing. Klobušník, když na Energy centre v Českých Budějovicích, na konferenci o vytápění a větrání Pasivních domů v roce 2005 řekl: „Můj byt, vytápěn zemním plynem, má mnohem nižší náklady na vytápění a teplou vodu, než pasivní dům !“ Za topení a teplou vodu platil tehdy asi 6 500,- Kč ročně. Takže to není o komfortu. I komfortní byt může mít velmi nízké náklady na energie.

Z hlediska aktivnosti přístupu bych rozlišoval tyto varianty:

1. Instalovat poměrová měřidla na radiátorech

Tady není nutno vyvíjet velké investice a zpravidla ani velkou aktivitu. Úspora bývá 10 – 30 % tepla, při vynaložení velmi malé investice což je velmi lákavé.

Návratnost investice je v řádu týdnů až měsíců. Je vhodné doplnit systém i bezdrátovým měřičem teplé a studené vody, aktivnější by mohli mít i elektronický elektroměr. Pokud systém doplníte o bezdrátové termohlavice, jistě posouváte úsporu k 30 %. Znamená to snadné a pravidelné ovládání termohlavic.

Měřidla

2. Zdroj Levného tepla

Znamená to zpravidla odstřihnout se od centrálního vytápění, instalovat automatický ekologický kotel, tepelné čerpadlo, nebo velký solární systém. Stále více bytů jde touto cestou. Zde již bývá návratnost 4 – 8 let, lze využít i dotací. Lze dosáhnout náklady na vytápění nezatepleného bytu 3 + 1 kolem 5 000,- Kč za rok. Tedy až 10 x levněji, než teplo z centrálního zdroje tepla.

Náročnější zákazníci mohou ještě zvážit využití dešťové, vody, vlastní studny a podobně. Víte o tom, že již v bývalém Československu se realizovalo geotermální vytápění částí měst ? Navrtala se díra a teplo z tohoto vrtu přímo topí dodnes.

3. Zateplení obálky budovy

Jde o zateplení fasády, stropu, sklepa, výměnu oken, mnohdy doplněnou třeba o rekuperaci. Hlavním přínosem není jen energetická úspora, zpravidla se dosahuje cca 50 % úspor energií na vytápění. Dalším podstatným přínosem je i prodloužení životnosti stavebních konstrukcí. Omezení tepelných mostů, zvýšení tepelné pohody. Zde již bývá návratnost 15 – 50 let, ovšem zase lze využít dotací, například Nová Zelená úsporám, která se rozjíždí již zanedlouho.
Lze získat asi 50 – 60 % investice dotaci.

Toto jsou základní cesty, nechcete – li „finančně vykrvácet“ na energiích. Energetické studie, návrhy a podklady pro dotace vypracovává firma Kodek. V případě zájmu je kontaktujte včas.

Ing. Pavel Sýkora, enegetický auditor
Zdroj: www.kodek.cz

Souvisejíci článek:
Vytápění bytů za 5000,- Kč ročně


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 A nedal by se celý byt regulovat a kontrolovat  - Autor: přes I pod ?  1. 1. 2013
 Regulace bytu přes I pod je velmi elegantní.  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 1. 1. 2013
 Je to výhodné, ty dotace na zateplení bytů?  - Autor: u 1. 1. 2013
 S dotací Nová zelená úsporám, může být - Autor: Ing. Pavel Sýkora 1. 1. 2013
 Češi bydlí kvalitněji, dle sčítání lidu - Autor: Jarmul 5. 1. 2013
 Je to tak. Před 25 lety jsme na bytě vanu  - Autor: byt v paneláku Vetín 11. 1. 2013
 60 % dotace na zateplení bytů ! ve vlastnictví  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 27. 2. 2013
 panelák je dnes dobrá adresa !  - Autor: betelné bydlení 26. 3. 2013
 Já jsem šel do paneláku po úvaze z baráku v  - Autor: Marmor 26. 3. 2013
 Vyrůstal jsem v Praze v paneláku a teď jsem na  - Autor: Aleš Marák 26. 3. 2013
 na balkoně v paneláku lze vyrobit tunu zeleniny - Autor: samovýrobce 16. 3. 2014
 Teplá voda pro 9 +1 byt cca 20 kWh denně - Autor: Ing. Sýkora 1. 8. 2015

     



bydleti.cz


Životní styl