Zvyšujeme účinnost krbů – VI. Automatické krby.

Zvyšujeme účinnost krbů – VI. Automatické krby.

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Pohled do plamene fascinuje všechny generace. Je to také jedním z důvodů, proč si lidé pořizují krb. Ale krb by mněl být i zdrojem tepla. Lze krb automatizovat?



Objevily se na našem trhu krby ze Španělska a Itálie. Topí na peletky. Mají dávkovač paliva – peletek. Obrázek automatický krb 2

 

 

1 - zásobník pelet

2 - dopravník paliva

3 - přívod vzduchu pro hoření

4 - tepelný výměník

5 - rozdělování horkého  vzduchu

6 - ventilátor pro odvod spalin

7 - spalovací komora

8 - popelník

 

 

U těchto krbů lze využít programování vytápění. Mají i teplovodní výměníky. Díky ventilátorům a regulovanému spalování mají účinnost až 80 %. To je jich velká výhoda. Účinnost, automatický provoz, dávkování paliva. Ovšem, cena paliva je jejich nevýhoda.

 

Ptal jsem se prodejce krbů, kolik stojí peletky? Odpověděl mi „ nevím, asi 3 – 3,50 Kč/kg. Velmi jsem se musel přemáhat, abych neřekl, dobře, zítra si přistavím kamion, to je výborná cena. Nevěděl, nebo raději řekl, že neví?  U výrobců, v místě jejich sídla, se cena pohybuje 4,99 Kč včetně DPH. Bez dopravy.  To jsem si zjistil jinde.

 

Při vysoce účinném spalování dřevních peletek, se cena , i když nebudeme počítat dopravu paliva od výrobce, pohybuje mezi cenou zemního plynu a elektrického přímotopu. Tedy topíte – li zemním plynem, nedojde k úsporám.

 

Topení je tedy velmi příjemné, estetické, udivíte s ním sousedy i návštěvu, ale úspor nedosáhnete. Navíc budete závislí na jednom druhu paliva.

 Obrázek automatický krb

Jaká je cena těchto krbů? Od 50 000,- Kč krbová vložka, s teplovodním výměníkem cca + 40 %.

 

Takže krb tento krb lze doporučit,  je to výborná záloha, bez elektřiny ovšem topit nebude.  Ale neočekávat od něj příliš. Pravděpodobně nebude hlavním zdrojem tepla pro Váš dům.

 

 

 

Autor: Ing. Sýkora

zdroj: www.kodek.cz

 

Související odkazy:

Zvyšujeme účinnost krbů - I.
Zvyšujeme účinnost krbů - II.
Zvyšujeme účinnost krbů - III.
Zvyšujeme účinnost krbů - IV.

Zvyšujeme účinnost krbů – V. - praktické zkušenosti
Zvyšujeme účinnost krbů – VI. - automatické kotle

Krb nebo litinová kamna?


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl