Zvyšujeme účinnost krbů - I.

Zvyšujeme účinnost krbů - I.

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Pohled do plamene fascinuje všechny generace. Je to také jedním z důvodů, proč si lidé pořizují krb. Ale krb by mněl být i zdrojem tepla. Jak zvýšit jeho účinnost.



Krb má  několik funkcí:

 

1.estetickou funkci

2. je zdroje tepla

 

Obrázek krb_užitečnost

 

To je nyní stále důležitější oblast. Energie se stále zdražují a budou se zdražovat.  Problémů je zde ale několik. Otevřené krby mají nízkou účinnost. 5 – 15 %. To znamená, že díky vysokému přebytku kyslíku, naprostá většina tepla ulítne do komína.

 

U uzavřených krbů je účinnost už vyšší. 30 – 70 %. Stále mnoho tepla ovšem uniká do komína. Proto se do krbů instalují komínové výměníky. Zpravidla teplovodní.

Zde, v tomto penzionu majitel využil komínové teplo následujícím způsobem :

 

Obrázek krb_užitečnost 2Spaliny, unikající do komína, mají teplotu až 400°C . Tepla je v druhém nadzemním podlaží efektivně předáváno odkrytou (vsazenou) nerezovou rourou. Topí to velmi dobře. Majitel penzionu uvažuje, že by, kvůli vysokým teplotám, komín zakryl mříží, aby nedošlo k opálení hostů penzionu. Penzion je u Ružomberku. 

 

Toto je zajímavý způsob distribuce tepla do domu. Krby mají totiž jednu nevýhodu. Mají výkon cca 12 kW. V dnešní době, ovšem bývá 12 kW tepelná ztráta celého domu.  Místnost, v které máte krb, se velmi rychle přehřeje. Ostatní místnosti v domě bývají studené. Vzniká tedy otázka, jak dostat teplo do jiných částí domu.

 

Běžně se používají teplovzdušné rozvody. Buď samotížné – mají větší průměr potrubí, netopí dobře v patře, kde je umístěn krb, naopak, teplo letí nahoru, do horního patra,  nebo s ventilátorem. U ventilátoru však již musíme počítat s elektřinou. Vzniká „průvan“ a přesušený vzduch, který škrábe v krku.  Spaluje – li se prach na povrchu plochy, s teplotou vyšší, než 100°C, dochází k tzv. precipikaci prachu. Tento vyvolává pocit žízně. Proto bylo vyhláškou v minulosti zakázáno parní topení ve školách a v místnostech, kde jsou děti.

 

Mnohem důležitější vlastnost je ale vedení hluku. Pokud si pustíte rádio v jedné místnosti, hluk se snadno nese po celém domě. Krb s teplovzdušnými rozvody, v praxi nepřinese úspory, máte – li podlahové teplovodní vytápění. Dle majitele  z Považské Bystrice. Ani, kdyby Vám nosili dřevo do krbu zadarmo. Tento má rozvody krbu s ventilátorem a tepelné čerpadlo země voda. Pečlivě si eviduje, několik let,  spotřeby energií.

 

Autor: Ing. Sýkora

zdroj: www.kodek.cz

 

Související odkazy:

Zvyšujeme účinnost krbů - I.
Zvyšujeme účinnost krbů - II.
Zvyšujeme účinnost krbů - III.
Zvyšujeme účinnost krbů - IV.

Zvyšujeme účinnost krbů – V. - praktické zkušenosti
Zvyšujeme účinnost krbů – VI. - automatické kotle

Krb nebo litinová kamna?


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Zvyšujeme užitečnost krbů - Autor: Hakl 25. 7. 2007
 Zvyšujeme užitečnost krbů - Autor: Veverka 21. 3. 2008

     



bydleti.cz


Životní styl