Topíme dřevem – sušení

Topíme dřevem – sušení

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Sušení dřeva je základ. Stále více lidí topí dřevem. Je to logické. Elektřina zdražuje neúnavně a rychle, zemní plyn ji následuje a navíc není spolehlivý. „ Buď zastaví kohoutek Rusi, nebo Ukrajinci, nebo nakonec i dojdou zásoby“. Dříve či později nebude.



topeni-drevem-009.jpgPolitici budou rokovat, ale mrznout bude občan. Tak jsme to letošní zimu mohli vidět. Občan proto musí být prozíravější a rychlejší, než politici. Ideální je proto řešení mít doma více zdrojů tepla.

 

Dřevo se zdá být relativně lehce dosažitelné a spolehlivé palivo. Nemůžou s ním ale topit všichni, to by nestačilo.  Ti rychlejší a prozíravější ovšem dřevem topit mohou.

 

Jaký bude vývoj cen energií?

 

To je jednoduché. Čím více budeme elektřinou šetřit, tím bude dražší. Stejný vývoj jsme si zažili u vody.  Zemní plyn bude obdobný, tam navíc hrozí vyčerpání stávajících ložisek. Stále se čerpá z ložisek otevřených ještě za Sovětského Svazu. Otevřít nová ložiska není ani jednoduché, ani levné, a nebude to ani rychlé.

 

Dřevo

 

Ale vraťme se ke dřevu. Mnoho lidí v létě koupí dřevo, naštípe jej, popřípadě do zimy „vysuší“ a v zimě s ním topí.  To je špatně. Výhřevnost takového dřeva není ani poloviční ve srovnání s tím, co by mohli lidé mít, kdyby topili vyschlým dřevem.  Znám nevelké rodinné domky, které kotlem na dřevoplyn protopí ročně i 19 kubíků dřeva. Navíc takovým mokrým dřívím spolehlivě a rychle zničí dřevoplynový kotel.

 

U dřevoplynových krbů a kamen se taky vyžaduje suché dřevo. Mělo by být cca 2 roky vyschlé venku.  Začínají se ale používat sušící „regály“ na dřevo vedle krbu. Viz obrázek.

 

Takto vysušené dřevo velmi snižuje celkovou spotřebu dřeva. Dnes se nejvíce staví rodinné domy 120 m čtverečních.  Na vytopení takového domu vyschlým dřevem v kvalitním dřevoplynovém krbu, nebo kamnech, spotřebujete jen 5 – 8 kubíků dřeva. Když uvážíme, že vydrží hořet v krbu 6 – 15 hodin (dle typu) bezobslužně, je to zajímavé topení. Navíc je to vysoce účinné spalování – tedy ekologické vytápění. Lze na něj čerpat až 55.000,- Kč státní dotace.

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora

Zdroj: www.kodek.cz

 

Související články.

Dotace na krby, kamna, kotle

Dřevoplynový krb kamna

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 změna. Od 7.4. 2009 je dotace  - Autor: Ing. Sýkora 12. 4. 2009

     



bydleti.cz


Životní styl