Dotace na krby, kamna, kotle

Dotace na krby, kamna, kotle

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

Ano, je to tak. V letošním roce jsou dotace vyšší, lze žádat i na novostavby, lze žádat i na krby a krbová kamna. Netopit ekologicky, to je nedostatek informací. Ekologické topení je mnohem účinnější.



krb-007b.jpgPři stejném palivu tedy levnější, než neekologické. Navíc šetří čas. Ať jsou to již automatické ekologické kotle, nebo dřevoplynové krby.

 

Kouřící komín, tak jak to někdy vidíme, to je palivo vyházené komínem ven. Pokud si toto lidé uvědomí, sami začnou topit ekologicky. Protože ušetří palivo. A „dušení kotlů“ navíc likviduje kotle.

 

Pokud nahradíte v rodinném domě nebo bytě v něm umístěném kotel či kamna na fosilní palivo za moderní kotel na biomasu, tepelné čerpadlo, nebo si pořídíte solární systém, můžete do 31. března 2009 získat dotaci. Zařízení lze instalovat též v novostavbách. Podmínkou získání dotace na kotel na biomasu v novostavbách je, že budova bude splňovat požadovaný energetický standard (nízkoenergetická budova). U rekonstrukcí – starších rodinných domů tato podmínka není.  Objekt není možné připojit na rozvod zemního plynu nebo na centrální zásobování teplem. Podpora (dotace) se poskytuje na již ukončené akce, a to maximálně do 18 měsíců po uvedení zařízení do trvalého provozu

 

Je vyčleněno 40 milionů Kč pro první kvartál roku 2009.

 

Na co a kolik lze žádat?

 

Kotle na biomasu ( dřevo, peletky)  50 % investice  max 55 000,- Kč.

 

Jaké jsou podmínky?

 

Kotel, krb s vodním výměníkem, nebo krbová kamna s vodním výměníkem, nebo kachlová kamna s vodním výměníkem musí být hlavní zdroj tepla v domku.

 

Zařízení musí splňovat hodnoty emisí pro třídu 3 dle ČSN EN 303-5, tabulky 7. U novostaveb je nutno doložit, že objekt není možno připojit na rozvod zemního plynu, nebo CZT.  Toto se nemusí dokládat u realizací novostaveb do 5. měsíce roku 2008.

 

Novostavbou se uvažuje  stavba uvedená do provozu ( zkolaudovaná) po 1.7. 2003. Domy starší jsou stávající stavby. U stávajících staveb bude podporován pouze přechod z vytápění tuhými fosilními palivy na biomasu. 

 

Je škoda dotace nečerpat, pokud jsou.  Energie budou až do smrti jen zdražovat. 

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora

Zdroj: www.kodek.cz

 

Související články:

 

Budeme stavět dům    

Peletkový kotel v Rožnově 

Dřevoplynový krb 

Krbové ventilátory poháněné dřevem


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Podmínka nemožnosti připojení  - Autor: Ing. Sýkora 21. 2. 2009
 Změna. Krb nemusí mít vodní vý - Autor: Ing. Sýkora 21. 3. 2009
 emise na krb - Autor: Vlasta 29. 12. 2019

     



bydleti.cz


Životní styl