Tepelné čerpadlo z potoku

Tepelné čerpadlo z potoku

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Je možné topit vodou z potoka? Možností, jak využít vodu z potoku, pro tepelné čerpadlo, je několik.



Voda, proudící v potoku je úžasná věc. Voda je život. Sami vidíte, kolik zvířat a zvěře žije kolem potoků. V údolích s proudící vodou z potoku si i nádherně odpočinete. Vlivem tříštění vody je zde zdravé "podnebí." Mnoho záporných iontů. A ty jsou důležité pro zdraví a dobrou náladu. Vodu z potoka lze využít, jako zdroj na mnoho způsobů. Z potoka lze v některých případech brát vodu, chovat v ním ryby.

Voda je však zajímavá i energeticky. Může pohánět generátor a vyrábět vám elektřinu. ale může být i velmi vydatný a levný zdroj tepla pro tepelné čerpadlo.

Tepelné čerpadlo z potoku

Vodu z potoku lze pro tepelné čerpadlo využít několika způsoby.

Přes výměník. Výměník může být plastový, nebo měděný trubka, přes kterou se předává teplo do primárního okruhu tepelného čerpadla. Měď je samozřejmě měď, vede perfektně teplo, účinnost je mnohem vyšší než u plastové trubky. Pokud využijeme proudící vodu, nemusí být ani "zemní kolektor" velký. V daném případě spíše vodní kolektor pro tepelné čerpadlo.

Investice nemusí být velká. Tepelné čerpadlo 14,3 kW pro měděný výparník stojí kolem 69.000,- Kč. A v některých případech lze brát vodu z potoka do tepelného čerpadla přímo. Odpadají tak meziokruhy, účinnost je vyšší, investice nižší. Jako v tomto případě. Tepelné čerpadlo má speciální měděné trubkové výměníky ne "špinavou vodu", kompresor Copeland ZH Scroll, umí ohřívat vodu do bojleru na + 65 °C, v daném případě je nainstalována akumulační nádoba s "měděným" ohřevem TUV.

divočina

Tepelné čerpadlo v divočině

Tepelné čerpadlo tak celoročně, vysoce účinně, zajišťuje topení a teplou vodu, pro restauraci, " v odlehlé, ale krásné divočině". Tím se snižují celoroční náklady na provoz restaurace skokově, trvale a výrazně. To je ta proklamovaná podpora podnikání. Ovšem drobní podnikatelé a malé firmy si musí pomoci sami. Navíc došlo k využívání obnovitelné energie, snížení emisí, vysokým energetickým úsporám a podobně.

Energetické úspory generují peníze. Mohou generovat i vám. Pozor, ale, ne každé tepelné čerpadlo vyrábí teplo a generuje peníze. V Jižních Čechách byla firma, která dovezla z Číny spoustu tepelných čerpadel, tvářili se , jako že je vyrábí, po 2 letech firmu položili a tepelná čerpadla fungují v lepším případě jako elektrokotle, v horším případě vůbec.

Dnes je na trhu všechno možné. A je z čeho vybírat. Například nezateplený dům u Zlína, cca 300 m2, stará okna, má tepelné čerpadlo voda voda, od listopadu, do konce března zaplatil pouze 7.000 Kč za topení a teplou vodu. A to byly mrazy i minus 24°C. Další zákazník, novostavba Olomouc, asi 180 m2, má tepelné čerpadlo země voda, opět od firmy Master energy, zaplatili za celoroční energii pro dům, po této zimě, kompletně 9.000 Kč i s paušálním poplatkem. To je jen 750 Kč měsíčně.

Nejlepší instalací je asi Téměř nulový dům, s tepelným čerpadlem s měděným zemním kolektorem, ten bude platit za elektřinu na topení a teplou vodu, cca 3.000 Kč celoročně. Tato zima krásně prověřila topení.

Kolik platíte vy? Co s tím budete dělat?

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Místo dřevem topí vodou
Měděný zemní kolektor, topný faktor 7?
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Dobrý potok, nádherné skály - Autor: pěkné obrázky 23. 4. 2017
 Tepelné čerpadlo k měděnému zemnímu  - Autor: Ing. Sýkora 26. 4. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl