Tepelné čerpadlo země voda a topný faktor7

Tepelné čerpadlo země voda a topný faktor7

Kategorie: TEPLO DOMOVA

 Tepelná čerpadla země voda jsou v České republice poměrné rozšířená a oblíbená. Již cca 15 let se zde montují i měděné zemní kolektory tepelných čerpadel. Ostré výparníky. Nebo taky přímé vypařování chladiva. Jaké jsou výhody tohoto systému?



Jasné výhody měděného zemního kolektoru.

Přímé vypařování chladiva.

Již v názvu je to zdůrazněno. Přímé vypařování chladiva. Teplo se odebírá přímo, bez mezičlánků, které zhoršují účinnost čerpání tepla a zvyšují poruchovost.

Chladivo má bezprostřední kontakt se zdrojem tepla - zemí, pouze přes měděnou trubku. Měď je měď, skvělý vodič tepla.
Není nic spolehlivějšího, je - li pečlivě proveden. Tedy, realizace je náročná na kvalitu chlaďařské práce. A většina firem prodávající tepelná čerpadla ani žádné chlaďaře nemá. Servis si najímají od subdodávek. Odměnou je ovšem vysoká účinnost. Vyšší, než u systému voda voda! Ovšem, měděný zemní kolektor je nezávislý na vodě. Žádnou vodu nepotřebujete!

Topný faktor7

Běžně lze dosáhnout topného faktoru 7. U novostaveb. Má opravdu, ze všech systémů tepelných čerpadel celoročně nejvyšší vypařovací teploty. Nespotřebovává žádnou energii na odtávání jako vzduch voda, ani na pohon primáru. Tedy žádné ponorné čerpadlo ve studni, žádné oběhové čerpadlo pro pohon nemrznoucí kapaliny v plastové trubce.

Nijak se neopotřebovává.

Vyplatí se investovat do kvality, vždyť zemní plyn, voda a patrně i elektřina, jsou již dnes v ČR dražší než v Německu, a zastavení růstu cen, nebo dokonce snížení cen energií, se neočekává.

No a proč je systém tak málo nabízen? A nikdo ho nezná?

Firmy prodávají zpravidla to, co mají skladem a co je pro ně snadné. Úspory občana pro některé dodavatele nejsou cílem. A pro síťové dodavatele energií již vůbec ne.

Co se dnes dá koupit?

Na trhu je dnes úplně všechno možné. Firmy v oblasti tepelných čerpadel používají různé triky. Třeba v technických podrobnostech na stránkách největšího značkového výrobce - prodejce v ČR se dozvíte pouze:

Naše tepelné čerpadlo má nadčasový design, velký barevný display a na tom display velké hodiny. Když tam zavoláte, jaký je tam kompresor, řeknou že neví. Když tam zavoláte poněkolikáté, dají vám telefon na někoho, kdo jim to servisuje. A ten vám polohlasem sdělí, že je tam pístový kompresor a termostatický expanzní ventil. Tedy hodně zastaralá technologie, kterou většina firem opustila asi před 15 lety. Né o trochu horší, ale o několik generací horší. Asi o 4. Svým vývojem šly výrazně dopředu nejen kompresory, ale i expanzní ventily, chladiva…Pístové kompresory byly dobré v době, kdy elektřina stála 0,89 Kč / kWh. Dnes je elektřina několikanásobně dražší. Trabant byl ve své době taky docela dobré auto.

Tepelná čerpadla země voda, třeba i drahá značková, mohou mít v praxi topný faktor 2,8 jiné ale třeba 7. U tepelných čerpadel vzduch voda je situace ještě horší. Cituji jednoho dovozce: „Naše tepelné čerpadlo vzduch voda má plný výkon 12 kW ještě při minus 12 °C.“ Ale nikdo vám již neřekne, že příkon je 8 kW, takže účinnost je mizivá, a vysoké namáhání kompresoru způsobuje, že kompresor za 3 roky měníte. Pokud to jde. U těchto EVI chladivových okruhů se z důvodů nákladné opravy mění celá venkovní jednotka. Minulý týden jsem byl v Lukavci, u pana B, chce vyhodit japonské tepelné čerpadlo vzduch voda. Netopí, má vysokou spotřebu elektřiny a vysoké náklady na servis. Ale zase byla dobrá cena. Nechcete ho? Plně provozuschopné.

A to ještě někteří vykutálení dodavatelé tepelných čerpadel udávají výkony a účinnosti tepelných čerpadel dle francouzské normy, bez energie na odtávání. Přitom o málo dražší, vzduch voda, kvalitní špičkové mašiny mají topný faktor 5,2 při teplotách 7/35 včetně energie na odtávání! To je dnes nejlepší tepelné čerpadlo vzduch voda na trhu! Žádejte kvalitu. Nemusí být drahá. Je to o výběru, ne o investici. Naopak, energie v ČR již zatraceně drahé jsou. Již jsou dražší, než v Německu. Už tušíte, proč v Rakousku je cca 75 % tepelných čerpadel právě měděný zemní kolektor? Tedy přímé vypařování. Jde o perfektní technologii pro středoevropské podmínky.

Autor: Ing. Pavel Sýkora, energetický auditor, chlaďař
Zdroj: www.kodek.cz

Související články:
Úsporný dům
Jaký volit systém tepelného čerpadla
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 jsou s těmi přímými výparníky nějaké zkušenosti - Autor: chci topit  20. 4. 2013
 ano, 700 W kompresorek vám vytopí menší RD - Autor: Ing. Sýkora Pavel 20. 4. 2013
 mít bezobslužný systém s dlouhou životností  - Autor: + 26. 4. 2013
 nulovou spotřebu primáru má i Stanský mlýn - Autor: Ing. Sýkora 6. 5. 2013
 neúsporné spotřebiče se dnes vyhazují, i plně  - Autor: funkční, elektrika je drahá ! 5. 6. 2013
 TČxgeologie - Autor: Tomáš 6. 6. 2013
 pos hladinou spodní vody je to přímo bombas - Autor: Ing. Pavel Sýkora 10. 6. 2013
 Dost zajímavé jsou rotační kompresory. Mají  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 15. 6. 2013
 čínské tepelné čerpadlo Panasonic několikanás - Autor: státní zkušebna 17. 6. 2013
 tepelná čer. s plochou výkonovou křivkou - Autor: nový obchodní trik prodejců číny 17. 6. 2013
 "ale pístový kompresor je osvědčený" říkají proda - Autor: Nibe  22. 6. 2013
 Parní stroj je taky psvědčený. Za 1. a 2. války - Autor: Ing. Vítek 22. 6. 2013
 osvědčená dřevěná letadla - problém ČS  - Autor: letectva na začátku 2. války 28. 6. 2013

     



bydleti.cz


Životní styl