Rekuperace v praxi

Rekuperace v praxi

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Jak vybírat rekuperaci? Větrat otevíráním oken, nebo použít řízené větrání s rekuperací tepla?



No, vezměme to od začátku. Větrání jeskyní řešit nebudeme, ale dříve okna krásně protahovala. Záclony vlály ve větru, pod oknem nažhavený radiátor pomalu na 90 °C a tak jsme si tu žili. No "v té Americe to asi nebylo lepší", když uvážíme, že mnohé mrakodrapy měly zasklení oken jedním sklem.

Energie byly zkrátka levné. Pak se začal montovat Kovotěs. Rázem se zjistilo, že existuje radon, vzduch může být vydýchaný, vlhký, mohou přijít plísně.

"Když ve stavebnictví změníte jednu věc, má to vliv na dalších 5.“ Stavebnictví je složitější než elektřina, říká prof. Hirš, který mne dnes zkoušel na katedře TZB.

Okna

Tedy bylo nutno řešit větrání. Tento požadavek nabyl na síle, zvláště když se začala vyrábět dřevěná Eurokokna a plastová okna. Za posledních 10 let se okna velmi změnila. Stojí 40 % ceny toho, co před 10 lety.

Zateplování domů

Ale perfektně těsní. Když k tomu připočteme ještě zateplování domů, problém může být na stole. Vždyť jeden člověk za hodinu vyprodukuje, vydýchá deci vody. Při sportu, třeba v tančírnách, i půl litru. A vydechuje navíc CO2. Asi 4 %, to se pak přepočítává na ppm. 0,15 % CO2 é je 1500 ppm, což je horní hygienický hranice pro vydýchaný vzduch. 0,5 m3 vzduchu za hodinu potřebuje 1 člověk. A v zimě je parciální tlak vodních par v interiéru 10 x vyšší než ve venkovním prostředí. 

Rekuperace

Větrání

Pokud otevřete okno, větrání se děje přirozenou cestou. Ale má to zádrhel. Právě třeba ve školách je předepsaná 6násobná výměna vzduchu. Katedra TZB zkoušela v Brně kouřový test. V létě. Když otevřeli okno, vzduch se v létě neměnil, kouř se všelijak točil, ven nešel. Tedy, větrání otevřením okna může být silně neúčinné, právě ve školách, kde se "vydýchaným vzduchem" zvyšuje únava a nemocnost.

Řízená výměna vzduchu

Řízená výměna vzduchu se tak stává hygienickou nutností. nejen výměna, často i úprava. Vlhčení, chlazení...Pokud je systém správně navržen, správně realizován a správně provozován, nemá negativní dopad na zdraví, pohodlí a psychiku, ani na peněženku (cena energií) uživatele.

Rekuperace

Tedy, Evropská Unie nám zavádí povinnost rekuperace, nemusí to být jen špatný nápad. Rekuperace mohou být drahé, levné, centrální, decentráln apod. Návrh rekuperace se provádí někdy zdarma. Například na stránkách masterenergy.cz

U rodinných domků je na rekuperaci navíc vysoká dotace. U rekonstrukcí nám to vyšlo dokonce 150 000 Kč, u novostaveb je to program B1, B2 tedy 300.000 Kč až 485.000 Kč.

Autor: Ing. Pavel Sýkora, energetický specialista č. 0129
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Téměř nulový dům bez zateplení
Cykly životnosti staveb

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Dost praktické  - Autor: Ter 10. 12. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl