Pasivní dům bez zateplení

Pasivní dům bez zateplení

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Pasivní dům bez zateplení. Je vůbec něco takového možné? Vždyť každý přece ví, že pasivní dům má velmi důkladné tepelné izolace, nemusí se v něm topit a má i rekuperaci. Pasivní dům tedy automaticky znamená úsporný dům. Je to ale pravda?



Nízkoenergetické domy, pasivní domy, nulové domy, plusové domy, tak jak zdražují energie, zvyšují se požadavky na zateplení budov. A na spotřebu energií na vytápění a teplou vodu.

Včera večer mi volal jeden zákazník, kterému jsme letos realizovali Inteligentní dům. Přesněji inteligentní dům inteligentně. Děkoval mi, že jeho, poměrně obrovský (kolem 350 m2 podlahové plochy), málo zateplený dům s radiátorama je velmi úsporný, od května do vánoc spotřeboval jen 5 700,- Kč na vytápění a teplou vodu. Včetně poměru paušálu. Jako energetický auditor jsem si hned vzal kalkulačku a počítal. S rezervami by se dům měl vejít do 11 kWh /m2 a rok. Tedy dosáhnul pasivního standardu s velmi slabým zateplením! Které by ani nedostačovalo požadavkům dotačního titulu Zelená úsporám na částečné zateplení.

A počítal jsem dál. Asi před 12 lety jsme instalovali tepelné čerpadlo v rodinném domku. Akce Nízkoenergetický dům bez zateplení. Dosahoval 23 kWh /m2 a rok. Jenže asi před 6 – 8 lety investor instaloval ekvitermní regulaci, tím zvýšil účinnost tepelného čerpadla a stáhnul spotřebu na 17,7 kWh / m a rok. Tedy dosáhnul pasivního standardu bez zateplení!

Vím, že před 2 lety chtěl, přesto, že to nemá ekonomický smysl, dům zateplovat. Protože zateplovali všichni sousedé. Dával tam 10, nebo 12 cm polystyrenu. Chtěl řešit i tzv. přirozené tepelné mosty, které vznikají na stavbách, mnohdy jejich odstranění stojí v řádu stokorun pro celý dům. Je možné, že již dosáhnul parametrů Nulového domu. Že se dostal do 5 kWh /m2 a rok. To musím ještě ověřit, ještě bych nepředbíhal.

Tato realizace mění pohledy na Pasivní domy. Aby se v tom člověk ještě vyznal, zavádím termín Úsporný dům.

Pasvní dům

Proč Úsporný dům?

Pro peníze. Znám totiž pasivní dům, 200 m2, který měl fakturu za elektřinu 61 000,- Kč/rok. Pasivní dům tedy nemusí nutně znamenat úsporný!

Pasivní dům v praxi

Vzpomínám na přednášku na jaře. Majitel a dealer pasivního domu přednášel energetickým auditorům. S rozzářenýma očima a nezbytným úsměvem nám sděloval, že jeho pasivní dům je super, má tam rekuperaci, krb, obrovský solární systém na vytápění a teplou vodu, spotřebuje ročně pouhých 4 000,- kWh elektřiny v elektrokotle + 2 kubíky dřeva v krbu. Nikoho tehdy nenapadlo, ani mne ne, vzít kalkulačku a říci : Vážený pane, pokud spotřebujete 4 000 kWh v elektrokotle + 6 458 kWh ve dřevu, celkem tedy 10 458 kWh na vašem domě o podlahové ploše 120 m2 , je to 87, 157 kWh/m2 a rok.

Váš pasivní dům nedosahuje pasivního standardu, naopak jej několikanásobně překračuje. Což je ale normální i v zahraničí, viz 5 let starý článek Pasivní domy mýty, zbožná přání a realita. Proto tvrdím, že Pasivní dům bez tepelného čerpadla je konstrukční vada, a dům je nutno posuzovat podle úspornosti. Úsporný dům, to je dnes kritérium. O peníze, i za energie, jde dnes, v době krize a úspor, až v první řadě.

Úsporný dům

Není o tom, že by jste měli utahovat kohoutky na topení a trpět zimou, což se dnes běžně děje. Na Ostravsku se letos velmi málo topí ve školkách, kraj musí prokázat, že po zateplení bylo dosaženo úspor, aby nemusel vracet dotace. To není správná cesta. Ideální je mít levné teplo a tepelnou pohodu. Vytápění běžného rodinného nezatepleného rodinného domu lze dostat do 12 000,- Kč/rok. A s příjemnou tepelnou pohodou, bez újmy na zdraví a neúměrného šetření teplem. Třeba automatickým ekologickým kotlem. Tato varianta úsporného domu nemá nic společného s nízkoenergetičností, ale je dosažena 4 až 5 krát levnějším teplem.

Já nejsem proti pasivním domům. Právě naopak, když už něco děláte, dělejte to pořádně. Třeba zděný pasivní dům má jen o málo vyšší cenu, než nepasivní. A energie budou stále zdražovat. Ale jen pasivní dům, bez řádné úsporné technologie, může být celkem drahý na provoz. Tak jako před 3 – 4 lety spousta stavebních firem nabízeli nízkoenergetické domy, aniž by věděli, co to znamená, tak dnes máme najednou spousty dodavatelů pasivních domů. Pro přesnost, na základě připomínek kolegy energetického auditora p. Miroslava Sáblíka ještě připomínám, že energetické spotřeby domů nebyly přepočítány podle denostupňové metody. Lidi ale v konečném rozhodování zajímají právě skutečné náklady na vytápění.

Ing. Pavel Sýkora, energetický auditor
Zdroj: www.kodek.cz

Související články
Pasivní domy mýty, zbožná přání a realita
Nízkoenergetický dům bez zateplení
Inteligentní rekuperace
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 11 kWh / m2 a rok za teplo a teplou vodu - Autor: ještě úsporněji úporněji 7. 1. 2012
 a kde je ten inteligentní dům inteligentně ?  - Autor: ivan 7. 1. 2012
 Inteligentní dům inteligentně je zde:  - Autor: Ing. Sýkora 7. 1. 2012
 snížit výdaje o 30 miliard, snižte je i vy - Autor: Kalousek chce 8. 1. 2012
 Pasivní dům v praxi - při 87 kWh / m 2 a rok  - Autor: no jo poměry 8. 1. 2012
 tento článek strašně naštval manželku. Na  - Autor: naštvat a rozeštvat 8. 1. 2012
 bouráte sice mýty, ale taky kazíte kšefty  - Autor: bourač 8. 1. 2012
 lidé jsou dost rozčarovaní i z aktivní rekuperace - Autor: Kocina 8. 1. 2012
 z pasivních domů je rozčarováno spousta - Autor: stavitel Bořek 9. 1. 2012
 vliv rekuperace se vellmi přeceňuje. Díky  - Autor: šak tak 9. 1. 2012
 potrubní rekuperace žere 900 W, tepelné čer - Autor: no ale  9. 1. 2012
 inteligentní rekuperace žere 13 W / jednotku - Autor: BP 9. 1. 2012
 Dotaz : počítá se pohon ventilátorů rekuperace - Autor: kam s tím ?  9. 1. 2012
 Ale rekuperace je perfektní věc. Máte nádherný  - Autor: král větrů  10. 1. 2012
 úsporné domy přednáší už i prof. Klaus - Autor: profesor 11. 1. 2012
 energeticky neutrální domy od roku 2019 - Autor: nutná podmínka 11. 1. 2012
 Svobodné informace jsou stále cennější - Autor: již i Twitter dostali 28. 1. 2012
 jo jo, spotřeba položila i Hitlera - Autor: jde o náklady 31. 1. 2012
 inflace v ČR je vyšší, než se čekalo - Autor: ekonomika 16. 2. 2012
 To: jde o Náklady. On ten Ural, je obrovsky - Autor: věděl ?  20. 2. 2012
 Buffet radí investovat do rodinných domů - Autor: Buffet  27. 2. 2012
 518 EUR komplet elektřina pro dům i tep. čer. - Autor: Ing. Pavel Sýkora 2. 7. 2012
 tepelne cerpadlo - Autor: tomas 24. 2. 2014

     



bydleti.cz


Životní styl