Inteligentní rekuperace

Inteligentní rekuperace

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Každý by chtěl dnes rekuperaci. Zvláště, pokud zateplil dům, nebo jen vyměnil okna. A u novostaveb již dosahuje instalace rekuperací vysokého procenta.



K čemu je dobrá rekuperace?

Šetří vám teplo, které by jinak odešlo okny při větrání a čistí vzduch.

Jak funguje rekuperace?

Teplý vzduch, který odchází z budovy, předává teplo přes výměník čerstvému vzduchu, který je do budovy nasáván ventilátorem. A současně je nasávaný vzduch čištěn přes filtry. Může být i upravován, vlhčen, ionizován, filtry mohou být jen mechanické, nebo elektrostatické, z hodin výuky ochrany proti ZHN si určitě pamatujete na uhlíkové filtry. Aktivní uhlí. Další, nedílnou, ale podstatnou výhodou rekuperace je, že vysušuje stavbu.

Čerstvý vzduch

Je dnes stále více požadován. Úpravy vzduchu nasávaného do budov byly prováděny již ve starověku, z nových realizací nelze nevzpomnět vilu Tugendhat v Brně. Tam dokonce vzduch parfémovali, přes hobliny tropického dřeva, rostlinné oleje,…
Zvláště dnes v době smogu je velká poptávka po čistém vzduchu.

Plíseň na stěně

Jaké jsou nevýhody rekuperace?

Klasická rekuperace, pokud se nejedná o bungalov 120 m čtverečních, ale běžný dům 10 x 10 2 patra, je velmi náročná na vzduchotechnické rozvody. Je nutno natáhnout po domě vzduchotechnické trubky (většího průměru). Ty vám pak v domě zabírají místo, při jejich realizaci může dojít k narušení stavebních konstrukcí domu. ( Musí se prosekat zdi, příčky, stropy, podlahy,..). A to poměrně velkými dírami.

Nevýhodou rekuperačních potrubních rozvodů je vyšší spotřeba elektřiny a potíže s čištěním tohoto potrubí od prachu, bakterií,…

Inteligentní rekuperace

Zemní výměník

Pokud navíc máte zemní výměník pro nasávání vzduchu, vzduch je v tomto výměníku v létě ochlazován, v zimě nahříván. Problémem ale je pak desinfekce tohoto výměníku. Měl by být postříbřen, jinak je to líhniště bakterií. Proto se dnes dělají spíše vodní výměníky a teplo ( v létě chlad) do vzduchu se přenáší výměníkem voda / vzduch. Nikoliv přímo potrubím v zemině.

Decentrální rekuperace

Je dnes hit. Má velmi malou spotřebu elektřiny, cca 10 x méně, než potrubní (centrální) rekuperace, a odpadají potíže se vzduchotechnickým potrubím. Současně velmi výrazně klesá cena realizace. Na obrázku můžete vidět například budovu Městského úřadu Vizovice. Toto město, kromě Jóžina z Bážin, proslavují pokrokové technologie. Na městském úřadě zde pracují schopní, pracovití lidé, kteří se nebojí nových technických řešení. Decentrální rekuperace umožňuje malou investicí podstatně zvýšit užitnost budovy a zlepšit pracovní prostředí. Mnohdy taky zvýšit dotace.

Inteligentní rekuperace

Co nám přináší inteligentní rekuperace? Je to decentrální rekuperace, která je navíc osazena čidly. Tedy rekuperace sama volí otáčky (velikost výměny vzduchu) podle jeho kvality. Je – li hodně „vydýchán“ zvýší otáčky. Má i čidlo světla, tak aby v noci vás nebudila nejvyššími otáčkami, které již jsou slyšitelné. Je zde jednoduchá výměna, nebo čištění filtru z interiéru.
LAP

Inteligentní rekuperace

Zdroj:www.inteligentni-rekuperace.cz

Související články:
Rekuperace a nízkoenergetické domy
Zdravý dům
Vlhkost v domech a bytech

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Zajímavé - Autor: Tedy 17. 12. 2011
 po zateplování objektů bude rekuperace  - Autor: perfektní čistý vzduch  17. 12. 2011
 dost dobrý. Co to stojí ?  - Autor: dost 17. 12. 2011
 ta plíseň v koutě, to je sklep ?  - Autor: stavěník 17. 12. 2011
 poměrně málo plesnivej sklep.  - Autor: Sukukuharta 30. 12. 2011
 Rekuperace je důležitá u malých rodinných - Autor: kamarád 3. 3. 2012

     



bydleti.cz


Životní styl