Zdravý dům

Zdravý dům

Kategorie: BYDLENÍ

Zbavte se vlhkosti, prašnosti, radonu, pylu dalších nepříjemných záležitostí v domě. Máte nová plastová okna ve starším domě? Udělejte ze svého domu zdravý dům. Denní náklady na provoz systému, který vám to umožní, jsou jen 1,2 až 2 Kč.

Syndrom nemocných budov -  SBS

 

artcool_mirror.jpgV posledních letech rostou zdravotní potíže obyvatelstva.  Nemocnost stoupá, roste počet astmatiků a alergiků. Nemoci, které se dříve objevovaly u dospělých, jsou dnes u předškolních dětí. Zhoršující životní prostředí je jedním z důvodů této změny. Neméně důležitým faktorem je ovšem i prostředí v domě, nebo bytu. V 70.  letech  se začaly studovat potíže lidí v souvislosti s pobytem uvnitř budovy jako Syndrom nemocných budov – ( Sick building syndrome – SBS. )

 

Nejčastější příznaky SBS

 

Pálení očí, svědění a slzení, ucpaný nos, permanentní rýma, krvácení z nosu, bolest v krku, zarudnutí kůže, poruchy spánku, poruchy soustředění, zvýšené problémy alergiků a astmatiků,…Pokud budovu opustíte, na víkend, na dovolenou, a potíže mizí, budova se označuje jako  „ Nemocná budova“.

 

Příčiny - Nedostatečná výměna vzduchu, (větrání) vysoká vlhkost vzduchu, výskyt hub a plísní

 

V nových domech, ale i rekonstruovaných, které jsou vybavené novými okny stoupá koncentrace látek produkovaných stavebními materiály  -  radon, formaldehyd, azbest, ale i látky produkované činností lidí – CO 2, síra. Při nedostatečné výměně vzduchu roste i množství bakterií. Čtyřčlenná rodina v domě vyprodukuje týdně až 60 litrů vody ve formě páry. Není li pára odvedena, kondenzuje na stěnách a stavebních konstrukcích. Ze zdravého bytu se stává vlhký. Je zde ideální prostředí po výskyt hub a bakterií. Ty pak plodí alergie, záněty průdušek, bolesti hlavy …

 

Rostoucí počet alergiků a astmatiků

 

Alergie a astma. Dříve tuto nemoc mělo jen nepatrné procento populace. Dnes doslova hrozba. Ve vzduchu je velké množství prachu. Obrovský nárůst aut. Zateplování budov, výměna oken za plastová.  Obecně prašné a nezdravé prostředí je hlavním důvodem. Zvlhčovače a filtrace vzduchu, které jsou za tím účelem na trhu, mohou situaci ještě zhoršit. Suchý vzduch vzniká přetápěním, zvlhčovač v něm umožňuje růst plísní a hub. Recirkulační zařízení pracují jako vysavač. Vypouštějí vzduch, ve kterém odfiltrovaly největší částice, zpět do ústnosti. Nejhorší pro astmatiky jsou částice pod 1 mikrometr.

 

Alergikům a astmatikům je nutno pomoci:

 

1. odstraněním, koberců, záclon

2. přívodem filtrovaného vzduch ( pomocí pylových filtrů).

 

Těkavé sloučeniny

 

Kromě radonu se vyskytují v domě i různé těkavé sloučeniny z různých výrobků. Obecně jde o těžký nedýchatelný vzduch.

 

Cesta ke zdravému domu, bytu:

 

1. zajištění výměnou vzduchu přes okna a dveře. To je energeticky náročné. Utíká 30 – 40 % tepla. Navíc nedojde k odfiltrování prachu , pylu,…

 

2. nuceným větráním

 

3. rekuperací  - což je investičně a technicky náročné.

 

Jak pracuje nucené větrání?

 

Vzduch se nasává z půdního prostoru. Je zde předehříván sluncem – od střešní krytiny a stropem. Teplo totiž utíká přes strop. Jde do filtrace, kde je důkladně odfiltrován i pyl. Čistý vzduch je vháněn do místnosti. Pod stropem se mísí s teplým vzduchem – nedochází tedy k pocitu průvanu. V domě je přetlak. Nemůže sem prach a špína z ulice. Vzduch je vytlačován ven netěsnostmi stavby a speciálními ventily. V Anglii je vlhko, tam je to pomalu v každém domě. Neslyšitelné, na půdě.

 

I novostavby mají v ČR potíže. Nedávno byl v novinách případ, nové byty v ceně několika milionů ve Zlíně, vše plesnivělo. Norma neurčuje minimální hygienickou výměnu vzduchu v domech, stavební firmy to mnohdy berou do slova. Tak nedají do novostaveb ani mikroventilaci do plastových oken. Novostavby jsou zvlášť náročné na výměnu vzduchu. Musí se z nich odpařit obrovské množství vody. Není to tedy jen problém starších domů.

 

Instalace svépomocí?

 

Proč ne. Otvor do stropu, položit na strop, popř. na trámy. Do dolní části domu umístit do zdi ventily. + něco málo elektřiny. Bere to asi jen 20 W. 

 

Jednoduché, efektivní a účinné. Hlavně ovšem zdravé. Ideální do rekonstruovaných domů, majících sedlovou střechu. V zimě je vhodné vzduch dohřívat. Tato energie není započítána.

 

Jsou i menší jednotky pro byty. Můžete mít tedy i zdravý byt.

 

zdrave-bydleni-008.jpg

 

Autor: Ing. Sýkora Pavel

Zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Hodně nadčasový článek - Autor: čítatěl 15. 5. 2010

     



bydleti.cz


Životní styl