Nejlepší tepelné čerpadlo

Nejlepší tepelné čerpadlo

Kategorie: TEPLO DOMOVA

 Každý kupující hledá nejlepší tepelné čerpadlo. A každý prodávající ho určitě prodává. Chcete ho mít?



Jaké vlastnosti by mělo nejlepší tepelné čerpadlo mít?

Mělo by mít vysokou účinnost, dlouhou životnost a být nenáročné na servis. Ono to spolu všechno souvisí.

1. Vysoká účinnost

Tepelná čerpadla se kupují kvůli úsporám. A náklady na spotřebu elektřiny jsou vlastně velmi důležité. A se zdražování elektřiny navíc rostou.

Například u systému vzduch voda v zimě klesá výkon i účinnost, a ještě se spotřebovává energie na odtávání výparníku. Samozřejmě, u systému vzduch voda je i velké namáhání kompresoru, když tento musí například při teplotě venkovního vzduchu minus 15 °C odebírat teplo a tlačit ho například na + 50 °C do radiátorů.

To se pak odráží i na životnosti kompresoru, nákladech na servis. Lidé proto mnohdy hledají vysokou účinnost ve vysoké ceně, nebo značce, ale nemusí tam být. Například nejdražší systém tepelných čerpadel je země voda, hlubinné vrty. Ovšem ve Švédsku je jiné podloží, granit, tam to topí jinak, ty hlubinné vrty, mnohem lépe. Česká republika je ve střední Evropě, zde topí lépe středoevropské systémy. Je zde jiné podloží, tok tepla z nitra země není tak vysoký. Například v únoru 2017 si mě stěžoval jeden politik, kterého všichni znáte, že má tepelné čerpadlo "Z nitra hlubin země", které mu již v lednu zamrzlo a od té doby mu topí jen elektrokotel. Já jsem naopak na novostavbě, na "Moravské sibiři" , naměřil v tu dobu silných mrazů, topný faktor vyšší než 7 u systému země voda ale měděného zemního kolektoru. Tedy přímého vypařování chladiva. Při venkovní teplotě minus 18°C ! Elektrokotel tam ani žádný není.

Rakušané vždy říkali: "Vy Češi jste nechytří lidé. Namontujete zákazníkovi tepelné čerpadlo a nutíte ho v zimě topit elektrokotlem?"

Ono, to je problematické i z hlediska energetiky. Přestavte si, že na dobu třeba 21 dní mrazu potřebujete pro půl milionu rodinných domků 12 kW elektrokotel. "To si pak můžete postavit pro 21 dní ročního provozu další Temelín."

Lidé dnes přeceňují vliv a hodnotu značky na kvalitu výrobku. To je ale funkce značky, že? Jako chlaďaři servisujeme různé značky tepelných čerpadel již téměř 20 let. Pod stejnou značkou můžete mít různý rozsah kvality výrobků, na stejném výrobku najdeme i 4 různé drahé značky, naopak pod některými drahými značkami jsou i čínské výrobky nižší kvality a účinnosti, jako doplnění sortimentu. Je třeba sledovat více konstrukci tepelného čerpadla a celkové vyladění – optimalizaci systému. Tepelné čerpadlo není rohlík v Tescu, instalace tepelného čerpadla je dílo.

Měděný zemní kolektor - přímé vypařování chladiva - je jeden ze 2 systémů tepelných čerpadel, který dokáže i v zimě do radiátorů v praxi topit topným faktorem vyšším než 5. Je tedy vhodný i pro starší, nezateplené domy, nejen novostavby.

Nejlepší tepelné čerpadlo

2. Jednoduchost

Složité výrobky nebývají vždy lepší. Kromě růstu ceny jim často klesá i spolehlivost, naopak rostou náklady na servis, při zkracování životnosti. Zvláště některá čínská tepelná čerpadla si libují ve složitosti a opravu pak řeší výměnným způsobem. To se pak prodraží. Měděný zemní kolektor naopak představuje jednoduchý, vysoce účinný systém tepelného čerpadla. Položíte na zahradě trubky a chladivo po zahradě běhá samo. Tím vám odpadají různé přestupy tepla, systém se zjednodušuje, účinnost roste. Měď je měď. Proto v Rakousku, měděný zemní výparník představuje 75 % instalací tepelných čerpadel. Dělají to pro peníze.

3. Přiměřená cena

Měděný zemní kolektor je sice dražší než plastový zemní kolektor, ale zase je mnohem jednodušší a o něco levnější tepelné čerpadlo. Tepelné čerpadlo totiž neobsahuje výparník s oběhovým čerpadlem, ten právě vytvoříte na zahradě z měděných trubek. Měď je měď. Chladivo běhá po zahradě samo, účinnost je asi o 30 % vyšší než z plastového zemního kolektoru.

Systém měděného zemního kolektoru je navíc nezávislý na počasí, na podloží, nevyžaduje spodní vodu, ani vodu ze studny, ...

Tedy systém měděného zemního kolektoru je velmi vhodný i pro pasivní domy, které potřebují topit právě v mrazech, pro nulové domy, i pro ostrovní domy. Každou spotřebovanou kWh elektřiny mnohonásobně vynásobí i v mrazech.

4. Dlouhá životnost a nenáročnost na servis.

Náklady na servis mohou být u některých tepelných čerpadel vysoké. Znám majitele jedné z největších firem na Východní Moravě., platí každý rok servis na tepelné čerpadlo 800 EUR. Naopak, na Vsetíně je tepelné čerpadlo Kodek voda voda, které po 18 letech provozu mělo servis za 2 000 Kč.

Jednoduchý a účinný systém tepelného čerpadla znamená malé namáhání a malé nároky na servis. Ale i malou spotřebu elektřiny. Například kompresor v novostavbě tepelného čerpadla "na Moravské sibiři", bral při minus 18 °C venkovní teploty pouhých 423 W pro vytápění domu. A to měl ještě výkonovou rezervu, vypínal.

Mnohá tepelná čerpadla v tu dobu již dávno netopila. Oběhové čerpadlo pro pohon média v kolektoru na zahradě tam není, je zde tedy nulová spotřeba elektřiny, chladivo běhá po zahradě samo. Na obrázku máte kotelnu, která šetří místo. Akumulační nádoba 135 l je v dolní části válce, oddělena od bojleru 260 l v horní části válce. Voda se nemíchá, což zvyšuje účinnost tepelného čerpadla, ale v kotelně nezabírá místo. Vejde tam ještě pračka, sušička , domácí vodárna a úpravna vody.

Kupujte kvalitu, dokud můžete. V budoucnu to bude mnohem dražší, odborníci nejsou a nebudou. Zato je stále mnohem více obchodníků a poradců.

Autor: Ing. Pavel Sýkora, energetický specialista,, chlaďař
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:

Vytápění domu za 3 000  Kč
Téměř nulový dům bez zateplení 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Perfektní životní zkušenosti.  - Autor: Lomonosov Dmitrij 17. 2. 2018
 Jednoduché a účinné.  - Autor: Tom Bělaška 17. 2. 2018
 Jedno topení a pořádné. To je ono.  - Autor: tramp 17. 2. 2018
 Skouknul jsem Vaše videa a musím uznat, - Autor: Labaj  1. 4. 2018
 video k článku je zde  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 26. 4. 2019

     



bydleti.cz


Životní styl