Kondenzační kotel

Kondenzační kotel

Kategorie: TEPLO DOMOVA

cialis generico online

cialis generico

Kondenzační kotel je lék na zdražování plynu. A to velmi účinný. Nejen u plynu!



Proč kondenzační kotel?

U běžných kotlů je největší ztráta komínová ztráta. Do komína utíká 20 – 30 % tepla. Při dnešních cenách paliv jde o trestuhodné plýtvání. Využití spalin na 100 % nám snižuje únik tepla. Další teplo se získává kondenzací spalin. A není ho málo. Například spaliny zemního plynu mají hodně vody. Kondenzací této vody ve spalinách získáváme kondenzační teplo. Dříve se u zkoušek energetických auditorů uvádělo, že při spálení 1 kubíku zemního plynu je odpařeno 4 litry vody, dnes uvádějí odborné publikace 2,7 litru vody. To je již poměrně mnoho kondenzačního tepla, které lze využít. Tedy, lze pak počítat, že celková účinnost plynových kondenzačních kotlů dosahuje 108 až 109 %.

Ovšem to není celková úspora kondenzačních plynových kotlů. Nejde jen o úsporu – rozdíl 109 % (kondenzační kotel) minus 92 % (běžný nekondenzační kotel). V praxi je úspora mnohem vyšší. 30 – 50 %. Je to způsobeno tím, že účinnost běžných plynových kotlů, udávaná na štítku cca 92 %, není provozní účinnost těchto kotlů. U nekondenzačního kotle bývá roční provozní účinnost kolem 60 – 64 %. Někdy, u starých stacionárních litinových kotlů i kolem 50 %. A to už je citelná ztráta, pokud Vám utíká 50 % tepla komínem.

Zajímavé jsou kondenzační kotle Viessmann. Mají již v sobě zabudovaný analyzátor druhu plynu. Tedy v budoucnu, pokud začne proudit potrubím například bioplyn, nebo příměs bioplynu, kotel to pozná. A dle druhu paliva se nastaví. Aby tyto kotle špičkové kondenzační kotle byly cenově dostupné, firma Kodek je dodává do 10.10. 2010 s 25 % slevou. Tedy kotel Vitodens 100 W je pak ve velmi příjemné ceně 29 993,- Kč + DPH + případná montáž. Doprava je zdarma.

Kondenzační kotel

Peletkový kondenzační kotel

Výrobci běžných kotlů na tuhá paliva a plyn mají zájem, aby teplota spalin byla nad kondenzačním bodem. Utíká sice teplo komínem ven, ovšem nedochází ke kondenzaci spalin. Spaliny bývají agresivní, ničí kotle i komínové cesty. Ovšem, pokud se použije nerezový kondenzační kotel na tuhá paliva, majitel získá mnohem více tepla z paliva. A to je při dnešních, nekonečně rostoucích cenách paliv a energií zásadní. V zahraničí jsou tyto kotle zákazníkům již k dispozici, v ČR je to zatím neznámá novinka.

Kondenzační kotle nejsou o málo lepší, kondenzační kotle jsou výrazně účinnější.

Autor. Ing. Pavel Sýkora, energetický auditor
Zdroj: www.kodek.cz

Související články:
Jak uspořit za zemní plyn
Účinnost plynových kotlů

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 už aby se to prodávalo i u nás.  - Autor: zima na krku 18. 9. 2010
 vždyť kondenzační kotle nedávno byly za 120 tisíc - Autor: pekar 19. 9. 2010
 Ano, i kvalitní kondenzační kotle - Autor: Ing. Pavel Sýkora 19. 9. 2010
 To jsem nepochopil. Kondenzační kotel - Autor: alojz 20. 9. 2010
 Kotel se dává nerezový.  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 20. 9. 2010
 a co komín ? Komín kondenzít nesežere ?  - Autor: alojz 20. 9. 2010
 Naopak, nároky na komín se snižují!!!! - Autor: Ing. Pavel Sýkora 20. 9. 2010
 Není kotel jako kotel, což platí i u  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 22. 9. 2010
 Vracet církvím majetek ? - Autor: his 12. 12. 2010
 p. Březina, topenářský odborník, vyměnil  - Autor: úspora morová 25. 6. 2011
 největší chamrat je ........ Kotle od nich vytápí  - Autor: až od 30. 10. 2012

     



bydleti.cz


Životní styl