Účinnost plynových kotlů

Účinnost plynových kotlů

Kategorie: TEPLO DOMOVA

over the counter asthma inhalers uk

asthma rescue inhaler dosage ecblog.azurewebsites.net

Proč plynové kotle někdy špatně topí. Proč platíte za plyn více než by jste chtěli. Jaká je účinnost plynových kotllů. Jaké vybírat kotle na zemní plyn.



„Můj plynový kotel je ještě dobrý, má teprve 14 let,“ říkal mi kamarád. „ Nebudu ho měnit“. Já si naopak myslím, že jeho plynový kotel ho každý rok okrádá o několik desítek tisíc korun. Nežádaná rada ale nabývá vítaná, proč mu vnucovat dobro proti jeho vůli.

Účinnost plynových kotlů

Účinnost plynových kotlů je první věc, o kterou by se měl každý, kdo topí plynem, zajímat nejdříve. V bance se zpravidla dohadujeme o půl procenta, a když vám tady utíká každý rok pomalu 50 % komínem ven, tak vám to nevadí? Účinnost plynových kotlů může být teoretická, špičková, nebo provozní, takzvaně roční účinnost plynových kotlů. A ta může být žalostně nízká ve srovnání se kvalitními plynovými kotli, které lze dnes koupit.

Proč kotle špatně topí?

Pokud máte litinový kotel plynový stacionární, roční účinnost bývá kolem 50 – 60 %. Pokud máte například turbo kotel, nemusí to být lepší. P. Honza Loučka, „starý“ zkušený revizní technik plynových kotlů říká: „ turbo kotel, pokud provozujete na snížený výkon 8 kW, tak má 4 násobný průtok vzduchu a účinnost klesá na 64 %.“

Další zloději mohou být „věčný plamínek“, a doba hoření do optimalizace spalovacího procesu. Pokud kotel často startuje, nikdy ani nemůže dosáhnout optimální účinnosti.

Asi tak 70 -80 % obyvatel živí doma „ takové kotle loupežníky“. Jsou to skuteční loupežníci. Nebo je vám jedno, zda protopíte 36 000,- Kč / rok, nebo 20 000,- Kč za rok? Ano, i takové rozdíly ve vaší peněžence udělá účinnost plynových kotlů. A tu úsporu 16 000,- Kč rovnou můžete vynásobit dvěma, neboť se jedná o čisté peníze po zdanění. Před zdaněním je to cca 16 000,- Kč x 2, které musíte vydělat jako hrubou mzdu. A to již není málo.

Proč kondenzační kotle topí daleko účinněji?

U kondenzačních kotlů je tomu právě opačně. S klesajícím výkonem, třeba po zateplení domu, stoupá účinnost, neboť spaliny protékají výměníkem pomaleji. Lze tedy tvrdit, že po zateplení domu s běžným plynovým kotlem vám klesne účinnost, a tedy teplo zdraží!

Účinnost plynových kotlů

Jaká je skutečná cena zemního plynu?

No mnohem vyšší. Plynárny Vám sice účtují 1,20 Kč / kWh. Toto ovšem můžete dosáhnout jen se špičkovými kondenzačními kotli. Tedy při účinnosti 108 %. Při účinnosti běžného plynového kotle se dostáváte s cenou tepla přes 2 Kč / kWh. A běžný plynový kotel má 80 % kotelen občanů v ČR. Takže srovnávací tabulky paliv, i odborných topenářských a energetických serverů jsou tedy zavádějící. Přesněji k ničemu.

Jaké jsou úspory zemního plynu?

V praxi se potvrzuje, že při výměně běžného kotle na zemní plyn, za špičkový kondenzační, klesne spotřeba plynu o 30 až 50 %. A to bych řekl, že je vysoce zajímavé. Je chyba tuto výměnu neprovést.

Jaké vybírat kotle na zemní plyn?

Na trhu jsou různé kondenzační kotle. Některé jsou z méně kvalitních materiálů, výrobce udává tloušťku materiálu 1 mm, roční úbytek 0,1 mm! Takový kotel vám dlouho nevydrží.

Jaký je ideální kondenzační plynový kotel?

V rámci poradenství v energetice jsem potkával starosty, kteří říkali:“ My bychom chtěli kondenzační kotle Viessmann, protože je to špička, jsou ale drahé, proto volíme jinou značku“.

Ano Viessmann má nerezový kondenzační kotel se speciálním patentovaným kulovým, nebo válcovým hořákem MatriX. Má modulovaný výkon. Patent po 15 letech skončil, objevují se napodobeniny, jsou to však jen napodobeniny. Viessmann má technický náskok. Nerezový výměník Innox Radial se samočisticí schopností.

Aby tyto kotle byly cenově dostupné, firma Kodek je dodává do 10. 10. 2010 s 25 % slevou. Tedy kotel Vitodens 100 W je pak ve velmi příjemné ceně 29 993,- Kč + DPH + případná montáž. Doprava je zdarma. Jak vidíte, rozdíl mezi běžným kotlem na zemní plyn a špičkovým kondenzačním kotlem je tak malý, že návratnost investice lze počítat v měsících. Ke kotli ještě lze získat solární systém – sadu nerezový zásobník, vakuové trubice v ceně 77 000,- Kč + DPH. Dotace, jak víte, je 80 000,- Kč. Pokud současně zateplujete, tak 100 000,- Kč.

Baťovský půldomek nebo pasivní dům?

Na první pohled nemístná otázka. Pasivní dům je přece nejlepší, to ví všichni. Je to ale opravdu takto? Když jsem před lety jezdil přednášet vytápění a větrání pasivních domů do Energo centra České Budějovice, kolega Ing. Klobušník řekl zajímavou větu: „ Můj byt 3 + 1 má mnohem levnější vytápění, než pasivní dům“.

Je to tak. Třeba baťovský půldomek je energeticky strašný případ. Plná cihla 300 mm. Bez zateplení, nekondenzačním kotlem na zemní plyn protopí 1700,- Kč / měsíc, tedy 20 400,- Kč. Po velmi slabém zateplení střechy 1350,- Kč tedy 16 200,- Kč. Pokud by tam majitel dal kondenzační plynový kotel, případně solární systém, i bez zateplení se dostává pod 10 000,- Kč. Ročních nákladů na teplo. Nyní je jasné, proč je o baťovské domky stoupající zájem.

Co ohřev teplé vody?

P. Březina, odborník na kondenzační kotle na Zlínsku, říká: „namontovali jsme kondenzační kotle velkých výkonů pro vytápění bytovek. Dříve bytovky spotřebovaly, s běžnými kotli 30 kubíků zemního plynu na teplou vodu denně, po namontování kondenzačních kotlů jen 15 kubíků denně. Předpokládám, že původní spotřeba 400 000 kubíků zemního plynu ročně klesne díky kondenzačním kotlům o 150 000 kubíků.

Jak je to v rodinných domcích?

Tady bývá ohřev teplé vody řešen ještě hůře. Plynové bojlery. To jsou ještě strašnější spotřebiče, těm jsme se ale podrobněji věnovali v jiném článku. Jsou i další zajímavá opatření, jak výrazně a skokově snížit spotřebu zemního plynu. Doporučuji článek Jak ušetřit za plyn.

Můžete si dovolit nemít doma kondenzační plynový kotel při dnešních cenách energií? I ve firmách tvoří náklady na energie 3. nejvyšší nákladovou položku. Hned po materiálu a mzdách. Stát šetří, vy ale raději investujte do úspor. To je pro vás daleko výhodnější. Tento článek obsahuje velmi cenné informace. Několikrát jsem si ověřil, že to nevědí ani chlapi, co celý život montují, nebo prodávají plynové kotle. U tepelných čerpadel jsou rozdíly v účinnosti ještě větší, až několikanásobné.

Autor:Ing. Pavel Sýkora, energetický auditor
Zdroj:www.kodek.cz

Související články:
Jak uspořit za zemní plyn
Pasivní domy Mýty a pověry
Tepelná čerpadla pro pasivní domy
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Jo je to tak, dal jsem Kondenzák, úspora 50 % - Autor: V:J. 26. 8. 2010
 Můj plynový kotel je ještě dobrý - Autor: hou 6. 9. 2010
 přemýšlel jsem nad tímto kotlem a není mi jasné,  - Autor: v 6. 9. 2010
 spínání nabíjení vody - Autor: Ing. Pavel Sýkora 6. 9. 2010
 účinnost nabíjení teplé vody - Autor: Ing. Pavel Sýkora 6. 9. 2010
 Regulace kotle - Autor: Ing. Pavel Sýkora 6. 9. 2010
 levnější instalace kondenzačních kotlů - Autor: ing.Pavel Sýkora 7. 9. 2010
 plyn kondenzační kotel - Autor: Ing. Sýkora 1. 12. 2010

     



bydleti.cz


Životní styl