Dvoukomorové spalování

Dvoukomorové spalování

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Někdy taky CB spalování. Je to perfektní systém zvýšení účinnosti využití tepla v palivu a podstatné snížení emisí. Ekologie financovaná z úspor. Co víc si přát?



Používá se u moderních krbů, krbových vložek a kamen. Nutnou podmínkou je dosažení vysoké spalovací teploty, poté snížení přístupu vzduchu – rozžhavené palivo žhne a snížení teplot odváděných do komína. To samozřejmě nejde dosáhnout bez předehřívání přiváděného spalovacího vzduchu. CB se spaluje až 90% plynů a prachových částic.

 

Dotace

 

V Kanadě jsou na trhu všechna možná kamna. Ale jen 3 značky umožňují dosáhnout dotace 30 % na pořízení krbových kamen a krbových vložek. Dotace je nároková, tedy po zakoupení jdete na úřad s fakturou. V ČR není dotace nárokové, zato je však 3,333 x vyšší.   Dosahuje částky až 55 000,- Kč, což je někdy více, než cena špičkové krbové vložky s dvoukomorovým spalováním.  Je však omezena výší 50 % z celkové investice. Zbude vám tedy dotace i na instalaci.

 

Topení v krbu

 

Základní podmínkou je perfektně suché dřevo. Alespoň 2 roky vyschlé. Krb roztopíte cca za půl hodiny, poté dáte velké kusy dřeva a uvedete do stavu sekundárního spalování. Původně běžné žluté plameny se mění na rudé, někdy až do modra, které se jen „převalují“ v ohništi.

 

Krb má samočisticí schopnost skla.  Krb se neotvírá, palivo se doplňuje dle typu 1 x za 6 – 15 hodin. Spotřeba paliva na roztápění je podobná jako u běžného krbu. Pro vytápění je ale až o 30 až 40  % nižší, než u běžného krbu.  Menší dům velikosti cca 100 m čtverečních má roční spotřebu tepla 5 – 8 kubíků dřeva.   

 

Dřevo je vhodné dosušovat v bezpečné vzdálenosti vedle krbu ve speciálních „ regálech“.

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora

Zdroj: www.kodek.cz

 

Související články.

Dotace na krby, kamna, kotle

Dřevoplynový krb kamna


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl