Bydlení a rady našich praprababiček - II.

Bydlení a rady našich praprababiček - II.

Kategorie: BYDLENÍ PŘEDKŮ

Podívejme se, jak fungovala domácnost našich předků před 100 lety. Jaké měli starosti a jak se starali o domácnost. Jaké výhody přináší dřevěné necky vyplechované, co s nemoderním plyšovým plášťema další...Upozorňujeme, že některé rady není možno aplikovat a za škody způsobené jejich využitím v praxi nenese redakce žádnou odpovědnost.



Obrázek bydlení babičekLáhev na olej,

 

z niž po částech uléváme, obyčejně zanechává po sobě mastné stopy, které se mnohdy těžko odstraňují. Chceme-li zabránit těmto skvrnám, obtočíme hrdlo láhve krepovým nebo hedvábným, papírem a připevníme ho motouzem nebo silnou gumičkou. Tím se kapky oleje uchytí v papíře, a neznečisti láhev ani zem.

 

Staré přečtené noviny.

 

nemusí se hned zahoditi nebo spáliti, lze jich různě upotřebiti v domácnosti. Např. hodí se výborně k čištění různých domácích předmětů místo hadříků. Dále k čištění oken a zrcadel hodí se novinový papír znamenitě; dodává jim lesklého vzhledu a neškrábe je. Také různé kovové věci (kliky, okraje ploten.a pod.) cídí se jím výborně, ale nejlépe se jím cídí nádoby zinkové, jež lehce od nečistoty a mastnoty se zbaví a vyleští. Méně nošené střevíce nebo boty je dobře vycpati - není-li kopyta - zmuchlaným novinovým papírem, aby nezkornatěly a nepraskaly. Do novinového papíru balí se nenošené bavlněné a vlněné věci, aby se do nich nedali moli, poněvadž zápach z tiskařské černi zapuzuje tyto drobné škůdce.

 

Novinový papír a jeho upotřebení.

 

V kuchyni je nepostrádatelný. Utíráme s ním plechy, mastné příbory a nádobí a pak ho použijme k zatápění. Mastnota pěkně .hoří. Utíráme jím po mytí nádobí mastný dřez zinkový (za tepla). Nikdy nevytíráme špínu a mastnotu hadříkem na nádobí. Klademe ho pod linoleum v 1;2 cm vrstvě. Spletený v copánky použije se jako ucpávka oken a dveří, též dětem na hraní. Rozmočený, potrhaný (1-2 dny močit) mačkáme v koule, které sušíme v létě na slunci a v zimě máme vydatné a laciné topivo. Může se do papírové kaše přidat uhelný chmour. Výtečně a dlouho hoří. Vystřihujeme z něho všecky pěkné obrázky a říkánky pro děti, které lepíme na kartony v podobě rozkládacích knih. Získáme tak levné vánoční dárky pro děti.

 

Deštník.

 

ztratil v životě snad každý občan a občanka, nebo alespoň jeden člen rodiny. Je to vždy mrzutá věc, ztráta obyčejně právě potřebné věci. Abychom se alespoň trochu pojistili před touto nehodou, vyšijme své jméno a adresu dovnitř deštníku, tam, kde se. dráty sbíhají, na stuhu, přišitou tak, aby nevadila otevírání, a aby vyšití nebylo nápadné. Najde-li deštník při náhodné ztrátě poctivý člověk, ví, komu má deštník vrátit.

 

Zástěrka z deštníku.

 

Přetržený povlak z deštníku nebo slunečníku, dává_li se tento znovu povléknouti, je zdánlivě k nepotřebě. A přece si z něj, může bystrá a pilná hospodyňka zhotoviti roztomilou zástěrku, z které bude míti radost větší, než z nové, draze koupené. Pěkná kraječka nebo ozdobné líčko téže neb jiné barvy osvěží a dodá zástěrce novosti. Je-li látka černá, vypere se v čisté vodě s octem, po rubu za vlhka přežehlí a Zástěrka z ní zhotovená je roztomilá. Lze ji kombinovati i jinak podle vkusu a potřeby hotovitelky.

 

Zmoklé deštníky.

 

sušíme vždy jen otevřené; uchovají se a látka nepraská.

 

Jak žehliti límce s leskem.

 

Když límce vyžehlíme, necháme je mírně oschnouti, pak vlhkým hadříkem mírně přetřeme a na hlazeném prkénku nebo na hlazeném tvrdém papíru zadní zakulacenou stranou žehličky mírně přejíždíme, až se žádaný lesk objeví.

           

Jak obrubovati ručníky.

 

Každý. ručník se obroubením zkrátí a tím ovšem poškodí. U ručníků je pěkná a také žádoucí široká obruba, která jim dodá patřičného zakončení a pevnosti. Tím více však ručník zkracuje. Následující řešení je praktické: Každý ručník podložíme novou látkou - zbytkem - odpovídající jeho kvalitě, a zalemujeme jej. Tím se zkrátí pouze o minimum úzkého zápošvu a přece ručník nabude pevnosti přišitou obrubou. Zvláště u levnějších ručníků lehčí kvality se doporučuje toto lemování, neboť zpevní, a neubude jim na délce. Vyzkoušeno a osvědčeno.

 

Vybledlé hedvábné lehké prací látky jemných barev

 

přibarvujeme tím způsobem, že po vyprání vymácháme je ve vodě, v níž byl nějakou dobu namočen krepový hedvábný papír temnější barvy. Ovšem, že látky takto připravované nesmějí se nositi, máme-li jakých vyrážek na pleti nebo zranění.

 

Podnožka

 

je nezbytnou pro pohodlí hospodyně. Sedíme na ní, když zatápíme ve sporáku. Pracujeme-li v sedě, opřeme o podnožku nohy. Není třeba se obávati výtky lenosti, když při práci sedíme. Hospodyně si ušetří zbytečné námahy, a případně se vyvaruje i různých onemocnění (křečové žíly, kolenního kloubu atd.).

 

Vetché kapesníky,

 

vždy dva k sobě na stroji přišité a prošité, dají dobré utěrky na okna a pod.

 

Jak se odstraní lesk z vlněných látek.

 

Položíme látku leskem nahoru, vyždímaným hadříkem beze švů (silnějším) přikryjeme a přežeh1íme zlehka horkou žehličkou, ale jen tak, aby do látky vnikla pára; kartáčem pak po vlase látku přejedeme. Může se opakovat; toto je krejčovský způsob.

 

Rozpáraná bavlna a vlna

 

natočí se na prkénko a vloží do vlažné vody. Důkladně nasáklá se vysuší. Krásně se napne a je jako nová.

 

Šijeme-li na stroji jemné látky,

 

jako šifony, hedvábí, krajkoviny aj., nemůžeme často docíliti volného, stejnoměrného stehu. Látka se nám stahuje a krčí. 0dpomůžeme tomu tak, že podložíme pod šev úzký proužek hedvábného papíru, který si po směru šití našpendlíme.

 

Jak upotřebiti starých, tvrdých manžet.

 

Límce a manžety sestřihneme při krajích asi na .1 cm; vzniklých obdélníčků používáme 'jako lemů (úzkými kraji k sobě sešitých v pruhy) k olemování a začišťování staršího prádla, záplatek a pod. Ostřižky z krajů rovněž sešíváme v pruhy a vineme v klubka použijeme k zhotovení tkaného koberce. Tak se dá každý ostřižek našíti a je ještě k potřebě. Také pouhým sešitím získáme dobrý, pevný hadr na veškeré upotřebení.

 

Hadry na mytí

 

- nutno po každém použití vymáchat a dát na vzduch vyschnout. Roztrhané přeložíme a sešijeme, nebo dáme na ně záplatu z jiného hadru.

 

Nemoderní plyšový plášť.

 

Staré šatstvo darovati znamená mnohdy opatřiti si mrzutost. Darujeme-li něco, dejme raději nové nebo peníze. O starší věci ve skutečnosti nikdo nestojí. Plyšový plášť se důkladně vyklepe, rozpáře, nad párou napaří a přes žehličku a mokrý hadr přežehlí. Opatrně se sešije, aby vznikl čtverec nebo obdélník, znovu napaří, aby nebylo vidět švy, a podšije buď podšívkou z kabátu nebo starší plyšovou pokrývkou. Pěkně se zalemuje po př. obšije šňůrou, a pokrývka je hotova. Hodí se k ohřátí kolen, do auta, nebo i doma a k různým jiným účelům.

Uvolnění skleněné zátky,

 

která často tak pevně vězí v hrdle láhve, že obyčejným způsobem nelze ji uvolniti, lze docíliti tím, když hrdlo opatrně nahřejeme, nebo když mezi zátku a stěnu láhve podaří se nám kápnouti petroleje.

 

Brusle se ukládají

 

z jara k odpočinku; potřebují však důkladné opatření, aby i příští zimu mohly sloužiti k zdravému sportu. Potrou se petrolejem a vyleští jemným pískem a solí, smíchaným s petrolejem na kašičku. Do sucha otřené zabalí se a uloží.

 

Obrázek valchaZinkové necky.

 

Zinkové necky lze dáti si zhotoviti na zvláštní míru, kterou si přejeme. Voda v nich nevystydne o mnoho rychleji než v dřevěných, prádlu se nic přes noc nestane ani v mydlinách ani v čisté vodě, a největší jejich výhodou je, že kdykoliv si vzpomeneme prát, ihned je lze vzíti, aniž by tekly jako dřevěné, i v parném létě. K vypouštění vody je dobře zabroušený závěr jako u koupací vany, který vodu nepropouští, a při tom nejsou dražší než pěkné dřevěné.

 

Dřevěné necky vyplechované

 

Chceme-li, můžeme si dáti také dřevěné necky vevnitř vyplechovat. Pak se voda udrží dlouho horká.

 

Valchy na praní prádla

 

(plechové) hotoví se se zaoblenou stříškou, aby mydliny nestříkaly. Krásně se pere na mramorových, ale jsou drahé a musí se s nimi opatrně zacházeti.

 

 

 

Související články:

 

Bydlení a rady našich praprababiček - I.

Bydlení a rady našich praprababiček - II.

Bydlení a rady našich praprababiček - III.

Rady léčitelské a praktické


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl