Rady léčitelské a praktické.

Rady léčitelské a praktické.

Kategorie: BYDLENÍ PŘEDKŮ

Co trápilo naše babičky, prababičky a praprababičky. Jak se doma léčily. Jak odnaučili dítě cucání palečku. Preventivní opatření pírkem - vytíratí krk petrolejem. Co je dobré v době přechodu, co při i zánětu dělohy a jiné.



Obrázek lékarnička dříve 2Domácí lékárnička.

 

Lékárnička pro první pomoc je nezbytností v každé domácnosti. Její vybavení může 'být více či méně úplné, podle toho, jak snadno je v určitém místě dosažitelný lékař. V každé lékárničce je seznam věcí a návod k použití a tyto. nejnutnější věci: Sterilní gáza a vata, dobré obinadlo, leukoplast, malé nůžky, pinceta, několik spínacích špendlíků, vše bezvadné, čisté. Na rány lahvičku čistého lihu, benzinu. kysličníku vodičitého a jodové tinktury (tato v hnědé lahvičce se zabroušenou sklen. zátkou). Na spáleniny vhodnou mast neb lahvičku čistého oleje. Menší lehké spáleniny dovede každá hospodyňka ihned ošetřit tukem nebo blankou z vejce. Pak čpavek uzavřený navoskovanou zátkou jako pomocný prostředek při kříšení. Hypermangan. Požívací soda. Prostředky tišící jinak žaludeční potíže nebo prostředky proti bolestem raději doma nemějte, protože často jimi utišíte příznaky, které by mohly lékaři pomoci k správnému rozeznání vážné nemoci. Na samotách, v kraji, kde jsou zmije, nesmí chyběti sérum proti hadímu uštknutí. Vydává je státní zdravotní Ústav v Praze a u nepoužitých souprav po 4 letech za malý příplatek vymění náplň.

 

 

Osvědčeným prostředkem proti angíně a bolestech v krku

 

 je kysličník vodičitý. Osvědčil se bezpočtukráte. Do půllitru svařené vody dáme 2-3 lžíce kysličníku vodičitého a touto směsí vyplachujeme ústa a kloktáme. V podzimní době, zdraví tak nebezpečné, je to výtečná ochrana před onemocněním. Předcházejme nastuzení v prvé řadě otužováním; každodenní omývání krku a prsou studenou vodou činí  pravé divy. A pak nohy v suchu a teple!

 

 

Bezinková šťáva. 

 

 Je málo známo, že z bobulí černého bezu lze vyráběti výbornou šťávu. Za tím účelem otrhají se. zralé bobule, operou v čisté vodě  svaří s trochou vody, šťáva se vylisuje a s 50 % váhy cukru svaří, načež vychladlá nalévá se do lahví. Drží se výborně i několik roků. Měla by být v zásobě každé domácnosti, protože chová účinky léčivé a hodí se jako lék žaludeční proti revmatismu a dně. Odvar květů černého bezu působí na pocení, utišuje bolesti křečovité a čistí krev.

 

 Obrázek lékarnička dříve

Domácí prostředek proti bílému výtoku.

 

2-3 krát denně píti odvar z bílé hluchavky. Též je dobrý odvar z většího jitrocele, ostrožky polní a stračky: spaří se 5 g v koflíku vody a pije se 3krát denně. Při přílišné  čmýře pije se ráno a večer thé z pastuší tobolky (kokoška pospolitá). Plná lžíce suché byliny na koflík vody a k tomu trochu heřmánku.

 

 

Při zánětu dělohy

 

pomáhá pití čaje z hluchavky bílé (květ), přesličky, šípku, kořene nátržníku, heřmánkového květu a dubové kůry. Pijí se 3 šálky denně. Sladí se medem a přidá se citrónová šťáva!. Sedací koupele z odvaru dubové kůry a přesličky; koupel půlhodinná, teplá. Také výplachy v leže prováděné.

 

 

Desinfekce prádla po nemocných

 

provádí se důkladným vyvářením plnou hodinu. Kromě toho jsou tu i prostředky chemické, které však nejsou v domácnosti při ruce (roztok lysolu, sublimátu, chlor aj.).

 

Proti difterii

 

i jako preventivní opatření včas epidemie používají ve Španělsku prostředku opravdu podivného: pírkem vytírají krk petrolejem, což činí i dobytku. Prý se velmi osvědčuje.

 

 

Jak odnaučili dítě cucání palečku.         

 

Sůl a zvláště pepř dráždí sliznice. Smočte paleček nebo šidítko v odvaru pelyňku (peluň) je-li dítě starší, nenápadně. Účinek jistý a neškodný.

 

 

Aby dítě zesílilo:

 

Koupati je v odvaru mladinkých špiček jehličnatých stromů. Také se doporučuje koupati dítě 2krát týdně odvaru třísla, pak nožky tříti rakouským. vínem, obaliti a uložiti do postýlky. Nebo se koupele kombinují z odvar sladu, třísla a mateřídoušky; ale nejlepší je pobyt na slunci a v sluncem prohřátém písku.

 

 

Proti dně a revmatismu.

 

Vynikající lékař dr. Alex Haig dokázal, že příčinou dny, revmatismu a příbuzných chorob (migrény, neuralgií aj.) jest přebytek kyseliny močové. Čím zvrácenější životospráva, to jest: čím více požívá se masa, bílkovin, piva, kávy, čaje a pod., tím silněji projevují se příznaky otravné, tím větší jest množství kyseliny močové v těle. Kyselina močová zhušťuje krev, takže se ucpávají. malé cévy krevní a konečně po nějakém náhodném ochlazení krve (proto název "nastuzení") sráží se kyselina močová v krystalcích, jež se usazují při dně a revmatismu zejména ve svalech a kloubech. Přirozený prostředek diuretický (močopudný), je thé z březového listí, z mladého listí břízy smuteční (betula pendula), jehož léčivé vlastnosti byly známy již našim předkům. Thé z březových listů působí mocně, při tom však ledvin nedráždí, a zbavuje tělo všech škodlivých látek. Profesor Dr. 'Winternitz zjistil pokusy, že po požití březového thé zvýšilo se vyměšování moče ze 300 až 400 cm3 na 2.000 až 2.500 cm3. Již za 24 hodin nastává zvýšené močení a vyplachování jedů z těla.

 

V době přechodu,

 

v letech, v nichž žena bývá vysazena mnohým nebezpečím pokud jde o zdraví, musí pečovati o co možná vydatný pohyb. Tím pečuje o sílení všech orgánů a také o urychlení výměny látek. Zvláště pak se doporučuje, aby pohyb, procházka, byl spojen s jistým mírným namáháním svalů, s jakým je např. spojeno stoupání na malý vrch. Zvyšuje se, tím množství krve v mase svalové a zabraňuje zároveň překrvení mozku. Obtížné návaly krve se tím odvedou. Možno užívati také ještě gymnastiky a masáže, leč jen dle lékařského dobrozdání.

 

 

Související články:

Rady léčitelské a praktické II

Bydlení a rady našich praprababiček - I.

Bydlení a rady našich praprababiček - II.

Bydlení a rady našich praprababiček - III.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl