Geotermální vrty, jodobromové lázně, geotermální elektrárna

Geotermální vrty, jodobromové  lázně, geotermální elektrárna

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Teplo a elektrická energie zdarma. Kde má lidstvo stále brát energie? Fosilní paliva docházejí, nevymře lidstvo? Kdy dojde ropa? Jsem zastánce názoru, že nikdy. Přicházejí nové zdroje energií. Geotermální elektrárny. Teplo zadarmo, bez emisí a na věky. „Snadné“, jednoduché, vyzkoušené.



EU a obnovitelné zdroje energie

 

sídliště-007.jpgEU se zavázala, že do roku 2020 bude 20 % energie z obnovitelných zdrojů. Geotermální elektrárny, to je optimální řešení.  Francie má 80 % elektřiny z atomu, díky tomu je tam již dnes cca o 30 % levnější elektřina, než v ČR.  Francie buduje geotermální elektrárny. Francie je také největším evropským exportérem elektřiny. Německo se orientuje na hnědé uhlí. V ČR je několik koncepcí. Jádro, paroplyn, uhlí. Žádná z nich však není postavena na obnovitelných zdrojích. Pokud chceme naše závazky  o realizaci obnovitelných zdrojů splnit, je to jediná cesta. Biomasa – to neřeší, i kdybychom celou ČR osázeli šťovíkem. Geotermální elektrárny – nulové emise, nulové skleníkové plyny. Ideální řešení pro sídliště a města. Zde již existují centrální rozvody tepla.

 

Již někdy v roCe 1870  angličtí ekonomové předpovídali, že zásoby  uhlí lidstvu nevydrží ani do roku 1900. Nestalo, se přišly nové technologie, uhlí je stále k dispozici. Nyní přichází další ověřené vyzkoušené technologie. Geotermální elektrárny.

 

Zemské jádro má teplotu zhruba 6 000°  Kelvina,  toho se dá využít. Např . Valašsko má tu výhodu, že  má poměrně vysoký stupeň geologické teploty až 0,03°C tzn., že na každý 1 m hloubky připadá 0,03°C. Neboli ve 200 m hloubky je teplota  15°C, což je už zajímavé, proto i  hlubší hlubinné vrty pro tepelné čerpadlo mají vyšší topný faktor , než více vrtů plytších.  V některých částech ČR vlivem deformace zemského jádra, není nutno vrtat velké hloubky. Čím je zemské jádro deformované? Deformují jej Tatry. Začínají v Ardenách, pak se zanořují, vynořují se v Tatrách, zase se zanořují a pokračují do Himalájí. Díky tomu jsou termální  vývěry Piešťany, Rajce, Nitra, ale i na Šumavě a  kolem Labe. Kromě geotermální elektrárny můžeme vrtem získat i Jodobromové  Lázně. Jako např. Darkov.

 

Jodobromové lázně

 

Výhoda jodobrodomových lázní je, že se nemusí voda chlorovat, protože v ní nežijí nebezpečné  bakterie a může se tudíž používat pro veřejné lázně  s vyšší teplotou než 28°C. Nad  28°C totiž i  chlorovaná voda obsahuje bakterie, které jsou lidskému zdraví škodlivé – jodobromová voda nikoliv. Jodobromové lázně jsou  zvlášť výhodné na lupénku apod. ( viz Darkov zde je neobnovitelná voda – dříve tam voda stříkala ze země, dnes se již musí čerpat).

 

V hloubkách kolem 1-2 km existují jodobromové vody i  na Valašsku. Jsou i vývěry např. na Rožnovsku do hloubek nižších, už kolem 300 m a buď jsou tam jodobromové vody nebo je tam bílá mořská sůl z podvodního mořského řečiště. Je to vlastně NaCl,  kCl a jód a brom. Využívá se to v lázeňství, tedy lze  zřídit si lázně pom°Cí vybudování vrtu.  Výhodou jsou vysoké dotace . EU poskytuje  dotaci 90 % pro obce, do podnikání  50 %.  Voda je samozřejmě teplá. Dosahuje běžně kolem 30°C, při  větších hloubkách i 37°C. Toto všechno Vám můžeme prověřit, než se budete rozhodovat. Investice do vrtu 1400 m cca 20 milionů Kč. Výstavba budovy lázní cca 120 milionů  viz Delfín  Uherský Brod .

 

Geotermální vytápění

 

V současné  době již některá města mají podané žádosti v Bruselu na geotermální vrt. Odebírá se z něj teplo a tím se vytápí  město. Některá města  mají žádost na Geotermální elektrárnu.  Navrtají vrt hlubší a tím vrtem se bude nastřikovat voda na kamení , voda se v hloubce  ohřeje a promění se v páru. Nahoře bude turbosoustrojí, které páru zpracuje a vyrobí elektrickou energií.

 

Investice takového zařízení je poměrně vysoká – 1,3 miliardy. ( pokud uvážíme, že Kaplického Knihovna má být za 3 miliardy, 1,3 miliardy je vlastně levná elektrárna.) Ovšem dotace jsou taky vysoké kolem 90 % pro obce, 50 % pro podnikající. Tržby elektřiny z takového vrtu jsou ještě zajímavější – kolem 850 mil. Ročně. Takže vrt se zaplatí velmi rychle. Pro dofinancování se sami od sebe  nabízejí zahraniční banky (Nomura apod.), protože je to pro ně vys°Ce lákavé. Rádi Vám vypracujeme podle Vašeho geologického podloží a Vašich záměrů celkovou investici.  Ty hloubky nejsou až tak hluboké. Např. v Hodoníně v hloubce kolem 900 m už je teplota + 130°C. Máme kontakty na firmy, které jsou schopné vrtat tyto hloubky. Známe jejich ceny na tyto hloubky. Máme i zkušené odborníky, abychom nedopadli  údajně jako pan Slota na Slovensku, který má 5 km vrt (možná 2 km), ve vrtu je + 60°C, nahoru dostane + 30°C. To se musí technicky jinak řešit, abychom si teplo cestou  nahoru nepoztráceli. Víme jak.

 geotermální elektrárna.jpg

V současné době máme tým odborníků z různých oblastí. Řešíme geotermální vrty komplexně. Dotace, povolení, projekt, geologický projekt, financování, analýza podnikatelského záměru.  Mezi naše spolupracovníky patří i spoluautor vodního zákona. Jeho nejhlubší studna je u El Alamejnu. Káhira. 3,5 km. Egypťané jsou s ním velmi spokojeni, tam je voda dražší než ropa.

Cenové hladiny - Srpen 2005.

KODEK Sýkora

 

Zdroje:www.kodek.cz, www.studnyvrty.cz/

 

Související články:

Geotermální elektrárny - 2.díl
Geotermální elektrárny 3. díl - Investice, výkon, návratnost
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Geotermální vrty, jodobromové  - Autor: trek 3. 11. 2007
 Geotermální vrty, jodobromové  - Autor: frenk 3. 11. 2007
 Geotermální vrty, jodobromové  - Autor: jouda 3. 11. 2007
 Geotermální vrty, jodobromové  - Autor: jouda 3. 11. 2007
 Geotermální vrty, jodobromové  - Autor: Honz 5. 11. 2007
 Geotermální vrty, jodobromové  - Autor: Sykora 9. 11. 2007

     



bydleti.cz


Životní styl