Proč pes vyje

Proč pes vyje

Kategorie: DOMÁCÍ MAZLÍČCI

Na to existuje celkem jednoduchá odpověď. Je to jeho přirozenost. Vytí používá pes jako určitý způsob komunikace nebo reakci na nějaký vnější podnět. Předpokládáme, že předchůdci dnešních psích plemen byli vlci.



Pro ty je dodnes vytí základním komunikačním prostředkem. Vyjí v určitou denní dobu, vytí používají jako odpověď na něco, co je ruší. Vytím se označují příslušníci jedné vlčí smečky, která se tak svolává na jedno místo. Vlci tak projevují různé emoce a také zastrašují jiná zvířata.

Psi samozřejmě vyjí méně, ale v genech mají vytí zaneseno stejně jako jejich divocí příbuzní. Prostě občas vyje úplně každý, i domestikovaný pes. Není to nic neobvyklého. Vyjí dokonce už malá štěňátka. Nejčastěji pes vyje, protože mu chybí jeho lidská smečka, stejně jako vlkovi chybí jeho smečka vlčí, když se od ní zatoulá pryč. Domácí pes také dává najevo, že je mu bez lidí smutno.

pes

Trochu to zavání citovým vydíráním, protože kromě přivolávání páníčka zpět domů pes vyje i ve chvíli, kdy má pocit, že se mu dost nevěnuje, prostě se sám nudí. Někteří pejsci vytím upozorňují i na to, že se zranili, nebo je něco bolí. Jiní ale jen kňučí nebo štěkají. Vytí může být také varováním pro jiné psy, nebo pro někoho cizího, že není vítán. Pes brání svou lidskou smečku, i když se ho o to nikdo neprosí. Zvlášť zákeřné je vytí, kdykoli se objeví tchýně či jiný rodinný příslušník, který k vám moc často nechodí. Ale hafan za to nemůže. Pejskům vadí i sirény a jiné rušivé zvuky. Vyjí na sanitky, hasičská i policejní auta a když uslyší vytí jiného psa, samozřejmě se musí také přidat.

Trpělivě a postupně se dají některé příčiny psího vytí odstranit. Například vytí kvůli tomu, že je doma sám, se dá eliminovat tím, že ho budete trénovat na odloučení postupně od pár minut postupně až na několik hodin i celý den. Pomoci mohou také vhodné hračky. Těžko ale zabráníte, aby pes neslyšel sirénu a jiné vyjící psy. Každopádně, pokud vyje bez zjevného důvodu, zkuste se podívat, jestli si neporanil tlapku třeba o trn, případně s ním raději navštivte veterináře.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl