Kotlíková dotace. Kotle zdarma

Kotlíková dotace. Kotle zdarma

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

Blíží se nám termín vyhlášení kotlíkové dotace. Díky serveru JakBydlet.cz můžete získat cenné a důležité informace v předtermínu. V předstihu. A o informace v dnešní době jde především. Informace znamenají peníze, v daném případě i ekologii.



A kotlíková dotace představuje unikátní program snadno dostupné, vysoké dotace i pro příjmově nižší a střední žadatele.

Kotlíkové dotace

Kotlíkové dotace vychází z programu OPŽP. Pro plánovací období do roku 2020 je zde mnohem méně peněz, než v minulém období. O 2 miliardy EUR méně. A to je dost. Okolní země České republice i tak závidějí vysoké dotace. Možná, že ke snížení dotací vede i podpora uprchlíků, která má stát Evropskou unii jen ve 2 následujících letech 2 biliony Kč (po přepočtu)?

V čerpání OPŽP byl již v minulém období malinko nedostatek projektů a žadatelů. (To jsou zjednodušeně dotace pro obce na energetické úspory obecních budov). Nyní navíc dochází k poklesu dotací, ze 60 % na 45 %.

Kotlíková dotace má mít 3 vlny

Kotlíková dotace má mít 3 vlny. 1. by měla být vyhlášena v listopadu 2015. Velmi výhodná je v tom, že lze žádat i dotace na uhelné, ekologické automaty. Kdo by nechtěl velmi nízkou cenu tepla? Uvádí se cca 3 x levnější teplo.

Jak vidíte, teplo z čistých uhelných technologií je dlouhodobě velmi levné. Proč neplatit i ve velkém nezatepleném domě jen 10.000 - 12.000 Kč za rok na topení a teplou vodu v pohodlí a čistotě? To s peletkami nedokážete. Kotel má přitom perfektní komfort, zapaluje se 1 x za rok, zásobník vydrží 3 - 5 dnů automatického provozu.

Automatický ekologický kotel na uhlí vám ušetří - vydělá, i 500.000,- Kč za 10 let provozu. Záleží, za kolik topíte nyní. A to už jsou pěkné peníze. A to jsou čisté peníze, po zdanění. Tedy, kotlíková dotace má pro obce vliv nejen na životní prostředí, ale i v rámci boje proti chudobě, řešení penzijního systému - provoz kotle (domu) snadno utáhnete i z důchodu. A spaluje vysoce účinně levné tuzemské palivo, tedy v rámci makroekonomiky nedochází k odlivu peněz do zahraničí, třeba za zemní plyn. Peníze zůstávají v české ekonomice.

Další vlny

Další vlny by měly být 2017 a 2018. Ty mají být již bez možnosti čistých uhelných technologií. To bude znamenat buď vyšší investici - například pořízení účinného tepelného čerpadla, abyste se dostali zase na těch 10.000 – 12.000 Kč nákladů ročně za teplo a teplou vodu nebo vyšší provozní náklady, třeba když budete topit peletkami.

Kotlíková dotace

Ne vždy dosáhnete nízké provozní náklady

Ano, i účinným, ne každým tepelným čerpadlem a solárním systémem lze dosáhnout velmi nízkých provozních nákladů, tedy vysokých energetických úspor, ekologické přínosy nevyjímaje. Třeba dům téměř 350 m2, málo zateplený, platil před lety 160 000,- Kč za elektřinu. A to byla tehdy ještě levná elektřina. Měl jen přímotopy, neměl ani radiátory, byl silně nedotápěn. Byla tam zima.

Po instalaci tepelného čerpadla a solárního systému, samozřejmě i radiátorů, platil celoročně za teplo a teplou vodu jen 24.000,- Kč, všude navíc bylo příjemné teplo. Dům má tepelné čerpadlo, které má 2 x vyšší účinnost, než tepelná čerpadla "Teplo z nitra hlubin země" a solární systém má 3 x vyšší účinnost, než vakuové trubicové kolektory s účinností 80 %. Dům je osazen 9 kalorimetry oN line přes internet, v rámci regulace Inteligentní dům inteligentně. Tedy, dům má dvojnásobnou kontrolu. Kontrola Korunou (jako chozrasčot), tedy kontrola fakturou za energii, + měření kalorimetry. A tato data jsou srovnávána cca 8 let zpětně s desítkami jiných Inteligentních domů. Vzniká tak databáze velmi cenných dat a zkušeností. Byla nabídnuta různým energetickým poradenským centrům, zatím o ně zájem příliš neprojevili. Zřejmě musí "radit zboží, které mají na skladě", a moc raději ani neradit, komu by pak prodávali energie, kdyby takový dům měl každý? Viz aféra Chip VW. Ono to není, lhaní, jen v automobilovém průmyslu. Proto je nejlepší kontrola korunou.

Kolik zaplatíte za teplo a energie vy?

Nemohla by regulace Inteligentní dům inteligentně plnit požadavky na Energetický management starostů u obecních budov?

Kolik jsou dotace?

Dotace jsou velmi vysoké. 70 - 85 % dle druhu opatření. Z maximální investice 150 000,- Kč. Tedy 127 500,- Kč.
To ale není všechno. Dalších 5 % je v krajích pro vybrané obce.
Další peníze poskytují některé obce. Například dalších + 5 %, nebo dar 20 000,- Kč + 30 000,- Kč bezúročnou půjčku. Mnohá obecní a městská zastupitelstva již částky odsouhlasila. Kotlíkovou dotaci lze navíc spojit s Nová zelená úsporám 2015, podzim, která bude otevřena asi během 10 dnů.

Kdo může žádat?

Dotace je prioritně určena na výměnu starých kotlů. Není nutno mít zateplený dům! To je obrovská výhoda pro nízkopříjmové obyvatelstvo, ale i pro obce. Znáte to - celá obec může topit sebeekologičzějí, 3 - 4 komíny vám pak spolehlivě zamoří celé údolí. V některých případech mohou žádat i ti, kteří mají doma plyn, nebo elektřinu. Je to tedy velmi vzácná příležitost, strazit fakturu za teplo na zlomek toho, co platíte nyní.

Na co lze žádat?

Nejde jen o dotace „ na kotlíky“, ale jde o krajské dotace na částečné, malinké zateplení, plynové kotle, tepelná čerpadla i solární systémy. Dokonce i na plynová tepelná čerpadla.

Mikroopatření - malé zateplení, je zde:

Je možno žádat třeba jen na ekologický zdroj tepla, nebo současně „mikroenergetická opatření.“
Souhrn opatření „mikroenergetická opatření“:
Číslo opatření/ Typ opatření
1. / Zateplení střechy nebo půdních prostor
2. / Zateplení stropu sklepních prostor nebo podlahy
3. / Dílčí zateplení dalších konstrukcí (např.severní fasáda apod.)
4. / Oprava fasády, např. prasklin a dalších poruch fasády – eliminace tepelných mostů
5. / Oddělení vytápěného prostoru rodinného domu od venkovního (např. zádveří)
6. / Dílčí výměna oken
7. / Výměna vstupních a balkónových dveří
8. / Instalace těsnění oken a dveří, dodatečná montáž prahů vstupních dveří
9. / Výměna zasklení starších oken za izolační dvojskla
Dotace na zdroj je svázána s požadavkem úspornosti domu. Dotace může být svázána s dotačním titulem Nová zelená úsporám. Pokud chcete dotaci jen na kotel, dům musí vyhovovat PENBu C. Tedy mít Průkaz energetické náročnosti budov C.

Oprávněné náklady

Oprávněné náklady znamenají, že dotaci lze čerpat i na další opatření, vyvolaná třeba instalací kotle. Třeba dotaci na komín.

Profinancování dotace

Firma Master energy již profinancovala několik projektů - dotace na novostavby, s tím, že na dotaci (až 585 000,-. Kč) čeká firma, nikoliv občan. Pokud to podmínky Kotlíkové dotace umožní, možná by se o tomto modelu financování dalo uvažovat.

Udržitelnost projektu má být 5 - 7 let. Pokud zvolíte dražší teplo, za 7 let vám kotel místo úspory může vyrobit "pěknou díru v rodinném rozpočtu." Kontroly mají být 5 % "od stolu,“, dalších 5 % dohlídka na místě. Dle mých zkušeností, dotace pro rodinné domky vyřizujeme od roku 1998, jsou kontroly stále častější a někdy velmi podrobné, zvláště v některých krajích.

Zpracování žádostí

Pro obce i občany je škoda Kotlíkovou dotaci nevyužít. V případě zájmu kontaktujte obratem zpracovatele žádostí www.masterenergy.cz. Výhodnější již to asi nebude, navíc se dotace rychle vyčerpají.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
energetický specialista pro zpracování žádostí kotlíková dotace
osoba oprávněná k instalaci obnovitelných zdrojů
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Kotlíková dotace
Dotace 90 % na akvaponické skleníky


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Konečně počádný článek - Autor: Konečný Libor 4. 10. 2015
 Meinstream je dávno k ničemu.  - Autor: Josef Masák  4. 10. 2015
 3 x levnější teplo, co to je za  - Autor: Topič, deno denně 4. 10. 2015
 Klikněte na 3 x levnější teplo - Autor: Ing. Pavel Sýkora 4. 10. 2015
 Arcibiskup Duka proti imigrantům - Autor: Josef Krůpa  4. 10. 2015
 Doc. Staněk o ekonomickém  - Autor: dopadu Imigrantů pro evropu 4. 10. 2015
 150 000,- Kč to je pro střední vrstvu - Autor: Topenář 5. 10. 2015
 132 000,- Kč dotace je již - Autor: Chudá Kola 10. 10. 2015
 Jaký je výnos investice - Autor: investrorrr 10. 10. 2015
 §§úrok přes 100 % - Autor: je to tak 10. 10. 2015
 A Nová zelená ůsporám se vyplatí?  - Autor: Joda 11. 10. 2015
 Nová zelená úsporám 2015 - Autor: Ing. Sýkora 11. 10. 2015
 Kuba a zájem o demokracii - Autor: Šibík 16. 10. 2015
 1.ropný šok zastavil světovou ekonomiku - Autor: na 10 let.  16. 10. 2015
 Kotlíková je v působnosti Krajů.  - Autor: Ing. Sýkora 18. 10. 2015
 Uhlí je prspektivní. na 40 let - Autor: Uhlí 20. 10. 2015
 Kontroly kotelen v rodinných domcích - Autor: Novela schválena 29. 10. 2015
 Video : Kotlíková dotace - Autor: Ing. Sýkora 29. 1. 2016
 A nastupují povinné Kontroly kotlů - Autor: Ing. Pavel Sýkora 8. 7. 2016
 Topení - Autor: Topeni 4. 12. 2016
 Kotlíkové dotace - Autor: Manfred 8. 3. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl